2009-07-01

E-boken slår igenom i Sverige

DN har en artikel om att e-boken är på väg att slå igenom i Sverige.

Det var på tiden. En annan god nyhet är att systemet kommer att bygga på öppen kod, så att en läsplatta inte är låst till e-böcker från ett förlag. Det verkar som om förlagen lärt sig av musik- och filmbranschens misstag.

Dessutom kommer e-bokens intåg att innebära en smärre revolution för alla små förlag, intressegrupper och privatpersoner som vill kunna nå många läsare med en minimal investering.

Visst är det underbart med utveckling!

Länk»

9 kommentarer:

  1. Hoppas det nu också blir en öppen marknad där det är lätt för vem som helst att få ut en e-bok, utan att behöva gå igenom förlagen. Jag ser fram emot en marknad utan onödiga mellanhänder. Hoppas också någon kan släppa en öppen "e-boksbutikmjukvara" som vem som helst klarar att använda.

    SvaraRadera
  2. Sablar! Ytterligare en industri kommer nu att tvingas till omstruktureringar för att affärsmodellen inte längre är rimlig. Tänk er vilket kackel det kommer att bli när många bokhandlare tvingas lägga ned verksamheten för att böcker kan köpas via Internet med direkt nedladdning. Förläggarnas lobbyister, kulturkoftorna, teknikfientliga stofiler – alla kommer att skrika i högan sky och begära särlagstiftningar, ekonomiskt stöd till industrin från staten och ökad övervakning i ett på förhand dödfött försök att undvika kopiering.

    Vete fasen om det här är positivt…

    /Rickard

    SvaraRadera
  3. Mr Profit, "Hoppas det nu också blir en öppen marknad där det är lätt för vem som helst att få ut en e-bok, utan att behöva gå igenom förlagen. "


    Så länge dom ger fan i att utnyttja sina monopolställningar till att inskränka den fria marknaden med formatspecifika filer, eller än värre inskränkningar som STIM gjort via NCB monopolisera det fysiska minnet.

    Så kan man alltid hoppas.

    //ST

    SvaraRadera
  4. Här på ön kan vi redan låna e-böcker såväl musik via nätet. Har vi TDC som internetleverantör kan vi dessutom ladda hem > 2 miljoner låtar gratis.
    Det finns därutöver åtskilliga bokhandlare som säljer e-böcker via nätet, pdf-filer.

    I biblioteket i Toronto kunde man redan för tio år sedan låna e-böcker, även lämplig "läsplatta" för att ha något att läsa e-böckerna i. Bokhandeln där har på intet sätt dött ut.
    Journalisten Naomi Klein ger fortfarande ut sina tegelstenstjocka böcker. (Hon är f.ö jättetrevlig).

    Att läsa från en skärm, läsplatta är inte detsamma som att läsa en pappersbok. Man "scannar" texten. Därför föredrar jag oftast böcker.

    Helt klart att våra läsvanor kommer förändras liksom tillhörande handel. Trevligt vore med affärsinnovationer, t.ex om en bokhandel byggs ihop med ett utmärkt café.

    SvaraRadera
  5. Jag tycker dagens läsplattor är ok men dom har långt ifrån samma upplösning (DPI) som tryckt papper. Det blir därför inte samma sak som att läsa från papper, och skärmarna är ganska blanka, så det är mer som att läsa från glatt papper än matt papper.

    Hur som helst en oundviklig framtid. Tänk att det redan kommit till Sverige, trots att vi är ett så teknologiskt bakåtsträvande land!

    SvaraRadera
  6. Jag kollade på det här för några dagar sedan, det verkar som om alla böcker man kan köpa idag på Bokus/AdLibris är kopieringsskyddade, ingen finns i det där öppna epub formatet och priserna var ofta i nivå med inbundna böcker. Framtiden är inte här riktigt än och man undrar när eller om Bonniers kommer att släppa böcker i öppna format utan kopieringsskydd.

    SvaraRadera
  7. Ett öppet format vore helt klart att föredra, har i mina dagar läst en hel del (dokumentation mestadels) på min PDA när jag varit på resande fot.
    Hela styrkan i ett digitalt format är ju att det är portabelt och kompatibelt, om dom låser det till en modell läsplatta så ser jag ingen större framtid för det hela.

    SvaraRadera
  8. Ytterligare ett exempel på att piraterna hindrar utvecklingen. Hade pirater inte haft så usel betalningsmoral eller undvikit att göra Sverige känt som rena bananrepubliken i upphovsrättssammanhang så hade vi haft läsplattor för länge sedan.

    SvaraRadera
  9. F-n...

    Jag som var på väg att börja importera läsplattor för ett år sedan, men saknade kapital, hade till och med en tillverkare på kroken!

    Det var ju det jag skulle rädda upp mig med, men att gå upp mot Bonniers & co... kört lopp va?

    ... Nån som har några andra bra ideér?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.