2009-07-01

Måste läsas!

Nu är Anders Mildner så där nästan otäckt bra i en artikel igen...

12 kommentarer:

  1. Mycket bra artikel. Ja, jag är då inte längre övertygad om att en representativ demokrati är the way to go. Politikerna verkar ju inte ha någon pejl på vad en hel generation tycker -- för att vi uttrycker oss på nätet istället för i insändare i papperstidningar. Med den ignoransen, med deras nonchalans, och med hela tendensen till yrkespolitiker som inte vågar stå för sina principer för karriärens skull samt med all lobbyism och annat fuffens är det ju klart att politikerföraktet växer. De känns mer som en (folkvald men ändå) självutnämnd adel som ser sig som lotsare av de dumma och omyndigförklarade folkmassorna.

    Är det inte dags för ökat individuellt inflytande? Direktdemokrati eller åtminstone representativ direktdemokrati? Redskapen är ju, som Mildner säger, på plats. Det kanske hade varit en fråga för PP; först: rädda de grundläggande rättigheterna. Sedan: rädda det demokratiska systemet! ;-)

    SvaraRadera
  2. Mycket tänkvärt och välskrivet.

    Fattade jag rätt att Du i tiden gick till Expressen med Serrung? Nåja man blir klokare med tiden.
    Hyggligt av den som läckte så att Du hann komma marginellt före - det var i "grevens tid" får man väl säga. Har M det minsta med detta att göra så anser jag att Du är nästan skyldig oss att slå tillbaka med allt Du har! Jag tror dom börjar bli rejält omskakade. Fan att danska regeringen skall vara så mycket bättre än vår. SF och DK körs av hyggligt kompetenta men SE och NO har helt sorgliga regeringar. Fast "Vad vill ni att vi skall göra åt er" det var litet patetiskt och maktberusat.

    BL

    SvaraRadera
  3. Jag gillar speciellt passagen:

    ... "Svaret kom som en örfil: Fråga inte "oss" vad ”vi" tycker att ”ni” ska göra. Välkomna tillbaka när ni är beredda att öppet säga att vi alla – tillsammans – utgör regeringen."


    /LD

    SvaraRadera
  4. Suverän artikel!

    Man skulle önska att de som kör stöld-, porr- och gratismantrat läste och verkligen förstod vad de läste.

    @Henrik
    Har du läst artikeln http://www.dn.se/nyheter/sverige/sjukersattningen-granskas-hardare-1.902016 ?

    Jag tycker det verkar skrämmandeoch i HÖGSTA grad integritetskränkande: "– Vi vill kunna följa individer för att se effekter av olika lagändringar, som sjukpenningreformens höga ambitioner om återgång till arbetslivet. Vad tjänar männi­skorna när de börjar arbeta igen? Vad hade hänt om rehabiliteringsprogrammet inte funnits? Är detta en samhällsekonomisk besparing? Sådana frågor vill vi besvara, men vi blir begränsade i vårt arbete i början och kan bara syssla med vissa typer av data."

    SvaraRadera
  5. Jag är imponerad av SvD. Också ledarskribenter och journalister är hotade - i sin yrkesroll, självklart inte som medborgare och individer - av internetrevolutionen. Men de håller huvudet kallt i frågan. Glädjande!
    Vi börjar så smått inse vilken enormt avgörande brytningstid vi lever i. Störst sen... folkrörelsedemokratins födelse omkring förra sekelskiftet? Eller lika stort som upplysningstiden?
    Ett tema som kan verka futtigt i sammanhanget men nog inte är det, är netiketten. Den nya tidens frihet kan lätt missbrukas till mobbing, populism etc, och gör det i viss mån. Vad gör vi åt den saken?

    SvaraRadera
  6. Jag ska förtydliga min tanke om netikett: skitkastning mot nätbruket kommer att ske. Pedofili, groaming och mobbing hör till de avarter som själva mediet lär komma att få klä skott för, ju mer desto desperatare gammelmaktens fundament undergrävs. Bortsett från att de är verkliga problem som sannerligen vore något att rå på, om det är möjligt, så är de tacksamma mål för nätets dödgrävare. Kan något göras åt saken överhuvudtaget, eller är det avarter som kommer med på köpet?

    SvaraRadera
  7. Fråga inte "oss" vad ”vi" tycker att ”ni” ska göra.

    Jag hade nog kommit med en ännu skarpare örfil: Vad har ni för problem med meningen - All makt utgår från folket.

    /Kluris

    SvaraRadera
  8. Trixx: Det hade juv arit okay ifall man frågade ett antal personer om lov och gav dem kompensation i efterhand för besväret.

    Statistikonani kan dock vara ett problem i sig (nej, inga lurviga händer)...

    SvaraRadera
  9. Som en illustration till min fundering ovan skriver idag SSU-basen Jytte Guteland om problemet med spridningen av privata nakenbilder på nätet och frammanar en intressekonflikt mellan män och kvinnor. "Integritetsdebatten är skadligt grabbig."
    1. Internet har baksidor. Hur förhålla sig till dem?
    2. Hur undvika att framstå som pedofilianhängare, kvinnofridsskändare med mera?
    Förlåt om jag stjäl tråden. Någon starkt anknytning till Mildners artikel har mitt resonemang inte. Är det OK?

    SvaraRadera
  10. Kluris: Ja, makten utgår *från* folket...

    Frågan är vart den sedan tar vägen!

    ;-)

    SvaraRadera
  11. Jag blir alltid förvånad när en tidning lyckas skapa en så bra artikel som denna.

    SvaraRadera
  12. Denna artikel har jag Pushat. Om du har ett konto på pusha.se kan du göra det också:

    http://www.pusha.se/detta-nya-vi-borde-skramma-almedalarna

    Hälsn. Urb an

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.