2009-10-30

Telekomsaker inför veckan som kommer



Om någon undrade varför britterna är så hårdhudade motståndare mot tillägg 138 i EU:s telekompaket (ingen avstängning av folk från nätet utan föregående domstolsprövning) så gav Aftonbladet en bra ledtråd i går.

"Den brittiska regeringen förklarar krig mot de illegala fildelarna. Enligt ett nytt lagförslag ska piraterna kunna stängas av från internet – utan rättslig prövning."

Det sägs alltså rakt ut att den brittiska regeringen tycker att det där med rättssäkerhet är övervärderat.

Obehagligt.

Och på onsdag är det alltså dags för en ny förhandlingsomgång om EU:s telekompaket.

Uppenbarligen hoppas avstängningsvännerna att det skall bli en snabb process. Så väl infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) som EU-kommissionären Viviane Reding kommer att vara på plats. Och till torsdag morgon har ledningen för Europaparlamentets delegation till förlikningskommittén om EU:s telekompaket utlyst en presskonferens...

Onsdagseftermiddagen börjar med gruppöverläggningar. Kl 19 skall Europaparlamentets delegation träffas. Kl 20 blir det trialog (delegationsledningarna möts). Därefter återrapportering till EP-delegationen. Och vid 21-tiden blir det antingen en ny trialog eller möte med hela förlikningskommittén (27 från EP och 27 från ministerrådet). (Det kan ta en bra stund. Ladda med mackor och en te-kanna.)

Det ligger i luften att ministerrådet vill ha allt klappat och klart nu i veckan. Men parlamentet har ingen anledning att låta sig stressas in i något. Regelverket ger oss tid fram till årsskiftet.

[In English]

5 kommentarer:

  1. Britterna (eller snarare brittiska Labour) och rattsakerhet: Den brittiska Labour-regeringen ville infora hemliga domstolar med helt slutna forfaranden. Som tur var blev det mycket grat och tandagnisslan over det, och overhuset sade att de skulle gora allt det kunde for att sla ner det och det verkade som den hemskheten var for alltid forsvunnen.
    Ta mig tusan om inte Jack Straw forsoker smyga in det i ett nytt lagforslag nu igen.

    -P

    SvaraRadera
  2. Dock så börjar isp'erna att knorra i UK nu samt TalkTalk hotar nu med stämning för detta.

    ISP Threatens Legal Action Against UK Over Anti-Piracy Plans

    SvaraRadera
  3. Det enda som kan hjälpa är att medborgare ringer och mailar sina parlamentsrepresentanter, speciellt de representanter som sitter i förlikningskommissionen.

    Det är ju märkligt att ledningen för denna kommission kallar till presskonferens utan att kommissionen kommit fram till någonting - De borde ju inte ha någonting att rapportera!

    Eller - är det meningen att stöveln då ska placeras i våra ansikten?

    SvaraRadera
  4. Britternas känsla för rättsäkerhet försvan med Thatcher (Galna tanten någon?).

    Kommer någon ihåg den Brazilianska elektriken som mördades på tunnelbanan i London? Polisen var utsedd som jurry, domare och bödel (och gick dessutom fri i det rättsliga efterspelet).

    SvaraRadera
  5. En sak jag inte förstår. Varför säger inte parlamentet att om inte 138 ingår som det skrevs från början så blir det ingen uppgörelse? Då behövs det inga förhandlingar alls.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.