2009-11-24

Ibland tror jag att de driver med oss...

I dag är Europaparlamentets resolution om Stockholmsprogrammet uppe till behandling. Det är en tung fråga - eftersom den handlar om hur överstatlighet i enlighet med Lissabonfördraget skall rullas ut i EU när det gäller juridik, straffrätt, ordningsväsende, migration, övervakning med mera.

Inte nog med att Europaparlamentets egen beredning har varit tämligen kaosartad. Nu, när vi skall gå till beslut och de politiska grupperna har jobbat dag och natt med sina ändringsförslag - då kastar det svenska EU-ordförandeskapet in nya kort i leken.

I går eftermiddag och i går kväll fick vissa, men inte alla, inblandade ledamöter en helt ny variant av Stockholmsprogrammet, som skall behandlas av ministerrådet på toppmötet i december. Detta är alltså det måldokument som parlamentet i dag skall förhålla sig till.

Visserligen är det nya dokumentet bara på 74 sidor, men om det skall motläsas mot tidigare dokument för att upptäcka vilka förändringar som skett, då tar det en stund.

Frågan är om det handlar om obetänksamhet från den svenska regeringens sida, om den driver med oss eller om den försöker lura oss på slutrakan...

8 kommentarer:

  1. @Hax, mfl

    Tro gör man i kyrkan, så JA, de gör allt för att "fixa in" ett annat underlag, alltså detta händer ju varenda gång utan undantag när större grejjer ska "styras rätt".. man ser ju ett mönster upprepas likssom..

    SvaraRadera
  2. HAX; skulle du vilja hålla föredrag om Stockholmsprogrammet/Lissabon/övervakning, alternativ datalagringsdirektivet? Kontakta någon av arrangörerna för seminarieserien i GBG i december:

    God Jul önskar Storebror

    SvaraRadera
  3. Jag tänkte man skulle fråga Beatrice Asks pressekreterare, som kan göra "uttalanden om det svenska ordförandeskapets position inom området rättsliga frågor", vad som är så bra med att hantera beslutsprocessen på detta viset.
    Någon som har en bra idé om ormulering och innehåll på en sån fråga?

    SvaraRadera
  4. Tips för att speeda upp motläsandet, använd DIFF! (Om ni får dokumenten i digitalt format vill säga).

    Finns portar till flera OS, här är några bra:

    Linux/KDE: Kompare
    OSX samt Linux/Gnome (mfl): Meld
    Windows: Windiff

    SvaraRadera
  5. Detta att lagstiftning kuppas
    genom på detta sätt borde vara
    trivialt enkelt att komma tillrätta
    med. Att rösta nej till saker man
    inte givits möjlighet att sätta sig
    in i är mer rätt än att rösta ja.

    /Zohajar

    SvaraRadera
  6. Nu vet jag förstås inte vilken den näst senaste versionen var, men jämfört med det 37-sidiga utkastet från 16 oktober är förändingarna mycket stora. Faktiskt oroväckande stora.

    Jag öppnade båda dokumenten samtidigt i Acrobat Professional och körde en "text comparison" (diff på Adobe-språk) samt sparade jämförelserapporten i en ny fil som finns här. Om man tittar på den i Acrobat Reader (inte i webbläsaren) presenteras dokumenten sida vid sida.

    Tyvärr hinner jag inte gå igenom textmassan just nu. Men förhoppningsvis finns det någon annan i svärmen som kan göra det.

    SvaraRadera
  7. Tack Per!

    Länken inskickad rakt in i Dödsstjärnans inre liv. ;-)

    SvaraRadera
  8. Låter som om det är så bråttom hela tiden med allt.
    Undrar om de som skriver alla dokument ni måste snabbskumma genom har så mycket mer tid...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.