2010-01-03

Myndigheterna kände till mer om kalsongbombaren

Den nigerianske man som nu i julhelgen försökte spränga ett flygplan i luften med en bomb gömd i kalsongerna var, som bekant, inte okänd för myndigheterna. Till att börja med hade hans egen far meddelat amerikanska myndigheter att han fruktade att sonen skulle göra något dumt.

Nu visar det sig även att myndigheterna redan för fyra månader sedan hade avlyssnat ett samtal där attentatet diskuterades.

Det är som vanligt i underrättelsesammanhang. Man kan ha hur mycket datorer, övervakning och datamining som helst. Men det hjälper inte om man sätter tekniken före vettig analys och gott mänskligt omdöme. För mycket inkommande tekniskt baserad information kan till och med göra det svårare att hitta nålen i höstacken.

Alternativet är klassisk underrättelseverksamhet som grundar sig på mänskligt underrättelsearbete, mänsklig analys och riktad informationsinsamling. Sådant gör det dessutom lättare att räkna ut vilka man verkligen borde avlyssna och övervaka.

Men det betraktas tydligen som omodernt nu för tiden. Man tycker det är för jobbigt. Och så är det ju roligare att köpa prylar än att anställa folk. Jag är inte säker på att det är en helt lyckad utveckling.

Länk»

(Tipstack: Erik)

9 kommentarer:

  1. Hmm.

    Det här triggar min konspiratoriska sida.

    Tänk om de lät detta hända för att få mer pengar till NSA? Eller att få mer folkligt stöd mot krigen? Eller att motivera en upptrappning mot Iran? Eller...?

    Ser man det krasst ser jag ingen fördel för staten av att ha stoppat attentatet.

    (Kan tänka såhär om 9/11 ibland...)

    /Werner

    SvaraRadera
  2. i det här fallet breifade man Obama om det stundande terrordådet men valde sedan att inte göra något.

    SvaraRadera
  3. skulle väl gissa på att analytikerna gjorde någon slags avvägning där dom gissade på hur troligt det var att "kalsongbombarn" skulle gå till aktion; sen bestämde väl Presidenten utifrån det, eller vem det nu var som tog beslut om att inte ingripa mot han.

    SvaraRadera
  4. HAX, kan du inte gräva i vilken leverantör som fått uppdraget om scanning i USA?

    Däri ligger det säkerligen en hund med anknytningar till staten begraven. Luktar false flag 9/11 all over again.

    SvaraRadera
  5. Jo, man kan ju tycka att nu när FRA läser alla våra mail så skulle sådana här saker undvikas. Det var ju hela tanken.

    Man kan ju undra när det ska bli förbjudet att flyga med kläder på kroppen. Men det kanske är bäst att inte väcka björnar som sover.

    Höghastighetståg någon?

    SvaraRadera
  6. Jag håller helt med i din analys HAX. När jag fick veta att han var känd av dem innan och att pappan varnat dem så tänkte jag samma sak. Det är ju självklart så att ju mer information man har desto större risk är det att den väsentliga försvinner i mängden. Ett bra exempel är ju deras no fly lists där det väl finns en miljon personer eller något sånt.

    SvaraRadera
  7. Kanske släppte man igenom honom med grejer som man visste inte skulle smälla för att man vill kunna gå in i Jemen?

    SvaraRadera
  8. Flera vittnen talar nu ut och säger att det var fler människor som greps. Men corporate media vägrar att förmedla denna information till allmänheten eftersom den skulle spräcka hål på den officella storyn om att det var en ensam kille som skulle orkestrera allt. Enligt vittnen ska man försökt få in den gripne killen på flyget utan pass. Hur fan kommer man in på en flypltast utan pass? Det stinker "False flag operation" över hela denna historia. Det tog inte många timmar innan man hade pekat ut Yemen som "the bad country". Och det tog inte många timmar innan man "äntligen" fick införa naken sacnning.

    SvaraRadera
  9. SVD skriver att EU kommissionen föreslog år 2008 att införa obligatorisk nakenscanning på alla flygplatser.

    Och nu gör de det igen!

    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/nakenskanning-kan-strida-mot-barnporrlag_4037933.svd

    Så den politiska viljan finns. Politikerna själva är ju undantagna från det.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.