2010-01-24

Radiopiraterna

Missa inte DN Kultur & Nöjes artikel om de svenska radiopiraterna på Radio Nord i början av 60-talet.

Vilken debatt de väckte. På ledarplats skrev DN, när det begav sig "Här ska inte spillas krokodiltårar på piratradion. Om denna spekulation i narkotika för örat försvinner, finns det kanske också hopp att Sveriges Radio inte satsar för mycket av sin framtid på Melodiradion."

Likheterna med dagens debatt om fildelning och internets frihet är rätt uppenbara.

3 kommentarer:

  1. Sveriges Radio avlyssnade telefontrafiken till Radio Nord och skrev ner den, vilket var straffbart enligt svensk lag.
    Det här behöver man ju inte bekymra sig för längre. Nu massavlyssnas ju alla.

    Tonläget skruvades upp. Sveriges Radios styrelseordförande skrev till kommunikationsminister Gösta Skoglund: ”Det var flathet och ynklighet av just detta slag som på 1930-talet banade vägen för fascism och nazism.

    Godwins lag gällde även då naturligtvis.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Godwins_lag

    SvaraRadera
  2. Jack Kotschack och Radio Nord tog aldrig fajten med politikerna utan lydde snällt och gav upp. Det gjorde inte Britt Wadner och Radio Syd som i ett par år slogs för sin yttrande- och informationsfrihet. Dåvarande kommunikationsminister Olof Palme såg till satt hon sattes på Hinseberg för det han och andra lagstiftare ansåg vara ett brott(!) Missa inte heller betydelsen av Radio Novas kamp mot den helimbecilla närradionämnden m.fl. politiker i slutet av 80-talet, en radiostation i lilla sörmländska Vagnhärad och som bidrog till den skräplag från 1994 som nu gäller, men om i alla fall tillåter reklamfinansiering.

    SvaraRadera
  3. Radio Nova belönades för sin envisa kamp med Jan Hugo Stenbecksa Z-Pris, Expressens Hederpris i radio, Sveriges reklamförbunds Bengt Hanserpris och Frihetsfrontens Pris.
    Svensk radiohistoria är så oerhört mycket mer än att statliga Sveriges Radios program Studio 1 från och med idag arbetar med två studioreportrar. Googla på Radio Syd och läs boken om radiostationen som hamnade i Gambia. Wikipedia har också en hel del om hur etermedierna behandlas i Sverige.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.