2010-02-01

EU: Det demokratiska underskottet i ny tappning


En av lockvarorna i Lissabonfördraget var att om minst en miljon medborgare, från ett betydande antal medlemsländer, skriver under ett "medborgarinitiativ" – då kan de uppmana EU-Kommissionen att lägga fram ett lagförslag.

Detta är tyvärr redan från början ett rätt vagt och lamt förslag, eftersom det innehåller massor av brasklappar.

Och nu, när Lissabonfördraget trätt i kraft, gör EU:s makthavare allt för att undergräva möjligheten att lägga fram medborgarinitiativ.

Till att börja med vill kommissionen att minst 0,2 procent av de medverkande ländernas medborgare skall skriva under för att initiativet alls skall få läggas fram. (I Sverige 18.000 personer.) Vilket lätt kan landa i att EU-medborgares rätt och möjlighet att väcka initiativ blir olika beroende på vilket land de bor i.

Sedan kräver kommissionen också att underskrifterna måste komma från minst sju till nio av unionens medlemsländer. Vilket också leder till att medborgarnas möjlighet att göra sina röster hörda kan komma att variera beroende på vilket land de bor i.

Om man nu förväntas betrakta EU som ett slags federal stat, då skall väl alla dess medborgare ha lika rättigheter? Och i så fall måste det räcka med en miljon underskrifter, oavsett vilka länder undertecknarna bor i. Punkt.

Här finns naturligtvis en rädsla från makthavarnas sida att folket skall börja samla in namn för jobbiga saker.

So what? Det finns fortfarande inget som tvingar kommissionen att lägga fram konkreta förslag utifrån ett enda medborgarinitiativ. Inte ens om det har 500 miljoner underskrifter. Och skulle kommissionen ändå till äventyrs känna sig pressad att göra det – då måste frågan fortfarande behandlas i både ministerrådet och parlamentet, som kan säga nej.

Ur makthavarnas synvinkel är medborgarinitiativ alltså ett i princip "ofarligt" instrument. Det "värsta" som kan hända är att grupper som inte är politiskt mainstream kan få en stund i rampljuset.

Och tro nu inte ett ögonblick att det är det demokratiska samhällets grundvärden som EU:s makthavare vill värna genom att inskränka möjligheten att väcka medborgarinitiativ. Nej, det handlar helt säkert mer om att hålla EU-kritiker, medborgarrättsaktivister och andra uppkäftiga oppositionsgrupper på mattan.

Idén om medborgarinitiativ har alltså snabbt förvandlats från att vara en lockvara för det nya EU-fördraget – till att bli ännu ett tröttsamt exempel på EU:s demokratiska underskott.

Läs mer på Europaportalen»

19 kommentarer:

  1. Vem är förvånad?

    Kommer ni föresten ihåg att Malmström sålde in fördraget med just argumentet om medborgarinitiatib

    SvaraRadera
  2. Kan någon förklara hur det hänger ihop?

    Kan man upphäva innehåll i ett fördrag efter att det antagits?

    Detta är ju redan specificerat i fördraget. Fördraget verkar oerhört skört om det godtyckligt kan upphävas och designas om i valda delar.

    SvaraRadera
  3. Till exempel kan ju kommisionen säga att de kommer kategoriskt ignorera alla medborgarinitiativ som inte uppfyller vissa, godtyckliga kriterier. Om de så har 100 miljoner underskrifter så kan de ju skita i det ändå.

    Medborgarinitiativet är inte en ökning av demokratin, utan en *inskränkning*. Innan Lissabon fick kommisionen lägga ett förslag efter 500,000 namnunderskrifter; Lissabonfördraget förbjuder kommisionen att lyssna på medborgarna om de har färre än en miljon underskrifter.

    Tycker dessutom att 0.2% av beforlkningen i varje land är lömsk, gör ju att gränsen en miljon (och 7/9 länder) blir onödig eftersom 0.2% i varje EU-land är ju ca en miljon människor totalt...

    /Werner

    SvaraRadera
  4. EU känns som SKYNET. Slår tillbaka mot befolkningen i syfte att själv överleva.
    Inte för att det finns någon stor diktator.
    Inte för att det finns någon ond organisation bakom.
    Inte för att det finns någon egentlig agenda bakom besluten över huvud taget.

    EU består av ett myller av byråkrater och särintressen. Denna oformbara massa blir tillsammans en farlig maktkoloss. Inte för att någon vill vara ond utan bara för att mängder med särintressen tillsammans sätter riktning. Men ingen styr riktningen. EU blir då likt en otyglad artifiell intelligens, med en egen vilja att försvara sig själv.

    Stöveltramp utan ett ansikte bakom.

    SvaraRadera
  5. Kunde man ju räkna ut med r.....
    redan när förslaget lades fram.
    :-))

    SvaraRadera
  6. Jo, men ibland kommer det goda nyheter, som att EU verkar vilja blockera nakenskanners:

    EU damns scanners, Facebook, MySpace and Phorm

    SvaraRadera
  7. http://download.2600.com/mediadownload/www.2600.com/offthehook/mp3files/broadband/off_the_hook__20100127-64.mp3

    Bra radioprogram från hackertidningen 2600, dessutom om det hackerspace som polisen i sverige raidade.
    Och andra frihetskränkande lagar i och utövningar i världen.

    SvaraRadera
  8. Studio Ett hade ett bra inslag (mp3 - 19 minuter in) om detta i november.

    SvaraRadera
  9. Ja, men vänta nu FEDERAL stat var det. Inte enhetsstat. I en FEDERAL stat är det "medlemsstaterna" som utgör den sammanslutning som bildar federationen. Större delen av medborgarnas rättigheter och skyldigheter är gentemot den egna staten.

    Man må tycka vad man vill om att Lissabonfördraget är så luddigt och i praktiken överlämnar till EU kommissionen att avgöra var gränsen skall gå. Men tanken i EU är ju att medlemsstaterna ingalunda vill släppa ifrån sig någon makt - ivrigt påhejade av SAMMA kritiker som sedan ser demokratiunderskott i EU. Ett underskott som till stor del beror på att länderna (dvs ländernas regeringar OCH väljare) vill behålla så mycket beslutanderätt som möjligt. Ja... förutom då om det egna landet fattar beslut som man inte gillar, då vill man förstås ha möjlighet att gå till en annan instans.

    Det vanliga "man kan inte både äta kakan och ha den kvar" är applicerbart här som på alla andra områden livet.

    SvaraRadera
  10. Kanske ska försöka samla ihop dessa röster i piratfrågor? 0,2% i diverse länder borde det gå att skrapa ihop. Även om kommissionen sen använder papprena till dasspapper, så borde det ändå ge lite stoff till pressen.

    Kanske en transparenslag ala offentlighetsprincip? Alla svenskar i EU pratar ju vitt och brett om att det är så bra, så det är väl bra att vi ger dom de rätta verktygen att genomföra det?

    SvaraRadera
  11. Alla samhällen har en tanke bakom sig02 februari, 2010 08:50

    klas @ regeringensuger.se skriver:
    EU känns som SKYNET. Slår tillbaka mot befolkningen i syfte att själv överleva. Inte för att det finns någon stor diktator. Inte för att det finns någon ond organisation bakom. Inte för att det finns någon egentlig agenda bakom besluten över huvud taget. EU består av ett myller av byråkrater och särintressen. Denna oformbara massa blir tillsammans en farlig maktkoloss. Inte för att någon vill vara ond utan bara för att mängder med särintressen tillsammans sätter riktning. Men ingen styr riktningen. EU blir då likt en otyglad artifiell intelligens, med en egen vilja att försvara sig själv. Stöveltramp utan ett ansikte bakom.

    @klas @ regeringensuger.se

    Du är precis som Hax, jag förstår inte detta krångliga ologiska tänkande. Ni resonerar som om det rör sig om en religiös kraft som bara utvecklar sig av sig självt.

    Fullkomligt ologiskt. Självklart finns det mäktiga människor bakom detta, som har en agenda att införa en kontrollstat. Att påstå någonting annat annat är bara överkvalificerat trams.

    Det är fullkomligt omöjligt att införa en kontrollstat/övervakningssamhälle av det här slaget utan klar och tydlig planering ifrån mäktiga människor.

    Att tro någonting annat är fullkomligt efterblivet. Allting som vi människor är med och utvecklar har en tanke bakom sig och ett mål, ingenting sker bara, så funkar det bara inte.

    Du och Hax skulle behöva ta ur huvudet ur arslet och förstå hur världen fungerar. Det finns inga självgående, självutvecklande system, som bara uppstår via ett feltänk. Tvärtom, samhällen växer fram för att det finns människor som arbetar för en viss typ av samhälle som de vill ha. Så har det varit under hela mänsklighetens historia, de som vill ha en övervakningsstat vet mycket väl vad de arbetar för på hög topp politisk nivå. Sen finns det givetvis massa korkade politiker som bara följer strömmen. Men de som har makten, håller i trådarna vet vad de gör och de har medvetet satt bollen i rullning och utnyttjat alla människors rädslor för att få sig övervakningssamhälle förverkligat.

    SvaraRadera
  12. Alla samhällen har en tanke bakom sig02 februari, 2010 09:03

    I övrigt, det finns en väl planerat tanke med att skapa byråkrati, eftersom byråkrati är det bästa vapnet för politiker att skapa en fullkomlig kontrollstat. Det finns krafter som kämpar för att vi ska utöka byråkratin, eftersom detta gör att de kan få sin vilja igenom på minst 20 olika sätt genom att undvika folkets vilja, om de vill ändra på något i samhället utan att folket ska få säga något om saken.

    Mäktiga politiker är inga dumbommar, de vet att byråkrati är ett bra verktyg för att skapa en övervakningsstat utan att folket ska märka det i tid.

    Det finns en anledning till varför de stora mäktiga medierna är helt hjärndöda och försöker undvika en relevant debatt om övervakningsstaten som håller på att träda fram.

    Den som inte kan se att privata monopol inom media, banker och politiker tillsammans försöker få igenom en kontrollstat är blind. Man har blåst folket på krisen, man har krävt att folket ska betala för vad de själva har orakat folket. Man har infört krig emot terror och droger som sabbat hela samhället. Detta sker inte bara av en slump, allt har en väl uttänkt tanke bakom sig. Så fungerar verkligheten, tror du någonting annat är du fullkomligt hjärndöd.

    SvaraRadera
  13. Till klas @ regeringensuger.se sa...

    "EU känns som SKYNET. Slår tillbaka mot befolkningen i syfte att själv överleva."

    Instämmer till fullo! Tycker att vi redan har kommit en bra bit på väg med att skapa en artificiell organism som gör allt för att se till sin egna överlevnad. No matter what! Blir detta nästa ideologiska experiment, nu när de andra redan har hunnit testas och skrotas? EU blir inte en demokrit. Det blir istället en herrelös administration. Finns det något bra namn och benämnig på en sådan form av styrning?

    SvaraRadera
  14. Är det någon som kan berätta för mig vad eu igentligen är för någonting?

    För det är ju inte den europeiska gemenskap (eg) som vi röstade om när vi med knapp marginal gick med.

    Det känns mer som att vi är inne i någon sorts 3dje riket grej,
    Fasst folk denna gång går med frivilligt utan att kämpa emot för att bevara mänskliga värden och rättigheter.

    Frihandel och öppna gränser var i praktiken bara beten för att locka in oss i fällan.

    Ordnung!!!

    SvaraRadera
  15. EU skapades av Bilderberggruppen för att få igenom tredje riket på så kallad fredlig väg. Hitlers försök funka inte, så nu sker ett mer sofistikerat försök.

    SvaraRadera
  16. Finns det något bra namn och benämnig på en sådan form av styrning?

    Svaret är: New World Order

    SvaraRadera
  17. Jag tycker möjligen att det är ett långt värre problem att det inte är proportionerliga val sett över hela unionen mellan partier till EU-parlamentet.

    Det försvårar för nya europeiska rörelser, t.ex. en piratrörelse, att växa fram eftersom rösterna i de olika länderna inte kan läggas samman för att på det viset ändå upp till en nivå där man kan få fler platser.

    Å andra sidan kan en stark regional rörelse få en plats.

    Det är väl inte särskilt rättvist.


    Det viktiga med medborgarinitiativet är att det ändå står med där. Då man ju försöka förhandla om reglernas utformning i detalj och behöver inte ta själva principfrågan en gång till.

    SvaraRadera
  18. All får fritt välja att tacka ja till de torftiga allternativ som erbjuds utifrån grund att man betalar det dubbla i gengälld.

    Ordnung!

    Är ryssland pågång att bli övertalade än?

    Eller har man lärt sig av sina misstag?
    Jag utgår ifrån att napolon b är förebild även denna gång.

    "Österikarna" har i vilket fall större framgång nu än dom hadde under 1920 - 45.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.