2010-02-05

Moralpaniken om grooming sågas

Oscar Swartz, som aldrig är rädd för att sticka ut huvudet, sågar moralpaniken och alarmismen kring så kallad grooming. Läs mer på Newsmill och på Oscars blogg.

23 kommentarer:

  1. Naturligtvis krävs det en liberal för att driva iden att barn inte längre ska vara barn och att våld inte längre är våld så länge det inte handlar om att staten tar ut skatt.

    SvaraRadera
  2. Äntligen lite fler som skriver om detta. Hela debatten borde lyftas, från åldersnoja till straffskalor. Det är helt absurt att folk döms till fängelse när de har haft frivilligt sex.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Problemet är ju att könsmogna individer inte vill vara barn

    Vad grundar han det på?


    Åldern för könsmognad har fallit. Vi lever i ett genomsexualiserat samhälle där Aftonbladet.se just denna dag har en guide till knullställningar på förstasidan. Populärkultur, mode, skönhetsindustri och Hollywood dryper av sex. Blondinbellas hela livsgärning går ut på att lära unga tjejer hur de skall pluta med läpparna, sminka sig och köpa sexiga kläder för att locka killar



    Helt korrekt har han förstått att nasarsamhället numera kräver barn som konsumenter på ett mycket mer agressivt sätt än förr och vänder sig till barn direkt genom att använda en anpassning av den formel som man använder gentemot vuxna.
    Frågan är då om man som liberal bör se det som sin primära uppgift att ägna sig åt advokatyr för nasarana eller åt att ifrågasätta deras rätt att tjäna pengar på barn genom att hantera dem som vuxna och därmed ge dom ett ansvar som inte är mogna att bära?

    Var går gränsen idag...för när en modern liberal anser att ett barn ska vara sexuellt okränkbart på alla plan.

    11 år? 9 år? 7?

    Då är det frågan om man inte ska ändra arbetslagstiftningen och tillåta heltidsarbete för 11 åringar också.

    SvaraRadera
  6. Ett delsvar finns i inslaget med Tess. Hennes dotter "Sofia" var tolv när hon sexchattade. En 24-årig kille plockade upp henne med bil. Två gånger. Senare träffade hon en 20-årig kille. Det är typiska fall, driven av ungdomlig sexualitet men där mamman gör polissak av det hela: "Rör inte min dotter!". 24-åringen sitter i fängelse och Tess är upprörd för att hon inte lyckats spärra in 20-åringen.

    Avsmaken för ungdomars sexdrift är alltså en faktor.



    Det är alltså inte att problem för Swartz ifall han en dag har en 12 årig dotter som får sexuella inviter från en 24 årig man.

    Det är rätt exceptionellt.

    Exceptionellt är också att en förälder väger mindre i sammhanget än den vuxne som skapat eller tagit del av en sexuell handling tillsamman med ett barn så ungt som 12 år.

    Vi får nog fan tillåta helstidsarbete från 12 år ändå.

    10 spänn timmen?

    Dom klarar säker callcenter jobben om dom får äta pizza var tedje timme

    SvaraRadera
  7. @Micke: Med tanke på att Oscar är öppet homosexuell tvivlar jag på att han kommer få en 10-årig dotter...

    SvaraRadera
  8. Micke: Varför kommenterar du inte på Swartz blogg istället? Förväntar du dig att han ska komma hit och svara på dina frågor?

    SvaraRadera
  9. Tja...det är inte omöjligt för homosexuella att ha barn och jag tvivlar på att han som förälder inte skulle reagera mycket starkt ifall en 24 årig man ägnade sig åt att "utöva sexualitet" på vilket plan den än vara månde gentemot en potentiell 12 årig dotter eller son till honom.

    Han är ute och flyger.

    Hade han fattat så hade han inte avfärdat barnets rätt att vara barn och förälderns rätt att se sitt barn som barn åtminstone så länge lagen och barnest totala mognad och inte bara dess sexuella väg till mognad definierar det som barn.

    SvaraRadera
  10. Förväntar du dig att han ska komma hit och svara på dina frågor.


    Nej jag förväntar mig att dom vanliga anonyma skribenterna ska ställa korkade frågor här till mig av den typ du nyss ställde istället för att fråga Hax varför han postar inlägget här.

    SvaraRadera
  11. Jag vet inte riktigt vart ni vill komma med diskutionen, men rent praktiskt har ungdomar sin sexuella dubut runt 12års åldern.

    Så jag tycker debatten istället borde behandla frågan;
    Vad driver barn/ungdommar att sträva efter sexuella handlingar?

    Det borde vara högre prioritet på detta, än att en person som oavsett antal år är äldre, nappar på barnet/ungdomens sexuella lekar.

    För problemet ligger ju i att vi matar ungarna med en världsbild som signalerar att allt går att köpa och lösa med sex.

    Och till stor del är ft även ett sant faktum, sex är i dagens samhälle ett psykologiskt vapen.

    SvaraRadera
  12. Scary Devil Monastery05 februari, 2010 15:21

    @Micke

    Det Oscar framför allt påpekar är att genomför en lag som är att jämställa med en häxjakt. Det har inte fallit dig in att om du hämtar din syrras unge på dagis och någon får uppfattningen att du är en ful gubbe baserat på vilda gissningar, dina tidigare åsikter, eller att ungen verkar trumpen så kan du åka fast för och bli brännmärkt som pedofil enligt vår nya lagstiftning?

    Väl att notera blir du det i och med att du avtalar möte med ungen då.

    SvaraRadera
  13. Micke, jag förstår mycket väl att man som förälder kanske inte vill att ens 12-åring har sex med en 24-åring. Men som god förälder måste man också inse att det faktum att ens 12-åriga dotter, som jag förutsätter har mens och alltså kan bli mamma, faktiskt har en stor nyfikenhet och drift efter sex. Det bevisas ju av att hon stämmer möte med killar som har sexchattat med henne.

    Som god far bör ni ta ett snack om saken. Vad skall hon göra om hon är så himla nyfiken? Varje kille hon vill testa med kommer att polisanmälas enligt ditt resonemang. Det är inte att ha respekt och förståelse för sitt barn. Hon har en vilja. Hantera det i stället för att hota med polis och fängelse, det är mitt recept.

    Man kan ju gräva ned dem levande också, det är en annan radikal lösning på att du inte mentalt kan hantera din dotters sexualitet.

    SvaraRadera
  14. Och där tror jag tyvärr att du gick i diket för gott.

    SvaraRadera
  15. 10 åringar kan bli med barn, staten måste förändra människans biologi via genmanipulation så att ingen människa blir könsmogen förens vid 18 års ålder, så att människans biologi stämmer överens med lagen. Rätt ska va rätt.

    10 year old mother

    SvaraRadera
  16. Barn har en sexualitet mycket tidigare än vid 10 år och därför är det rimligt att vuxna ska kunna ha sex med barn redan vid t.ex 5 års åldern.
    Allt annat utgör ett ingrepp i människors frihet.

    Frihet är att ta det man vill ha.

    SvaraRadera
  17. Tycker inte att det är konstigare att man har en åldersgräns för sex än för alkohol, folkomröstningar eller bilkörning. Saker/företeelser som är potentiellt farliga och/eller har långtgående konsekvenser bör man vänta med tills man (förhoppningsvis) har förstånd och mognad nog att ta ställning till.

    /Paul W

    SvaraRadera
  18. Micke, "Barn har en sexualitet mycket tidigare än vid 10 år och därför är det rimligt att vuxna ska kunna ha sex med barn redan vid t.ex 5 års åldern.
    Allt annat utgör ett ingrepp i människors frihet."


    Lagen gör faktiskt ingrepp i barns frihet ibland, även den sexuella, lagen bryr sig nämligen inte om om barnet är 14 och den (byxmyndiga) 16. <-- det är nämligen en vanligare ålder av bägge inblandade. Det är dock inte helt ovanligt att 12 åringar har sex med äldre, dock inte med gubbar på 18+, men lagen och särskilt statistiken skiter i själva åldersskillnaden, och folk mest generellt fantiserar ihop en åldersskillnad som är 30-50 år typ trots att det är statistiskt ovanligt.


    "Frihet är att ta det man vill ha."

    Uttalat som en äkta socialist. Eller?



    //ST

    SvaraRadera
  19. Utttalat som en äkta socialist. Eller?


    Jag är relativist av den enkla anledningen att männskor som har en "äkta" politisk tro oavsett inriktning är farliga.

    SvaraRadera
  20. Micke, "Jag är relativist av den enkla anledningen att männskor som har en "äkta" politisk tro oavsett inriktning är farliga."


    Uhm, ok, om man bortser från din historik (så dåligt minne har du ju väl inte), enligt dig själv, så vad är en relativist, nu, enligt dig?

    Även om du hade tolkat det du läste korrekt, så var ju inte det svar korrekt, relativistiskt sett.


    Bättre kan du väl i alla fall?


    //ST

    SvaraRadera
  21. Jag använder begreppet ur samma nyliberala eller kommunistiska eller varför inte extremislamistiska perspektiv som det dagligen används för att avfärda människor som inte erkänner den rätta läran (som skrattretande nog alltid är definierad av nån annan än den som använder begreppet för att trycka ner den icke rättrogne).

    För mig har begreppet så gott som ingen innebörd alls mer än att det är ett instrument för rättrogna demagoger och beskriver någon som inte helt och hållet omfattas av en dogmatiskt politisk tro.

    Ovan sagda är inte riktat till dig utan en allmän reflektion.

    SvaraRadera
  22. Micke, du verkar lite dogmatisk själv när du ger dig in i diskussionen och hävdar saker utan något vetenskapligt stöd. Om du går utanför det nuvarande samhällets sexualmoral och antar en mer allmänt humanistisk hållning är ju det Oscar m fl säger helt rimligt -- lösningen är inte rigida åldersgränser, ej heller att ge rätt till sexuella kränkningar (däremot är det uppenbarligen fortfarande ganska okontroversiellt att kränka barn på andra sätt i uppfostrans namn, men det är en annan diskussion). Det enda som borde spela någon roll i sammanhanget är ju vad som faktiskt är i "barnets" (efter könsmognaden är man inte barn annat än i juridisk bemärkelse, så termen är egentligen missvisande) intresse. "Barn" vill inte alltid vara barn, som någon påpekade, och sex behöver inte vara farligt och traumatiserande om man utövar det med försiktighet och hänsyn. Inte ens om det föreligger stora åldersskillnader. (Snarare kan man tänka sig att om det är en ömsesidig och frivillig relation så kan den yngre parten helt klart vinna på att ha en mer erfaren partner jämfört med att ha en jämnårig.) Det finns många sätt att kränka på, många sätt att bli sårad och förnedrad. Allt handlar inte om sex, och sex är inte roten till allt ont.

    SvaraRadera
  23. När barn slutar vara barn definieras inte av vuxna vars sexualitet fokuseras på barn.
    Som tur är har vi en lag som reglerar detta.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.