2010-04-06

EU vill lagstifta om söndagsstängt


Just nu pågår en intensiv kampanj från bland andra religiösa samfund och fackföreningar om arbetsfria söndagar i hela EU.

Hundratals ledamöter i Europaparlamentet har redan skrivit under en resolution - som uppmanar EU-Kommissionen att komma med ett förslag till lagstiftning om att EU skall vara söndagsstängt.

Det pågår även en namninsamling bland allmänheten för ett söndagsstängt EU - med målet att få ihop en miljon namn för ett så kallat medborgarinitiativ.

Detta är både dumt och löjligt. För det första är det hela en fråga som bättre bestäms i medlemsländerna. Det är även ett praktexempel på onödigt och klåfingrigt förmynderi. EU skall helt enkelt inte lägga sig i när folk vill jobba, handla eller vara lediga.

Känns förslaget för övrigt inte lite... medeltida?

Läs mer här och här
Bakgrundsinformation om arbetstidsdirektivet

40 kommentarer:

  1. NEEEEEJ!!! Jag bor i ett EU-land där affärer genom lagstiftning är förbjudna att ha öppet på söndagar. Jag fattar inte hur de tänker? Söndagar är för många människor den perfekta dagen för veckoinhandling.

    SvaraRadera
  2. Men va fan är detta, så de menar på fullaste allvar att man inte får jobba på Söndagar även om man vill? Detta påminner verkligen om medeltiden, kyrkan styr inte längre. Man tappar seriöst hakan.

    SvaraRadera
  3. Jag såg just senaste dokument inifrån på svt.se. Bland det sista som sades av en jurist fick mig att tappa hakan.

    Fritt ur mitt minne "Det handlar inte bara om vad som står i lagboken, utan de tusenåriga värderingar vårt land bygger på, alltså kristna värderingar. Ett plus ett blir inte alltid två"

    Det är ju helt absurt, men en naturlig följd av att man låter religion ha en särställning i samhället

    SvaraRadera
  4. Men tar så idiotin aldrig slut?!?

    SvaraRadera
  5. Yummi yummi, religiøse samfund i forening med fagbevægelsen:/

    Oh well, det er ikke først gang i verdenshistorien vi ser den slags symbioser. Tvungen socialisme på et nationalt plan, har altid taget skikkelse af noget religiøst.

    "Känns förslaget för övrigt inte lite... medeltida?"

    Yes!!!

    PS. For dem af os med lortejobs, er søndagen faktisk en af de eneste dage på ugen hvor vores arbejde rent faktisk bidrager til samfundet positivt:)

    SvaraRadera
  6. EU-missbruket breder ut sig. Varje stat får i dag besluta om affärstider utan inblandning från klåfingriga politiker.
    De kan få öva sig på att stänga Strassbourg på heltid i stället.
    Men det förefaller svårt. Det är borsta mig på ryggenprincipen som gäller där - tjänster och gentjänster.

    SvaraRadera
  7. Om detta blir vekrligenhet så finns bara en handling som är någotsånar rimlig: Utnämn söndagen till religionsförkastelsens dag och sätta sig med plakat på torget. Varje söndag fler och fler människor tills de sinnessjuka religiösa knäppgökarna blir livrädda och vill öppna butikerna igen för att få bort folket från torg och gator.

    SvaraRadera
  8. Jeg synes der kommer mange mærkelige tiltag fra EU, men jeg finder det endnu mere besynderligt, at folk tror de kan opnå mere indflydelse ved at afgive sit lands suverænitet der må siges at være grundlaget for hele folkeretsprincippet som vi kender det fra den Westfalske fred i 1648.

    EUs nuværende filosofi bærer os tilbage til 14-hundretallets imperialisme, og ikke fremad i evolutionen som det ellers kunne have været ønsket.

    SvaraRadera
  9. Anonym @ 06 april, 2010 21:22

    Det uttalandet gällde varför hon dömt en barnmisshandlare lindrigt utan att ha laga grund för det. Hon blev uppenbart ställd och gör som vanligt folk gör mest - ljuger och svamlar.

    F.ö. en dyster dokumentär som rekommenderas varmt.


    Nåväl, jag tycker detta verkar vara en lysande idé så länge vi behandlar de tre största religionerna lika. Alltså ledigt på fredag, lördag och söndag.

    Detta bör inbegripa även sjukvården, polisen och brandkåren givetvis.

    SvaraRadera
  10. Efter andra världskriget när Tyskland skulle avnazifieras avskaffade man de flesta av Hitlers lagar. En lag som dock blev kvar var den stenhårda regleringen av detaljhandelns öppettider med förbud för kvällsöppna affärer och (påhejat av kyrkan) ett nära nog ett totalförbud mot söndagsöppet.

    De senaste 20 åren har dessa regler luckrats upp en del, men detta mötte hårt motstånd från en ohelig allians av kyrkan och detaljhandelsfacket.

    Om jag förstått det rätt är de flesta tyskar rejält irriterade på dessa begränsningar. Men tydligen försöker nu den kyrk/fackliga lobbyn flytta fram positionerna på EU-nivå och få en gammal tysk nazistlag till EU Direktiv.

    De som driver detta bör kritiseras stenhårt för att vilja expandera EU på områden där EU inte har befogenheter och driva igenom nazististisk lagstiftning. Jag tror inte att ett sådant förslag har en chans att antas. Retail-jättarna är stenhårt mot detta tokstolleförslag.

    SvaraRadera
  11. En av de saker jag saknar mest från min tid boendes i ett utomeuropeiskt land var just de generösa öppettiderna, särskilt då man själva hade möjlighet att handla, dvs på kvällar och helger. Man hade tom öppet LÄNGRE på helger än på vardagar!

    /Paul W

    SvaraRadera
  12. Johan Tjäder: Definitivt bör detta gälla även brandkår, polis och sjukvårdspersonal. Speciellt om det brinner i en kyrka...

    Undrar hur lång tid det hade tagit innan samma nötter hade flockats till en namninsammling som krävde söndagsöppet då.

    SvaraRadera
  13. men vadfan är det som händer?!?!?!?!?!?!?!??!?!?

    Ren och skär I D I O T I ! ! !

    SvaraRadera
  14. Paul W:

    +1

    Var i Sydkorea för två veckor sedan, och hade en diskussion om just detta. Det var svårt att få dom att förstå att det enda som har öppet mitt i natten är enstaka bensinmackar.

    Asien är så 24h. Här i Taiwan så har jag två 24/7 mataffärer inom 5 minuters gångväg (varav en Carrefour som är snäppet större än ICA Maxi). Går man ut mitt i natten så är det alltid folk ute, matställen öppna etc. Helt underbart!

    Däremot så slutar tunnelbanan och lokaltågen att gå vid midnatt... oavsett veckodag.

    /W

    SvaraRadera
  15. Detta måste rimligtvis resultera i att stänga Internet på helgen. För det är det ända sättet att få bukt med näthandeln under dessa dagar.

    SvaraRadera
  16. Nej, nej, nej. Jag bor i Schweiz, det ar stangt har pa sondagar. Det ar ett helvete. Hela lordagen gar at att flanga runt och gora saker man inte hunnit under veckan.
    Dessutom ar jag overtygad om att det leder till hogre priser.

    -P

    SvaraRadera
  17. Tycker det är ett skitbra förslag! Min sambo är sjuksköterska.. jag tycker det skulle vara jättetrevligt om hon kunde vara ledig alla söndagar med mig!

    SvaraRadera
  18. Kommer kyrkorna få vara öppna på söndagar om det här går igenom?

    SvaraRadera
  19. Glöm inte att medborgarinitiativet kan användas till (för oss) mer verklighetstillvända och samtida förslag :)

    Johan

    SvaraRadera
  20. Anonym @ 07 april, 2010 08:33

    Givetvis ska kyrkan vara öppen. Men prästen får inte jobba.

    SvaraRadera
  21. @Johan

    Medborgarinitiativet kommer inte att kunna användas till nånting. Det kommer att bli en tummetott.

    Om något förslag alls blir verklighet så var det för att Kommissionen tänkt föreslå det ändå.

    SvaraRadera
  22. Tjäder: Du har nog rätt i det.

    Johan

    SvaraRadera
  23. Alla dessa galna lagförslag skulle kunna lösas väldigt enkelt: Kräv IQ-test på alla politiker i hela EU. Under 110? Sorry, du får jobba som något annat.

    Kan de utöva förmynderi, så ska vi också kunna!

    SvaraRadera
  24. Patrik: Folk med IQ över 110 använder den till något annat.

    Johan

    SvaraRadera
  25. Jag har funderat på det här med IQ tester för politiker...problemet är att ingen som har över 100 vill bli politiker (undantag som bekräftar regeln finns, kanske).

    SvaraRadera
  26. Jag har bott i Tyskland med butiksstaengningslag och aer saeker paa att Sverige kommer att gaa ur EU om EU framtvingar soendagsstaengda butiker.

    Saa detta aer ett initiativ som skall stoedjas.

    Fram foer sondagsstaengda butiker genom EU-direktiv.

    SvaraRadera
  27. Intressant.. vilka yrkesgrupper skulle denna lag omfatta? för de vore ganska ologiskt ifall de anser att akutmottagningar och andra vård inrättningar står tomma på söndagar? Eller är tanken att hela EU ska bli laglöst en dag i veckan då inga poliser får arbeta? Vart skulle "gränsen" för nödvändigt arbete och förbud ligga? tror inte riktigt det är helt genomtänkt för att passa i dagens samhälle.

    SvaraRadera
  28. Ber om ursäkt om det här är lite off topic, men kan ändå inte låta bli att nämna det på den här bloggens forum. DN:s ledarsida skriver idag om det brittiska valet och hur dess utgång kan påverka landets inställning till EU.

    I grunden varnar författaren för att Tories kan komma till makten eftersom partiet är lite för EU-kritiska enligt DN:s mening. Det intressanta i artikeln är dock följande meningar:

    "David Cameron kan inte riva upp Lissabonfördraget, men han har lovat att det i framtiden ska krävas folkomröstningar i Storbritannien för att godkänna nya fördrag. Det innebär i praktiken stopp för nya fördragsändringar i EU."



    "Det vore ytterst olyckligt om en konservativ brittisk regering verkligen vill – och får möjlighet att – genomföra allt detta. EU behöver Storbritannien – och Storbritannien behöver EU."

    I klartext måste väl ändå detta betyda att DN varnar för att Tories kommer till makten eftersom partiet vill ha folkomröstningar gällande frågor som rör hela den brittiska konstitutionen. Detta eftersom folket då kan säga nej till reformer som ökar unionens makt över Storbritannien.

    Kul att se vilken inställning till demokrati som DN har.
    http://www.dn.se/ledare/huvudledare/eu-behover-britter-1.1073781

    SvaraRadera
  29. Jag tycker det finns en ultimat lösning på näst intill alla världens problem: Förbjud Religion

    religion gör inget annat än förtrycker och uppmanar till våld mot folk som inte "tror och tycker" som en gubbe i rolig hatt som gillar småpojkar tycker

    SvaraRadera
  30. Vad kommer Piratpartiet göra om den här frågan kommer upp i parlamentet? Jag vet att det inte är piratpolitik, men jag tycker det borde falla under "stoppa befängda dumheter"-politik som det inte vore något problem för PP att utöva.

    SvaraRadera
  31. Mmmm, lysande! Som i Tyskland alltså där det inte går att göra ett smack på Söndagarna. Utom att gå på horhus då...

    /RS

    SvaraRadera
  32. Gågator och gallerior i Sverige är misstänkt välfyllda under arbetstid. Jämför gärna med asiatiska länder, där shoppingtemplen är ekande tomma under arbetstid, för att sedan bli knökfulla till kvällar och helger, då folk har tid att handla. I Sverige ser jag fan ta mig ingen skillnad, lika mycket folk jämt. Möjligtvis en ökning vid löningen då kanske (men folk har tydligen löst det där problemet också, genom att låna stålar).

    /Paul W

    SvaraRadera
  33. Om det hade funnits "religiösa samfund och fackföreningar" i Sverige samt en minoritet i riksdagen som hade varit för ett icke-bindande uttalande om något motsvarande, hade du då sagt att "Sverige vill lagstifta om söndagsstängt"? Om inte, varför säger du Hax att EU vill det?

    SvaraRadera
  34. Det är ingen principiell skillnad mot de allmänna helgdagarna i Sverige och andra länder, som är baserade på uråldriga religiösa högtidsdagar. Det är bara något större skala.

    Det enda riktiga vore att avskaffa alla gemensamma helgdagar helt och hållet och ersätta dem med en motsvarande utvidgning av semesterns minimilängd.

    SvaraRadera
  35. Här i Tyskland har en förvaltningsdomstol i Greifswald just just dömt emot öppethållandet på söndagar i delstaten Mecklenburg-Vorpommerns badorter. Affärerna fick tidigare hålla öppet 49 dgr om året annars (dvs i princip alla).
    Så nu känner fack o kyrkor sig stärkta o önskar ringet heler än at införa samma regel i alla förbundsländer.

    Förresten, i Sverige blev det inte tillåtet med söndagsöppna affärer förrän mitten på på sjuttiotalet, och även då mot fackligt motstånd.

    SvaraRadera
  36. För oss som inte jobbar/jobbat helger är det kanske obegripligt med det fackliga motståndet.
    Samtidigt vill nog helgjobbaren kunna handla när h*n han en ledig helg...

    Vad som däremot borde vara obegripligt även för de mest hängivet religiösa är motståndet från kyrkan; varför påtvinga hedningarna att vara lediga på söndagen? Viktigast är väl att själv helga vilodagen?

    Johan

    SvaraRadera
  37. I en fri värld jobbar vi enligt kapitalets nuvarande önskelista oreglerad arbetstid 7 dagar i veckan.

    Naturligtvis motsätter man sig en sån utveckling om man har någon som helst självbevarelsedrift.

    SvaraRadera
  38. Har de varit sådana, att de ville vara med i EU får de själva stå sitt kast nu. Rösta först och tänka sedan går inte ihop.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.