2010-06-22

Rättssäkerhet: Vad håller (m) på med?


FRA och teledatalagringen innebär övervakning av människor som inte är misstänkta för brott. IPRED-lagen har givit privata aktörer större befogenheter än polisen - och en part ett medvetet övertag i civilrättsliga processer. Regeringen vill att tull och polis skall kunna beslagta icke olagliga droger. Och den moderata justitieministern, Beatrice Ask, går fram som en elefant i en porslinsbutik.

För ett par månader sedan vädrade Ask idén om skamstraff för folk som bara är misstänkta för brott. Härom veckan gjorde hon ett utspel om att ersätta rättegångar med strafförelägganden. Och i dag tycker hon att man kan köra de rättegångar som ändå skall hållas utan vare sig misstänkta eller nyckelvittnen närvarande. Under resans gång har hon dessutom kastat in lite mer kamerabevakning i debatten.

Jag kan inte förstå annat än att moderaternas hemliga attitydundersökningar bland väljarna visar att dessa vill ha hårdare tag mot brottsligheten och att de inte bryr sig om eller förstår det där med rättssäkerhet. Och för de nya moderaterna är ju, som bekant, opinionen viktigare än ideologi och principer.

Vilket är förfärande. För det är just när lynchjustisen börjar visa sitt fula tryne som det är extra viktigt att stå fast vid rättsstatens och rättssäkerhetens principer.

Det hela bekräftar moderaternas och borgerlighetens ideologiska förfall. Det är tragiskt och skamligt att borgerligheten varken tycks förstå eller försvara rättsstatens grundpelare nu för tiden. I mina ögon är detta en diskvalificerande brist.

7 kommentarer:

  1. Att skrupelfria kemister vickar en kromsom till höger eller vänster skall förstås inte göra att en förbjuden drog blir laglig.

    Den dag du bidrar till en socialistregering (för pp i egen majoritet kommer varse sig du eller jag att uppleva) då får du se på förmynderi. MP - som är de liberala inom vänstern - har granskats: http://www.timbro.se/innehall/?isbn=9175667713&flik=4

    SvaraRadera
  2. 1. Visst. Förutom i vissa integritets-, demokrati-, nät- och livsstilsfrågor har (mp) mycket i övrigt att önska.

    2. Då kanske (m) och alliansen borde skärpa till sig i storebrors- och nätfrågorna, då. Om de inte vill ha (mp)i regeringen.

    Det är liksom inte jag som har sabbat moderaterna. Det sköter de med förfärande effektivitet själva.

    SvaraRadera
  3. @Fredrik
    "Vickar en kromosom till höger eller vänster"??? Har du något som helst begrepp om organisk kemi och farmakologi? Och sedan när finns det kromosomer i droger?

    Du tycks tro att "skrupelfria kemister" plötsligt kan göra heroin och andra droger lagliga genom lite fernissa. Kemi fungerar inte så. Ett ämne som inte är förbjudet är givetvis lagligt - sedan spelar det ju ingen roll om molekylen råkar vara lik en förbjuden molekyl. De behöver inte ha alls samma inverkan på människokroppen.

    SvaraRadera
  4. Vad med om Bea istället får polisen till att skicka ut roliga brev? Typ det här?

    "... Från USA har det sedan dess kommit ett bättre och smartare förslag som går ut på att belöna dem som håller hastigheten istället för att straffa fartbusarna.

    De laglydiga förarna deltar automatiskt i ett lotteri och får ett brev hem i postlådan ifall de har vunnit. Med följd att du en dag kan få ett brev från den lokala polismyndigheten med en belöning för gott uppförande i trafiken, istället för en böteslapp för en hastighetsöverträdelse."

    SvaraRadera
  5. En annan möjlighet är att Beatrice Asks skötare slutat på moderaterna, och att de utspel som tidigare kastades i papperskorgen nu går vidare till verkligheten. Vet någon om bemanningsläget på Justitiedepartementet förändrats?

    Realistiskt sett har väl snarare de sista resterna av Gamla Moderaterna, som såg staten som en ond sossekonstruktion och hot mot människan, rensats ut och ersatts av Nya Moderater.

    Bläk!

    SvaraRadera
  6. @Fredrik

    Grundläggande farmakologi således. Du vet att exempel på substanser som framkallar ruskänslor i kroppen (vilket är ENDA möjligheten att göra bedömningar om lagliga droger eller ej) inkluderar magnecyl, dillfrön, socker, med mera?

    Vad Asks förslag innebär är egentligen att polisen på eget bevåg skall kunna konfiskera halva ditt vanliga skafferi om de känner för det. Bara för att utöka deras befogenheter att utdöma "straff på stående fot". Samt nästa steg - koppla det förslaget med hennes förslag om att man skall kunna utdöma fängelsestraff på stående fot, och börja räkna ut möjligheterna för nästa "Kapten Klänning".

    Jag kan ta fyra år där vi tvingas ta en en sked skit i gröten om det innebär att vi efter de fyra åren sett sittande partier febrilt yxa ut de vansinniga clowner som huserar i de egna leden. Att i nuvarande läge rösta M bekräftar bara för Reinfeldt och Schlingmann att de är inne på helt rätt spår för att fiska röster.

    SvaraRadera
  7. M/Asks tokerier styrs nog inte av M:s hemliga opinionsundersökningar utan av intern överhetslobbyism från en rättsapparat som vill "förenkla" genom att spara på kostnader för dyr och onödig "rättsäkerhet".

    Notera att det nästan inte kommit några förslag om längre straff (=dyrare) under Asks tid.

    Man vill hålla nere kostnaderna men även flörta med både de som vill ha hårda tag och de politiskt korrekta kriminalflummarna - samtidigt.

    Asks dadda, Magnus G Graner, är kvar på departementet.

    PS. Snälla HAX, öppna för anonyma kommentarer igen. Det är så vansinnigt krångligt att logga in med OpenID/Typepad från olika maskiner.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.