2010-06-14

Staten och pressen


I USA bollar man nu med idéer för hur man skall kunna bevara prasselmedia och de gamla mediehusen.

Ett förslag bland många är en skatt på iPads - för att rädda gammelmedia. Suck!

Här i EU är det mer klassiska idéer som diskuteras. Till exempel samlar en grupp ledamöter i Europaparlamentet namn till en skriven resolution om att helt enkelt hälla mer skattepengar över media.

Få vågar ens tänka tanken att man skulle kunna låta den fria marknaden - det vill säga oss konsumenter, genom vår efterfrågan - bestämma hur det skall se ut i framtiden.

4 kommentarer:

  1. Tja, det är väl här vi har det gamla tidningsstödet eller?

    Ärligt talat, merparten av nyhetsrapporteringen idag sköts via bloggar där medborgarjournalister letat i dyn efter saker som rapporterats i TT och sammanställer detta för allmän konsumtion.

    Enda anledningen att egentligen hålla sig med egna journalister för en tidning idag är egentligen att någon skall kunna gräva personligen.

    SvaraRadera
  2. Apple-chefen Steve Jobs uttalade nyligen på All Things Digital att ett av syftena med iPad är att hjälpa gammelmedia att hitta nya finansieringsmodeller.

    Nyhetsredaktionerna tillför värde, menade han, genom att de sorterar och värderar. Amerika får inte bara bli ett land med bloggare.

    SvaraRadera
  3. Tja,.....varför tyst från alla miljökommunister?

    Tekniken finns redan och kan utvecklas ytterligare till allas bekvämlighet och nöje.

    Hålla i en papperstidning är lite samma som att framhärda med vinylplattor trots de låter för jävligt efter ett tag.

    Papperspressen,....banta era redaktioner och utnyttja vårt nya media istället. Ni blir garanterat kostnadseffektive, d v s de som orkar och vill ligga i framkant. All pappersmedia, fackpress inkluderad har stora problem idag. Så är det.

    Stora Enso m fl tappar volym givetvis, men vad för vits att koka skog och göra till papper som sedan kastas. Snacka om miljöförstöring genom alla led från avverkning till papper.

    Något för åsanissekommunisterna MP att bita i.

    SvaraRadera
  4. @Hugo

    Skogsmulle är dock fortfarande i både stort och smått teknikfientlig.
    iPad är än så länge inte komposterbar och har vida högre energisignatur att tillverka än en papperstidning.

    Det blir samma som talet om energikällor. På svaret om vad vi skall värma husen med nästa vinter hälsar Greenpeacer att lösningen kan finnas om tio år bara vi lägger halva BNP på utveckling av solcellsenergi...

    Bevare mig för dogmatiker.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.