2010-08-24

Integritetsfrågorna i Spegellandet


Oppositionen, de rödgröna, är oense om de delar av rättspolitiken som rör integritet och övervakning. Till exempel buggning, IPRED, teledatalagringen / datalagringsdirektivet – och i praktiken även om FRA.

Regeringen, den borgerliga alliansen, är i princip enig. (Det finns visst motstånd mot teledatalagringen i centerpartiet.) Men det är inte ett dugg bättre – eftersom borgarna i stort sett är överens med (s).

Normalt sett skulle detta vara sprängstoff i en valrörelse. De borgerliga skulle peka på oenigheten och dansa ringdans av glädje. Sossarnas samarbetspartier, (v) och (mp), skulle använda frågorna för att vinna väljare inom vänsterblocket. Och Sahlin skulle få frågor om saken varenda gång hon visar sig för en journalist.

Men så är det inte i år. Gammelpartierna tiger som muren om integritetsfrågorna. (Undantaget centerledaren Maud Olofsson, som vid ett tillfälle råkade undsläppa sig att hon anser att integritetsdebatten är över.)

Skälet är naturligtvis att de inte vill släppa fram integritetens verkliga banerförare – Piratpartiet – i debatten. Hellre mörkar de helt. Vilket gör att väljarna undanhålls debatt och information i en fråga som kommer att bli synnerligen viktig och aktuell under nästa mandatperiod.

För media är frågan en smula komplicerad. De flesta journalister håller nog med om att det ingår i det journalistiska uppdraget att försöka lyfta frågor som de politiska partierna aktivt försöker mörka i en valrörelse. Men det är svårt, eftersom politikerna vägrar säga så mycket som flasklock i frågan.

Detta skapar en ond spiral. Om politikerna duckar och media inte skriver, då faller även intresset för integritetsfrågorna bland väljarna. Vilket gör det ännu svårare att få upp dem på banan igen.

Sedan, den 20 september, är det för sent. Då fortsätter man att rulla ut övervakningsstaten – oavsett vilket block som vinner valet.

Därför är det så viktigt att de starkaste förkämparna för medborgarnas rätt till privatliv – Piratpartiet – får in en fot i riksdagen. Kanske rent av som vågmästare.

2 kommentarer:

  1. "Gammelpartierna tiger som muren om integritetsfrågorna. (Undantaget centerledaren Maud Olofsson)"

    Eh, hur tänkte du nu? Vänsterpartiet har integriteten som en av fyra valfrågor. Igår presenterade vi ett integritetsmanifest, "Fri kommunikation" (http://tinyurl.com/34dkm53 ) och föreslog förbud för kameraövervakning på skolor under dagtid. Är det "tiger som muren?"

    SvaraRadera
  2. Well, jag började ju denna bloggpost med att konstatera att (mp) och (v) inte lyckats gunga båten - eftersom alla andra ignorerar frågorna.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.