2011-03-03
Datalagringen: (Sd) lutar åt bordläggning
Regeringen vägrar, in i det sista, att förhandla med (sd) om EU:s datalagringsdirektiv.
Resultatet ser ut att bli att (sd) inte får igenom sina krav på skärpningar av teledatalagringen. Och att de därför väljer att stödja (mp) och (v) i kravet på minoritetsbordläggning, vilket skjuter upp beslutet ett år.
Bra. Datalagringen skall inte skärpas och utökas, den är illa nog som den är. Bordläggning ett år ger oss en chans att invänta EU:s (enligt uppgift mycket kritiska) utvärdering av datalagringen som äntligen tycks vara på väg.
I dagens Expressen gör sverigedemokraternas ledare Jimmy Åkesson ett sista försök att få igång en dialog med regeringen. Han skriver"vill de kan de förhandla med oss och fortfarande få igenom lagen den 16 mars". Men samtidigt ger han en stark signal om att han förstått att det inte kommer att ske. "Eftersom frågan är av stor vikt och regeringspartierna överhuvudtaget inte har velat diskutera våra synpunkter ser vi nu inget annat alternativ än att verka för en minoritetsbordläggning."
Frågan är om vi kan lita på det senare. Är detta sverigedemokraternas slutliga besked? Eller tänker de hålla svenska folket i ovisshet in i det sista, på samma sätt som de mörkar i riksdagen? Kommer regeringen att fortsätta ignorera (sd):s förhandlingsinvit? Eller kommer man att göra en uppgörelse i sista sekund?
(Jag kan inte riktigt släppa misstanken att regeringen egentligen är rätt tacksam för att det blir en minoritetsbordläggning, eftersom datalagringsdirektivet ändå lär komma att omarbetas eller rivas upp inom kort. Ansvaret för att EU kan bötfälla Sverige för att inte ha infört direktivet kommer Reinfeldt & Ask att lägga över på (mp), (v) och (sd).)
Uppdatering: Vad gäller (sd)-kravet om att svenska trafikdata inte skall få lagras utomlands, bör de se upp med vad som kan hända i framtiden. När underrättelsesamarbetet inom ramen för EU:s konvergenskriterier kommer igång, då kommer uppgifter från t.ex. svensk teledatalagring rutinmässigt att kunna delas med övriga EU-stater.
Se även: Lake | Lindbäck | Livbåten | Värmlandspiraten | Falkvinge | Magnus | Troberg
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det tog ju 17 minuter att förhandla fram en muta så att FRA gick igenom så mycket kan hända fram tills folk har tryckt på knapparna, eller glömt att trycka, eller tryckt fel...
SvaraRadera/A
SD har ju än så länge inte mörkat i en enda fråga i riksdagen. Att det händer nu är ytterst osannolikt när de nu deklarerat sin synpunkt.
SvaraRaderaJag hoppas att SD är så ståndaktiga i sina krav at regeringen vägrar samarbeta, men jag är milt skeptisk som jag skriver här:
SvaraRaderaSD hycklar som vanligt, men tänker de stoppa Datalagringen?
:-/
SD vill sätta sig i respekt så de måste sätta ner foten emot regeringen om de skiter i dem. Problemet är att deras väljare hatar MP och V. Så SD har en märklig balansgång här som kräver att väljarna förstår varför de samarbetar med V och MP. I övrigt är ju SD ett gäng idioter som lever i en fantasivärld så det är svårt att veta vad de kommer att göra.
SvaraRadera@ Anonym 13:42:
SvaraRaderaSD behöver inte aktivt rösta med V och MP. Det räcker om de lägger ned sina röster. Visserligen blir resultatet detsamma, dvs minoritetsbordläggning, men med hjälp av knappen AVSTÅR kan de kanske komma runt antipatin mot vänster- och miljöpartisterna.
Utan att ta partipolitisk ställning, vilket väljer ni av alternativen:
SvaraRadera- Datalagring i 6 månader, men datat kan lagras vart som helst i världen
- Datalagring i 12 månader, men datat lagras i Sverige
Det är pest eller kolera, men ärligt talat lutar det åt SDs alternativ för mig.
Det pågår något underligt i riksdagen för närvarande. Under de senaste veckorna har åtminstone tre motioner som haft majoritet i utskotten röstats ner i kammaren.
SvaraRaderaEn samlad opposition krävde en förändring av premiereserven i pensionssystemet, men motionen föll i omröstningen.
På Europaportalen.se skriver man att en majoritet i finansutskottet krävt att regeringen ska tvingas offentliggöra sina ståndpunkter före nästa EU-toppmöte i slutet av mars. Men majoritet blev snabbt en minoritet när riksdagen på onsdagen med röstsiffrorna 159 – 162 röstade ner förslaget.
Och i dagens Metro kan man läsa att en majoritet i jordbruksutskottet(?) röstat ned förslaget att EU-medborgare skulle ha fri tillgång till smådjursjakt i Sverige. Men i kammaren vann regeringens föslag därför - och håll i er nu- att ledamöter som var utkvittade trots det röstade.
Intressant nog så har hittills inte ett knyst hörts från oppositionen (ffa (s)). Är det månne en tyst överenskommelse att regeringen ska få igenom sina förslag så att sd inte ska vara vågmästare? Eller håller kvittningssystemet på att braka samman? I det senare fallet blir det tunga år för ledamöterna.
Detta gör det än mer intressant att se hur datalagringsfrågan kommer att hanteras.
Man får ju försöka påminna sig att det var alliansregeringen som lade sig platt nör Sverige fälldes i EU-domstolen. Kommissionen vann på Walk over.
SvaraRaderaMan kan ju också påminna sig om att det är regeringens ansvar att få sina förslag antagna av riksdagen. Att skylla på minoriteten är fegt.
Slutligen kan man väl påminna om att den utdragna hanteringen beror på att man velat undvika att ge Piratpartiet stöd i opinionen. Så det är egentligen Piratpartiets fel alltihop. Alla hade tjänat på att diskussionen lagt sig.
@ProfessorPelotard
SvaraRaderaKvittningssystemet gäller nog inte vid minoritetsbordläggning. I en sådan omröstning finns det en absolut gräns att nå. Då kan man inte avstå från att rösta bara för att regeringspartiernas ledamöter uteblir.
Annars är det rätt vanligt att det blir någon röst fel hit eller dit. Det är bara det att sådant brukar sällan påverka slutresultatet. Det är den parlamentariska situationen som gör att detta hamnar i fokus.
Gud och Sex
SvaraRadera@Johan Tjäder
SvaraRaderaJo, du har nog rätt att kvittningssystemet inte gäller vid minoritetsbordläggningar. Visst är det också så att folk trycker fel då och då, men att utkvittade går och röstar det är en skandal. Det faktum att det stora oppositionspartiet (som var en av de drabbade i detta fall) inte gör en sak av detta är åtminstone lite anmärkningsvärt.