2011-03-01

Det är inte du som bestämmer hur rent mjölet i din påse är

"Ge mig sex rader skrivna av den hederligaste man som finns och jag ska hitta en förevändning i dem att hänga honom."
Dessa ord kommer från den hemliga polisens anfader, Armand Jean du Plessis de Richelieu a.k.a. Cardinal-Duc de Richelieu.

Sveriges Riksdag har redan givit oss FRA-lagen, som ger staten rätt att snoka i en stor del av svenska folkets elektroniska kommunikation.

Den 16 mars tänker riksdagen rösta igenom EU:s datalagringsdirektiv, som ger oss en allomfattande teledatalagring.

Teledatalagringen innebär att man spar och ger staten tillgång till data om alla svenskars alla telefonsamtal. mobilsamtal, SMS. MMS, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar.

Hur ser ditt sociogram ut?

Dessutom gör teledatalagringen våra mobiltelefoner till personliga spårsändare, som ger staten möjlighet att kontrollera vad du befann dig, låt säga klockan 15:35 i onsdags. Hur integritetskränkande det  kan bli berättar Emma på Opassande och Zeit Online. (Tack för övrigt till alla som tipsat om just detta.)

16 mars. Striden står nu. Just nu. Vad tänker du göra?

12 kommentarer:

  1. om man har fler mobiltelefoner så funkar knappast spårsändaren som bevisföring, dessutom kan man ju ha lånat ut sin mobil, eller så har den blivit stulen etc.

    Det stora problemet är att regeringen verkar försöka skapa lagar som innebär att man kan bli dömd vid väldigt låga bevis. För annars kan inte övervakningssamhället funka.

    Debatten måste handla om hur de kan påstå att deras övervakning kan bevisa något överhuvudtaget.

    Förmodligen blir svaret att alla måste ha en mobiltelefon som man loggar in med med fingeravtryck, men det är inget de vågar ta upp nu, för de vet att det är politiskt omöjligt.

    Hur som helst, vad kan man göra för att stoppa det här, kan man rösta någonstans, eller menar du att vi ska skriva insändare till tidningar?

    SvaraRadera
  2. Förmodligen blir svaret att alla måste ha en mobiltelefon som man loggar in med med fingeravtryck, men det är inget de vågar ta upp nu, för de vet att det är politiskt omöjligt.
    ---------------------
    "The war against terror" var inte sisata gången man tänjde på gränserna för vad som är möjligt för att öka accpetansen.

    SvaraRadera
  3. Det trista i kråksången är att upprop på webben (nymedia) i princip inte spelar ngn som helst roll.
    Motståndet måste slå rot och ta sig uttryck i enskilda riksdagsledamöter och "gammelmedia".

    /Johan

    SvaraRadera
  4. När Skatteverket får fatt i dessa enorma mängder data går ingen säker. Det kan räcka att du köpt en soffa av en ekonomisk brottsling för att du ska råka i trubbel. Det behövs inga bevis, bara ett antagande om att du har fifflat, för att du ska bli eftertaxerad. Sen ska du bevisa att varenda liten transaktion du gjort de senaste fem åren är vit. Är du kompis med en snickare? Ring inte honom. Då kan du ha anlitat honom svart och betalt med pengar du tjänat på försäljning av kläder.

    SvaraRadera
  5. Just nu är det svårt att se hur SD ska kunna rösta JA till lagen. De har ju ställt upp en kravlista som allianspartierna - såvitt känt - vägrat att förhandla om. Det troligaste är därför att SD röstar emot eller lägger ned sina röster. Annars gör de en präktig prestigeförlust. Och då är alltså en minoritetsbordläggning ett faktum.

    V och MP kommer ju att kräva bordläggning och det krävs därför 291 JA för att direktivet ska gå igenom. Regeringen behöver alltså SD:s JA-röster. Utan dem skjuts lagen upp ett år.

    Om regeringen hade varit angelägen om att driva igenom direktivet skulle de ha varit öppna för förhandlingar med SD. Nu hamnar de i stället i en ganska behaglig sits. Direktivet läggs på is och Reinfeldt/Ask kan sedan skylla på tre oansvariga partier när de dryga vitesbeloppen till EU ska erläggas.

    Under tiden kan polisen få ut sina trafikuppgifter precis som tidigare med hänvisning till den schweizerost som går under namnet LEK. Och enligt Judeps hemsida lagrar idag operatörerna trafikdata "i betydande omfattning". Så alla tycks egentligen vara nöjda med nuvarande "LEK-stuga", även om det kommer att låta helt annorlunda från såväl polisen som regeringen under det närmaste året.

    SvaraRadera
  6. Vitena skall enligt uppgift vara betydligt lägre än kostnaden för ett års drift av lagringen. Vitena kanske inte ens kan utdömas om direktivet faller i kommande granskning.

    SvaraRadera
  7. Dessutom vill regeringen "effektivisera" rättsväsendet genom att begränsa möjlighetern att överklaga till hovrätten.

    SvaraRadera
  8. Ärligt talat, vad kan man göra?

    Det borgerliga är hell-bent på att genomföra detta.

    Den rödgröna sörjan är väl för, men kommer rösta för bordläggning -- mest på pinkiv enbart för att det är det andra laget som lägger fram förslaget.

    SD är för datalagring, men fick inte genom sina krav. Finns dvs hopp om en bordläggning.

    Det finns ingen man kan påverka.

    Som jag ser det fattades beslutet i folkomröstningen att vara med i EG på 90-talet. Nu är makten i Bryssel.

    SvaraRadera
  9. @Putte: Det skulle Skatteverket älska för där blir de flesta friade i andra eller tredje instans om de fälls i Tingsrätt. (7% fällande domar räknat på antalet startade förundersökningar!) Man kunde börja lite försiktigt med att ta bort åklagarens rätt att överklaga en friande dom i mål som ger kortare straff än 6 år i fängelse.

    SvaraRadera
  10. Väl skrivet, som alltid!

    En maneull trackback:
    SD hycklar som vanligt, men tänker de stoppa Datalagringen?

    Jobbigt att hoppet står till SD...

    SvaraRadera
  11. Ska ställa mig o pissa symboliskt framför en CCTV-kamera med ett plakat om halsen med nedsättande kommentarer om övervakningsamhället. Några tips på plakattext? =)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.