2011-03-01

Svensk tillväxt till EU:s kleptokrati?


Den svenska ekonoimin blir allt starkare. Tillväxten ligger nu på sisådär sju procent på årsbasis. Och tillväxt är nödvändig för att vårt samhälle skall kunna skaffa nya saker utan att behöva göra sig av med något annat.

SvD: Tillväxten 7,3 procent
DN: Sveriges ekonomi slår rekord i tillväxt

Man kan se hur EU:s övriga länder gnuggar händerna av förtjusning. För även om riksdagen försökte protestera, när frågan var uppe i höstas - så kan Sverige nu tvingas betala för ekonomisk ansvarslöshet och bankkriser i andra medlemsstater.

(Det hade krävts att minst nio nationella parlament hade sagt nej till denna europeiska "solidaritetsmekanism", för att EU-Kommissionen skulle tvingas ta tillbaka och tänka igenom förslaget igen. Bara tänka igenom. Inte dra tillbaka för gott, dock. Men så blev det alltså inte, eftersom inte tillräckligt många länders parlament tog tag i saken. Möjligen ansåg de sig snarare ha något att vinna på systemet.)

Grattis, svenska skattebetalare!

35 kommentarer:

 1. Den svenska ekonoimin blir allt starkare. Tillväxten ligger nu på sisådär sju procent på årsbasis
  -------------------------
  Vi vet hur det gick på Islánd blnad många andra paradexempel på hur man ska bedriva ekonomi och vi som har varit med förr vet hur det går när räntan går upp vilket den kommer att göra.

  Det är först då den sanna naturen i tillväxten blir tydlig ocjh alla kommer att stå och gapa och påstå att dom inget visste vad som skulle hända och be EU om pengar.

  SvaraRadera
 2. Kan någon förklara för mig på ett trovärdigt sätt hur evig tillväxt i en ändlig värld ska gå till.

  SvaraRadera
 3. @Peter Madison:

  På vilket sätt är mänsklig skaparkraft och utvecklingsförmåga ändlig?

  SvaraRadera
 4. En av de tunga posterna i den där tillväxten är elkonsumptionen.

  Är det inte ironiskt att elbolagens cyniska spel, med lilla Maudans tysta gillande, nu även ger regeringen pluspoäng vad gäller BNP?

  SvaraRadera
 5. @anonym 11.31

  skaparkraft i tanken kanske är oändlig men resurserna utanför är ändlig. Till och med resurserna att trycka upp fler och mer fiatpengar är ändlig.

  SvaraRadera
 6. Jag skulle vilja påpeka att Sveriges ekonomi har växt på ökad skuldsättning inom den privatasektorn sedan 90-talets mitt.

  @Peter Madison
  Beror väl helt och hållet på hur man definierar tillväxt?

  SvaraRadera
 7. För h-e ge dig någon gång. Fundera istället på hur hög tillväxt Sverige skulle ha haft om vi inte varit med i EU och haft tillgång till den inre marknaden. Skall vi bara handla med Norge och Yttre Mongoliet får svenska företag inte mycket sålt.

  Du tycks ha blivit alltför påverkad av protektionisterna i den gröna gruppen som Piratpartiet ingår i (tillsammans med 68-revolutionären Cohn Bendit)

  SvaraRadera
 8. Robjoh,

  "Beror väl helt och hållet på hur man definierar tillväxt?"

  Vi kan val testa att definiera det som okad BNP (dvs varde adderat av en ekonomi till ravaror)? Det ar liksom den accepterade definitionen...

  SvaraRadera
 9. @Johan H

  Norge är ju inte med i EU, det går ju hyggligt för dem med, de är ju med i EES oc hspelar p åsamma vilkor som oss andra.

  Det där med att kunna påverka i EU är ju rent nonsens, nog för att PP i parlamentet är en frisk fläkt men åstadkommer något göör ju inte någon av de Svenska EU parlamentarikerna. Nickedockor hela högen...

  SvaraRadera
 10. Johan H: Den gröna gruppen Älskar EU. Tyvärr.

  SvaraRadera
 11. @Robjoh 13:15

  Jag håller med dig. Anledningen till att Sveriges ekonomi "går så bra" är att svenskarna har privata skulder om 2 300 miljarder kronor. Och vi fortsätter att skuldsätta oss i rasande takt. Vi har en lånekonsumtion och låne-ekonomi. Som bekant ska skulder alltid betalas tillbaka men med kommande bostadsbubbla och finanskris 2.0 blir det inte roligt. För någon.

  SvaraRadera
 12. Jag skulle vilja påpeka att Sveriges ekonomi har växt på ökad skuldsättning inom den privatasektorn sedan 90-talets mitt.
  ---------------------------
  Ja det farligaste sättet det går att växa på.

  SvaraRadera
 13. @Johan H

  Enligt SCB gick 2010 57% av vår export till EU-27 länderna medan 68% av vår import kom från samma länder. Värdet av vår export var 650 miljarder kr och importen 722 miljarder.

  Tror inte Sverige skulle ha något som helst problem att handla med EU även om vi inte varit medlemmar.

  SvaraRadera
 14. @ Peter Madison

  Kan någon förklara för mig på ett trovärdigt sätt hur evig tillväxt i en ändlig värld ska gå till.

  Det är givetvis inte möjligt, vilket alla med mellanstadieutbildning borde inse, men som HaX skriver utan tillväxt inga nya leksaker, och det är liksom överordnat långsiktigheten och artens överlevnad.

  Om folk bara kunde inse vad exponentiell tillväxt innebär... Är det verkligen rimligt att fördubbla de ekonomiska volymerna på tio år; Har vi det så jävligt? Har vi så stora behov? Varifrån ska vi ta resurserna och råvarorna?

  SvaraRadera
 15. @anonym 14:40

  Givetvis har även jag gått i mellanstadiet och även om jag kanske inte hade listat ut det just då i sexan så är jag fullt införstådd med vad exponentiell tillväxt är för något.

  Och jag är helt övertygad om att vi inte kan ha en ekonomi och en tillväxtpolitik som vi nu har. Då kommer vi ha utrotat oss själva inom en ganska snar framtid. Alla från så kallade libertianer som HAX till röda, gröna, blå och bruna. Alla sitter vi i samma båt och alla ror vi sakta mot fallet som kommer dra oss ner i djupet.

  Eller så stannar vi upp på skutan, inser läget och kanske förstår att vi inte behöver en ny iPhone var 12:e månad. Eller behöver femhundrafemtioelva sorters tvättmedel som alla innehåller samma sak och som marknadsförs dygnet runt i tusen kanaler samtidigt...

  SvaraRadera
 16. Peter Madison: För ett par hundra år sedan var man så övertygad om att tillväxten knappast kan hålla att man trodde sig kunna lägg ner patentverket inom en snar framtid.

  Men det är ju klart att vi kan sluta uppfinna nya saker och bara lägga oss ner och låta folk dö i massvält istället om det passar bättre.

  SvaraRadera
 17. Nej Ssargon enligt faktoiden var man så övertygad om att allt var uppfunnet att man kunde lägga ner patentverket. Men det är som sagt en myt!
  http://www.faktoider.nu/patentverk.html

  Och fråga är inte om vi ska lägga oss ner och dö utan om vi någon gång ska nöja oss eller om vi ska fortsätta i full fart mot avgrunden? Måste du ha dubbelt så mycket av allt om tio år som du har idag för att inte dö?
  Tror du själv på att evig tillväxt är möjlig i ett begränsat system?

  /samma anonym som 14:40

  SvaraRadera
 18. @Ssargon:

  1 miljard människor lider av hunger i detta ögonblick. Trots att vi har all teknik i världen att förhindra detta. Så visst, i viss mån lägger somliga av oss ner och dör av masssvällt...

  Som sagt, måste du ha dubbelt av allt om tio år som du har idag för att inte dö?

  Människan har i all sin uppfinningsrikedom slagit knut på sig själv för samtidigt som vi effektiviserar allt och alla så jobbar vi mer och mer. Varför? För att ha råd att byta ut den nyss inköpta LED-tv:n mot en ny 3D-tv? Samma skitprogram men nu i 3D. Eller för att låna lite till på lägenheten och byta ut ett fungerande kök mot ett som Martin Timell satte in i senaste avsnittet av Äntligen Hemma?

  SvaraRadera
 19. @HAX: Kleptokrati, fantastiskt ord! It's a keeper.

  @Peter Madison

  Jag tror på dig när du tar första steget och blir Amish (ja, jag överdriver lite).

  Du har ju åtminstone ett val att kunna leva som du önskar eller tror är rätt för att "rädda världen" eller vad det nu är.
  Jag som inte vill bli påtvingad en massa miljötaliban-skatter bryter mot lagen om jag lever som jag vill.

  Jag njuter ändå av att bo i ett I-land och uppmuntrar innovatörer och uppfinnare genom att konsumera så mycket jag kan.
  När oljan tar slut har jag full tillit till mänsklighetens otroliga skaparkraft att hitta på någonting minst lika fantastiskt.

  SvaraRadera
 20. @Erik F

  Och valet står alltså att byta ut våra helt fungerande teveapparater varannat år till att bli Amish? Ingen gyllene medelväg här inte? Allt eller inget alltså...

  Well, jag har inget emot teknikutveckling men det är ju inte det vi talar om här utan detta gigantiska resursslöseri mänskligheten håller på med.

  Ta en sån skitsak som vatten på flaska. Hur korkat är inte det i ett land som Sverige att frakta runt vatten när vi har rent vatten i kranen? Alla miljoner pet-flaskor som tillverkas helt i onödan, av olja, och som fraktas runt i bilar som går på bensin och diesel, som kommer från olja. Skulle du dö och ditt liv kännas helt meningslöst om du nästa måndag inte kunde köpa vatten på flaska?

  SvaraRadera
 21. Survival of the Fittest!

  'nuff said!

  SvaraRadera
 22. Survival of the Fittest!
  'nuff said!


  Det skulle va Intressant och ta allt du äger och har och sätta dig mitt ute i djungeln i Afrika och sen säga klara dig själv nu.

  SvaraRadera
 23. @Peter Madison: jag tror du missat poängen i ditt resonemang, anledningen till behovet av tillväxt har med befolkningstillväxt att göra, inte att samma antal personer med nödvändighet konsumerar mer råvaror... det kan t.o.m. vara mindre per kapita.

  Men vad som missas i den hä argumentationslinjen är tjänstesektorn, som även den påverkar tillväxt/BNP. Valutakurser påverkar också BNP (även fast de inte ska i teorin). Sedan finns det en massa annat också som inte med nödvändighet har med att förbruka ändliga resurer att göra.

  SvaraRadera
 24. Anonym 16.00: Det spelar mindre roll om det var sant eller ej för det var lika kortsynt då som nu.

  Precis som Rev. Smith skrev så handlar det om överlevnad för folk jorden runt att tillväxten fortgår. För att undvika svältdöden.

  SvaraRadera
 25. @Peter Madison

  Det är inte alls svårt att förklara. Du säger ju inte hur stor tillväxten ska vara mot slutet.

  Du säger inte heller att den ska vara global.

  SvaraRadera
 26. @ SSargon

  Kortsynt var ordet sa Bull...

  Men det har ju inte med vår tillväxt och lyxkonsumtion att göra. Ingen kulle behöva svälta i Sverige ens om vi rent hypotetiskt gjorde något så drastiskt som gick tillbaka till 70-talets nivå.

  @ e/LD

  Skönt att någon är ärlig med att libertarianismen och socialdarwinismen är samma ideologi.

  /samma anonym som 14:40

  SvaraRadera
 27. Lite OT, men ändå:

  Här är en namninsamling mot Copyswedes straffavgifter på externa hårddiskar:
  http://namninsamling.se/index.php

  SvaraRadera
 28. Här är namninsamlingens rätta länk:
  http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5224

  SvaraRadera
 29. En av alla Anders01 mars, 2011 20:46

  "Kan någon förklara för mig på ett trovärdigt sätt hur evig tillväxt i en ändlig värld ska gå till."

  Det beror på hur man mäter tillväxt. Våra politiker väljer att mäta det i hittepå-pengar. Tillväxten går till ungefär så här:

  Du har 100 kr. Sedan vevar du lite på pengapressen och vips har du 150 kr. 50% tillväxt! Nu kan våra politiker rapportera bra tillväxt och alla blir glada. Men de säger ingenting om någonting i världen faktiskt blivit bättre.

  Som du säger så är välden ändlig och för att spara på skogen när man trycker pengar så har vi istället elektroniska pengar. Det är lättare och det går snabbare att lägga till ett par nollor i stället för att trycka pengar.

  SvaraRadera
 30. Micke ~ nationalekonomi
  Äter han nu igen...?
  Nån skulle ju haft honom under uppsikt!
  tack, på förhand

  SvaraRadera
 31. Om 600 år kommer vi att stå packade som sardiner runt jordklotet om dagens befolningstillväxt förtsätter som idag enligt Stephen Hawking.

  Det är inte så svårt att gissa hur den saken kommer att lösas.

  SvaraRadera
 32. Gemensamt för alla troll är att dom aldrig argumenterar om något annat än dom negativa personliga egenskaper som dom klistrar på den person dom för tillfället stalkar och att deras begåvning ALLTID är begränsad till att utöva just detta beteende.

  Det stämmer rätt bra på dig Shaun.

  SvaraRadera
 33. Micke, världens befolkning var på väg att plana ut på grund av den allmänna välståndsökning som frihandeln förde med sig. 2050 skulle vi ha planat ut. (Källa: FN)

  Sedan sköt befolkningstillväxten fart igen, när matpriserna började stiga och barn åter sågs som en nödvändig pensionsförsäkring. Vilket möjligen kan ha utlösts av att man började använda mat för att tillverka bränsle, vilket betraktades som politiskt korrekt just då.

  SvaraRadera
 34. http://www.guardian.co.uk/science/2010/aug/09/stephen-hawking-human-race-colonise-space

  SvaraRadera
 35. "Kan någon förklara för mig på ett trovärdigt sätt hur evig tillväxt i en ändlig värld ska gå till."

  Genom att frikoppla tillväxten i materiellt välstånd från förbrukningen av ändliga resurser. T.ex. genom att återvinna material från förbrukade produkter, så att "sopstationer" ersätter dagens gruvor. Genom att ständigt öka värdet på produkterna/tjänsterna vi skapar med en given mängd återvunnen råvara får vi tillväxt.

  Notera att en sådan omställning till total återvinning inte behöver ske över en natt. Vi hittar hela tiden nya råvaror som vi kan använda, vilket köper oss tid. Föreställ dig t.ex. om en bonde på 1000-talet hade blivit glad över olja på sin mark. Vad som hade varit ett problem då hade varit en möjlighet idag. Här är ett annat exempel: För några decennier sedan var man rädd att kopparn inte skulle räcka till efterfrågan på elektronisk kommunikation man kunde förutsäga. I respons så utvecklades optisk fiber (och kanske även mer avancerad trådlös kommunikation, men den historien känner jag inte så väl).

  Värt att notera är att även ett idealiskt kretslopp som det beskrivet ovan skulle behöva ständig tillförsel av energi. Den mest långsiktiga lösningen på det är troligtvis energikällor som är beroende av solen (exvis sol, vatten och vindkraft). Men även den källan är, i teorin, ändlig. Så fullständig hållbarhet kommer vi troligtvis aldrig kunna nå i ett solsystem med begränsad livslängd.

  Så alla "lösningar" handlar i slutändan om att köpa oss tid. Tid att göra vadå? Att leva i ett ständigt ökande välstånd, vore mitt svar.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.