2011-05-07
Demokrati: Hönan och ägget
Debatten om integritet, övervakning och medborgarrätt har förändrats, bara under det senaste året. På ett kusligt sätt.
Nu hör man ofta folk resonera ungefär så här: Ja, vi kränker medborgarnas rätt till privatliv. Ja, vi bygger en övervakningsstat som förmodligen är mer omfattande än vad som krävs. Ja, det händer att vi åsidosätter medborgarnas fri- och rättigheter. Men det gör inte så mycket eftersom det är vi som gör det. Och vi är pålitliga och goda demokrater.
Såpass!
Frågan blir då hur mycket man kan erodera vårt demokratiska samhälle och fortfarande kalla det demokratiskt. För vid något tillfälle kommer man till en punkt där det går sönder. En punkt där grundantagandet i resonemanget ovan inte lägre gäller.
Resonemanget bygger dessutom på att det inte gör något om en eller annan enskild medborgare råkar illa ut, så länge det sker för "en större sak".
Vårt samhälle går åt fel håll. Och människor som är medvetna om det leder marschen. Enbart med motiveringen att de själva är bra människor.
Detta är naturligtvis farligt. Politiker och byråkrater som bevisligen ofta gör fel och dåliga saker tycker att skälet "Lita på oss" skall vara tillräckligt. Vilket det inte är. Speciellt inte när man skapar regler, verksamhet och undantag som inte ens kräver ondska för att bli farliga. Det räcker med överambitiös klåfingrighet, nyfikenhet, byråkratisk nit, inkompetens, en smula korruption eller felaktiga slutsatser för att det hela skall gå över styr.
För att nu inte tala om vilka våra ledare kan vara i morgon. Det vet vi inte. Men vi vet att saker kan förändras snabbt. Förra helgen, när jag var i Berlin, funderade jag en del på just detta. En stad som bara under det senaste århundradet har upplevt två olika mordiska förtryckarregimer. Vad vet vi om vår politiska utveckling under de kommande hundra åren? Eller ens de kommande tio? Ingenting. Ändå sätter vi farliga verktyg i händerna på makthavarna.
Vad Sverige behöver är att vi återupprättar rätten till privatliv, rättsstaten och de demokratiska principerna. Men vad som sker är alltså att vi, medvetet, går åt andra hållet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Exakt HAX.
SvaraRaderaMen det kan vara värt att vi påminner oss att USA ansåg sig vara en demokrati på 50-talet då Joe McCarthy jagade kommunister och homosexuella...
IB och Hans Holmér ska vi inte heller tala om...
http://ligator.wordpress.com/2011/04/02/datalagringsdirektivet-overvakningsdirektivet/
"För att nu inte tala om vilka våra ledare kan vara i morgon. Det vet vi inte. Men vi vet att saker kan förändras snabbt"
SvaraRaderaHunger, fattigdom, utanförskap o annat är allt som oftast element i detta. Då kan man få stora massor med folk att acceptera de mest hutlösa av skeenden. Vi står ändå på branten av ett samhälle och en planet som är i stor kris även om de flesta vill blunda för detta faktum.
Ladda på med ett gäng till katastrofer, giriga bankirer osv som sätter statskassor i brand, så går det utför väldigt fort med vem folk kan tänka sig som ledare i sådan situation. Räddarna i nöden brukar oftast ha en lie vid sin sida har historien visat.
De makthavare vi har nu är i sån sopig form att vi ser ett parti som SD skaffa sig mark. Vem skulle trott på det för 10år sedan? SD är ett litet hopp upp på pallen mot nya regimer där synen på människor är snabbt förvanskad. Ett litet hopp upp på nästa trappsteg i framtiden, vad hittar vi då?
Att sia om framtiden är en luddig konst, men ger man tydliga kontrollverktyg till maktens utövare så kan du slå dig i backen att det kommer folk som vill nyttja dem.
"Exakt HAX.
SvaraRaderaMen det kan vara värt att vi påminner oss att USA ansåg sig vara en demokrati på 50-talet då Joe McCarthy jagade kommunister och homosexuella...
"
Jaså, så bara för att man förföljer människor så är man inte en demokrati längre?
Just denna alltmer oblyga maktkoncentration som sker mer eller mindre "i öppen dager" - om än med ursäkter än så länge - är något som jag tror kommit *efter* FRA-debatten. Innan FRA var det fortfarande smygande som gällde. Åtminstone i det svenska politiska livet. Hur ser debatterna kring övervakning ut i andra EU-länder?
SvaraRaderaJag har aldrig stött på några problem i min vardag. Jag känner mig fri, det här känns överdrivet. Känns som detta bara är en sida med massa konspirationsteorier.
SvaraRadera...Ironi
SvaraRaderaNär Liberaldemokraterna kommit in i riksdagen kommer vi att ställa krav på regeringen att man utreder vad som egentligen hände med Bin Ladin och vilken (om någon) roll han hade i attacken mot WTC ("9-11")
SvaraRaderaLäs mer på www.liberaldemokraterna.org
Det är tragisk att PP haverar så fullständigt när behovet av dem är större än någonsin.
SvaraRaderaNej, jag tror inte på LD.
@Jonas V: Har du lust att förtydliga vad du menar med den kommentaren?
SvaraRaderaJonas V är en Sverigedemokrat som härjat här tidigare med osakliga inlägg om Liberaldemokraterna. Han är uppenbart livrädd för att vi skall komma in i riksdagen.
SvaraRaderaAnonym,
SvaraRaderahaha, nu fick du mig att skratta. Jag är definitivt ingen anhängare av SD utan en av dem som drivit Frihetsfrontens talarkvällar de senaste 20 åren. Du kan ganska enkelt få fram mitt efternamn.
Det jag har gjort är att undra över om LD verkligen har den potential man säger sig ha när man på 6 månader inte ens kan få fram 1 500 underskrifter till sitt parti.
Jonas V! nu är du igång igen. Väldigt tråkigt och tramsigt. Varför är det intressant hur många namn vi fått in nu? Vi är inget parti utan ett idékoncept för närvarande, partie presenteras i Almedalen, och vi har inte ens börjat samla in namn. Intresset bara växer och växer dock nu när Piratpartiet håller på att implodera har väldigt många gått över till oss.
SvaraRaderaFör övrigt kan nämnas att vi ställer oss bakom hela det nya program som Rick håller på att ta fram så det finns ingen anledning för den som är pirat att välja mellan det havererande Piratpartiet och Liberaldemokraterna.
Liberaldemokraterna verkar ju vara helt knäppa.
SvaraRaderaOm de nu har så starkt stöd och så många medlemmar och så bra politik. Varför håller de på som trotskistiska entrister i PP?
Det är rätt roande hur känslig den misslyckade namninsamligen är...
Det enda liberaldemokraterna lyckats med är att utan tvivel bevisa för mig att jag inte är liberal. Det är ändå något av en bedrift då jag är jag är gammal moderat och tidigare alltid ansett mig vara av den liberala skolan. Knark liberalism, medborgarlön och krav på utredningar om amerikanska statens inblandning i 11 september attentaten är inte annat än vansinnigheter.
SvaraRaderaPiratpartiet är en helt annan femma då man begränsar sig till saker som är genuint viktiga. Dessutom så så lyser en viss humanism och intelligens igenom hos vissa av de ledande personerna.