2011-12-28

Sossarna och FRA

Nybloggat på Nyheter24:

Hur tänkte (s) om FRA?

Uppgörelsen mellan sossarna och regeringen om FRA är smått obegriplig...

6 kommentarer:

  1. Här är mitt blogginlägg på socialdemokraternas portal.

    Integritetstokarna mobiliseras ett år för sent (FRA)

    citat

    I dag (27:e januari 2011) vänder Socialdemokratin blad. Mona Sahlin är borta ur leken. Det rödgröna samarbetet, barlasten, är definitivt slut. Nu är socialdemokratin i sitt gamla jag. Innan valet framförde jag att om det kniper parlamentariskt får vi se en stor koalition. Socialdemokrater och Moderater. Trots några nålstick (regeringskanslipengarna) så vill Socialdemokraterna samarbeta med Moderaterna. De övriga tre allianspartier är nickedockor. Detta är min analys.

    slut citat

    SvaraRadera
  2. Här finns det också mer som är konstigt. Beatrice Ask kallar lagförslaget minimalistiskt. Har hon månne inspirerats av Mikael Odenbergs nyspråk, när han betecknade FRA-lagen som en "seger för integriteten"?

    Enligt Ask ska endast strategisk spaning tillåtas, och den får inte riktas mot enskilda. Spaningen får inte avse begångna brott, utan ska endast vara framåtsyftande och förebyggande. FRA får inte användas i brottsbekämpningen. Likafullt framhölls på regeringens presskonferens vilken nytta Säpo hade kunnat ha av FRA efter Abdulwahabs misslyckade terrordåd. Alltså i en förundersökning?

    Tror justitieministern att vi inte förmår läsa innantill?

    Som vanligt när det gäller FRA är lagförslagen försedda med ett illaluktande lager av kosmetika. Tränger man bakom detta framträder en helt annan bild.

    När Johan Linander (C), v ordf i justititeutskottet, pressas i kommentarsfältet på sin blogg, tvingas han ge en helt annan beskrivning av förslaget. Självklart får avlyssningen riktas mot enskilda om detta anses nödvändigt. Han menar också att FRA mycket väl kan komma att rapportera om begångna brott. Däremot får inte polisen begära sådan avlyssning av FRA, men det är ju en helt annan sak.

    Enligt Linander blir FRA:s uppgift:

    a) att samla bevis så att förundersökning kan inledas (framåtsyftande spaning)

    b) att rapportera om begångna brott som är relevanta för inriktningen. Här kan dock rapportering om allehanda brott slinka igenom, då polisen av naturliga skäl kan utläsa mer av materialet än vad FRA som single source förmår.

    c) att rapportera om sådant, där FRA själva är osäkra på hur informationen ska tolkas, och där man i stället överlåter bedömningen åt polisen.

    Det Linander beskriver är således inte bara en strategisk funktion utan en veritabel statsfinansierad skvallerbytta av operativ karaktär.

    Det regeringen och sossarna tänker öppna är inget mindre än Pandoras ask. Något brantare sluttande plan har sällan skådats på det polisiära området.

    SvaraRadera
  3. Nybloggat på den Socialdemokratiska bloggportalen.

    (S)-ilskan som varade en dag (FRA)

    SvaraRadera
  4. Här är ett exempel på ett ursprungligt framåtsyftande sapningsuppdrag från Säpo till FRA, som enligt Linanders bedömning, blir realiserbart med det nya lagförslaget.

    "Exempel: Säpos antiterrorgrupp är intresserad av de pengar som skickas från enskilda i Sverige till länderna X och Y. Säpo vill veta om det bland alla dessa överföringar kan finnas sådana som är avsedda för att finansiera terrorism i utlandet. Det finns inga misstankar mot någon enskild avsändare eller mottagare. Säpo har inte heller några sökbegrepp att bidra med vid tillståndsgivningen.

    Det visar sig att mycket pengar slussas via hawala-systemet. FRA måste åtminstone inledningsvis spana med mycket breda sökbegrepp för att fånga in och kartlägga trafiken. Det är således en ansenlig mängd privatpersoner både i Sverige och utlandet som kommer att få sina transaktioner granskade av FRA."

    SvaraRadera
  5. Detta förslag måste stoppas. Efter att ha läst vad Johan Linander skriver på sin blogg blir man fullkomligt mörkrädd (tack för tipset, Jakob).

    Hur kan man t.ex. komma på den befängda idén att jämställa polisen med en uppdragsgivare som Utrikesdepartementet? Skiljer det inte en avgrund mellan UD och polisen vad gäller befogenheter gentemot enskilda?

    Dessutom: Förslaget saknar i praktiken spärrar mot överskottsinformation. En polisman som en gång tagit del av vissa uppgifter kan inte radera dem i sitt huvud. Tvärtom kommer han, i enlighet med sin tjänsteinstruktion, att använda informationen för att vidta diverse polisiära åtgärder. Detta håller också Linander med om.

    Sossarna kan stoppa detta vansinne. Det är absolut inte förankrat i rörelsen. Johan Westerholm och Morgan Johansson har varit pådrivande, men missnöjet är stort i de egna leden. Morgan Johansson kommer att få det hett om öronen framöver.

    SvaraRadera
  6. @minata

    Vi vet att du är en ivrig förespråkare av DDR. Inget nytt där. Jag hoppas Honecker hann förläna dig en eller annan medalj för gott samarbete innan han gick i graven.

    I övrigt är det anmärkningsvärt att se dig propagera för ett samarbete med Moderaterna, av alla parter.

    Antingen är du ett gigantiskt troll eller så är du faktiskt lika världsfrånvänd som du till tider verkar.

    Går S ihop med M betyder det i alla rena aspekter att S gett upp andan helt. Reinfelt, säga vad man vill om honom, är en långt starkare ledare än vad S kan prestera. Att S skulle försöka sudda de gränser som skiljer dem från S betyder tvåfalt i praktiken:

    1) De som går med på att S kan samarbeta med M kommer bli framtida moderater. S har i dagsläget inget förtroende av medlemmarna.

    2) De socialdemokrater som inte kan tänka sig samarbete med M går till slut ur och går med i MP eller liknande.

    Framtiden av den koalition du envisionerar betyder ett Moderat parti som sitter med 35% och styr över ett Socialdemokraterna som ligger runt 10-15% likt folkpartiet idag.

    Men jag bör inte vara förvånad över att du förespråkar att ditt eget valda parti bör falla på sitt svärd. Det rimmar så att säga väl med dina övriga yttringar här.

    Med din inställning hör du inte hemma i S. FP eller möjligen SD verkar som bättre meningsfränder för dig.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.