2011-12-29

Patentproblem


Dags för lite hjärngympa och diskussion, så här i mellandagarna: Patentfrågan.

Vi närmar oss snabbt en punkt där patentsystemet är ett akut problem vad gäller fri ekonomi, utveckling och tillväxt. Möjligen är vi redan där. Trots det är debatten om patent synnerligen begränsad. Vilket är ett problem.

Näringslivet och de politiker som sätter upp reglerna måste ta tag i detta, innan skadan blir allt för stor.

I dag gynnar patentsystemet inte uppfinningar och innovationer. Istället är systemet så överlastat att vissa branscher är helt stängda för nya aktörer. I andra branscher råder ett ställningskrig, där företag använder patentprocesser för att försvåra konkurrens – när de istället borde konkurrera med pris, kvalitet och nya framsteg.

I USA finns redan en debatt om patent congestion. Ett svenskt ord för detta skulle kunna vara patentinfarkt, som trafikinfarkt ungefär. Systemet blockeras av en stor mängd patent (många utan speciellt mycket verkshöjd) och av patenttvister. Detta leder till att den tekniska utvecklingen bromsas upp och att vi i väst får allt svårare att hävda oss i konkurrensen från andra världsdelar.

För en enskild uppfinnare i sin källarverkstad fyller patentsystemet inte heller någon funktion. Om ett patent beviljas för någon av hans/hennes uppfinningar, då är det ändå inget bra skydd. Stora företag kan helt fräckt sno en idé – medvetna om att i princip ingen privat aktör har råd med en patentprocess.

The Economist sammanfattade nyligen situationen... "At a time when our future affluence depends so heavily on innovation, we have drifted toward a patent regime that not only fails to fulfil its justifying function, to incentivise innovation, but actively impedes innovation. We rarely directly confront the effects of this immense waste of resources and brainpower and the attendant retardation of the pace of discovery, but it affect us all the same. It makes us all poorer and helps keep us stuck in the great stagnation."

Ändå råder alltså tystnad i debatten. Det näringsliv som borde vara synnerligen engagerat och oroat har bestämt sig för att inte gunga båten. De politiker som har skapat dagens system vill inte kännas vid att det dras med problem. Alla sticker huvudet i sanden. Vilket är en synnerligen klen plan.

Vi närmar oss nu den punkt där den anarko-liberala idén om att helt avskaffa patentsystemet känns mer trovärdig än systemet i sig. I vart fall krävs drastiska reformer.

Och då har vi inte ens berört frågan om huruvida intellektuell egendom över huvud taget existerar. Men det tror jag att vi får ta i en separat bloggpost.

Här är en tidigare bloggpost som innehåller en del matnyttiga länkar om patent.

15 kommentarer:

  1. Visa mig en enda uppfinnare som skriver under på att patent är till mer skada än nytta. De "anarkoliberaler" du talar om beskrivs mer korrekt som den nördiga falangen inom livsstilssocialismen.

    SvaraRadera
  2. Känner personligen 2 st varav en är min far.

    SvaraRadera
  3. Inte att förglömma kategorin som ser patentsituationen och inser det meningslösa i att försöka uppfinna något. I min branch Data/It är det bara att glömma. Skulle man lyckas åstadkomma något av värden som kommer man antingen få sin ide stulen eller dränkas av stämningar för patentintrång.

    Se här för ett exempel från verkligheten

    http://k9ventures.com/blog/2011/04/27/modista/

    /Henrik Hoffström

    SvaraRadera
  4. "... För en enskild uppfinnare i sin källarverkstad fyller patentsystemet inte heller någon funktion. Om ett patent beviljas för någon av hans/hennes uppfinningar, då är det ändå inget bra skydd. Stora företag kan helt fräckt sno en idé – medvetna om att i princip ingen privat aktör har råd med en patentprocess."

    Sant

    Jag har haft patent och är glad över att ha överlevt dem. Patenten är numera utgångna efter först ha blivit stulna. Man kan säga att jag har fått en grundlig praktisk skolning av att vara uppfinnare och ha patent.

    Strategical lawsuits känner jag väl till. Den girighet som jag har fått se har varit gränslöst obeskrivlig.

    Patent väcker onekligen girighet, även utgångna

    För att slippa stämningar för patentintrång provade jag att kombinera känd teknik från gamla utgångna patent med nutida och betydligt bättre material.

    Min tanke var att försöka pussla ihop olika effektiva miljölösningar som inte gick att patentskydda pga de bestod av redan känd teknik.

    Jag lät framställa prototyper som provades med utmärkta resultat. Men så stals relativt nyligen både prototyperna såväl mina datorer. Det hela hände i Sverige och är ett lågprioriterat brott, för att inte säga svårutrett.

    Jag tror inte på patent och inte heller på systemet med att sko dig själv och skit i andra.

    SvaraRadera
  5. Min uppgift i ett tidigare jobb var att hitta lösningar som kringgick patent som sedan patenterades. Har även stött på patrull för att patent på fullständigt befängda grejor har gjort att en mycket dyr och tekniskt avancerad lösning var tvungen att användas i stället för en billig och enkel... Till men för både miljön och maskinens konkurenskraft.

    Ptentsystemet är trasigt, titta bara på alla stämningar i mobilbranschen just nu...

    SvaraRadera
  6. Vi närmar oss nu den punkt där den anarko-liberala idén om att helt avskaffa patentsystemet känns mer trovärdig än systemet i sig. I vart fall krävs drastiska reformer.

    Ja, men uppfinnaren måste nog få betalt för sitt arbete. Det gäller nog inte bara under kapitalismen. Varje rimligt ekonomiskt system måste nog se till att uppfinnaren får betalt för sitt arbete, annars blir det för få uppfinningar gjorda. Patentskydd är ett försök. Direkt stöd för hemlighållande, typ kryptering m.m. är ett annat sätt. Vad finns det mer. Staten kunde betala en rimlig dusör när patentet godkänns? Uppfinnarens arbetsresultat blir sett som offentliga skulpturer: staten/kommunen betalar. Fan inte så dumt, det vill jag ha patent på!

    SvaraRadera
  7. @Matte

    Första patentet på den här ultraljudstandborsten beviljades 1986 i Tyskland. Dvs det är idag förfallet.

    Produkten i sig blev aldrig riktigt någon hit på marknaden mycket beroende på att man använde vanlig tandkräm. Men även en rad andra marknadsfaktorer påverkade.

    Idag har jag en sådan tandborste och en skummande tandgel som effektivt överför ultraljudsbubblorna till munnens allra minsta skrymslen. Med resultat att placket skakas loss, alla bakterier och virus dräps, inga hål och avsevärt renare tänder. Det finns ingen bättre och mer effektiv tandborste.

    Förmodligen togs patentet för tidigt. Tekniken är densamma idag även om den under åren har förfinats en hel del med andra material.

    Batteriet på den länkade bilden är dock av avsevärt nyare dato, ett högeffektivt och snabbladdat litiumjärnfosfatbatteri som tål > 6000 uppladdningar.

    En bra grej för oss alla men går den att patentskydda? Svar nej pga det redan är känd teknik. Vilket innebär att envar investerare drar sig för att satsa en enda krona när vem som helst kan kopiera den i nästa sekund.

    Skyddet får istället läggas på något annat. Kanske logistiken? Men är marknaden redo för några alternativ till patent?

    SvaraRadera
  8. Did you know that patents and copyrights were invented to encourage private patronage of science and technology? It didn't work, of course.
    Hence; It´s obsolete!

    SvaraRadera
  9. Den korrupta demokratin borde verkligen tas itu med, från t ex Statsministern.
    Finns det nåt att göra bara för att lätta på sekretessen i EU, som ofta inte verkar vara av skada för säkerhet eller göra nån som helst skada vid offentliggörande, bara skydda idiothandlande o så..?

    Om politiker döljer och sekretessbelägger saker så spekulerar jag om spektrat det värsta - dölja nån liten personlig sak som kommit med.

    Tänk om folk engagerade sig i politik som i sport!
    Att nån nyttjar plenis för att vara lite påläst/påskriven och vasst säga säga ganska nedsättande saker om en viss persons förslag & idéer. Bara nån!
    Har Sverige dom tråkigaste politikerna i Världen??

    SvaraRadera
  10. Jag har ett antal idéer som skulle kunna omsätta miljarder på världsmarknaden. Det handlar om relativt enkla uppfinningar inom media, fordon, boende etc.

    Istället för att vidareutveckla, bygga prototyper och söka patent så funderar jag på att publicera idéerna fritt på nätet. På så sätt kan företag i respektive bransch utveckla säljbara produkter relativt enkelt.

    Då det troligen finns många andra med goda idéer så kan man skapa en hemsida där värdefulla idéer publiceras fritt för vem som helst att använda. De företag som använder idéerna, och vinner på dem, kan betala en frivillig royalty till uppfinnaren. De som avstår kan hängas ut som giriga profitörer. Jag tror att en sådan hemsida skulle kunna sätta fart på massor av utveckling.

    På liknande sätt kan man skapa forum för fri musik, fria böcker etc. Om man kombinerar detta med en riktigt enkel internationell betalningstjänst så kan det bli hur stort som helst.

    Olaf

    SvaraRadera
  11. Patent skyddar inte uppfinnare, det skyddar MOT uppfinnare. Det borde ha varit rätt uppenbart för vem som helst de senaste 25 åren.

    SvaraRadera
  12. Svar till TotalLiberal:
    Jag själv har en innovation som jag vet kommer att stjälas oavsett jag patenterar eller inte.
    Jag anser att det är ett systemfel som gör att det alltid är innovatören som sitter som svarte Petter.
    Mer finns att läsa på sajten
    Innovationsdepartementet.se
    Ranold

    SvaraRadera
  13. Det man borde kunna göra som privat uppfinnare som får ett patent stulet är att sälja rättigheterna till en konkurrent så får denne nöjet att sköta alla rättsprocesser. Man får säkert inte betalt ens i närheten för uppfinningens värde, men man får en del och nöjet att se företagen i strupen på varandra.

    SvaraRadera
  14. Jag hyser hopp i denna fråga, just därför att situationen är så absurd att till och med ekonomijournalister inser dess problem. De många spektakulära stämningarna inom patent och mönsterskydd i data/telefoni-branschen har säkert hjälp till.

    SvaraRadera
  15. En sak värd att beakta är att i dag man inte i USA kan uppfinna någonting som helst eller bygga något som helst utan att ha ett helt advokatteam som först undersöker om man kan tänkas ha gjort intrång på allt ifrån design (hur vidlyftigt som helst) till bruket av vilka skruvar man använt.

    Kostnaden kan bli enorm för uppfinnaren.

    Även mellan etablerade industrier ser man i dag gigantiska patenttroll slåss om vem som får sälja surfplattor och mobiltelefoner. Detta gör de i stället för att investera i nyutveckling.

    Så gör man i väst. Vår utvecklingshastighet har strypts markant.

    I asien och särskilt i Kina håller man löst på patent inom landet - kineserna har känt till i 4000 år att det är en DÅLIG tanke att patentera idéer. Med påföljden att kineserna innoverar friskt.

    Ta en titt på elektroniksektorn idag. Hur många bolag på marknaden är asiatiska?

    Samtidigt som den diskrepansen i innovationstakt ökar skriver Kina mer än gärna under på avtal om Intellectual Property då de vet att inom ett par årtionden de har samma fördel över väst då som de har över exportindustrin nu.

    Fler och fler börjar se de allvarliga problemen som patentsystemen och merparten av "Intellectual Property" orsakar. Även i USA. Systemet upprätthålls just nu i merpart av sin tröghet och de stora pengar som investeras i att hålla det igång mot bättre vetande.

    Jag gissar på att vi inom de närmaste årtiondena kommer att få se USA göra en helomvändning när sittande ledare börjar inse att deras roll i framtiden är att vara en kinesisk landsbygdsprovins i allt utom namnet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.