2012-01-11

Kopimisternas intåg


Att det missionerande kopimistförbundet blivit registrerat som religiöst samfund har väckt en del uppmärksamhet de senaste dagarna.

På sina håll har kommentarerna varit förklenande och nedlåtande. Visst. Kringsvävande andeväsen, brinnande buskar och böghat är ju mycket bättre, mer logiskt, klokare och trovärdigt. Not. (Möjligen påstås Jesus ha utfört några rätt imponerande masskopieringar. Hur skall fiskarna, bagarna och vinodlarna få betalt?) Siewert Öholm får bli hur upprörd han vill, men hans världsbild gäller inte längre.

Ett par tankar...

Det är nog ett misstag att avskriva kopimisterna som ett studentikost upptåg. Visst, det är en kul grej. Men här finns ett underliggande tankegods som är intressant att diskutera. Och det presenteras på en helt ny arena, i en helt ny kontext. Om detta får fler att börja tänka och analysera på ett kritiskt sätt, då är det i sig en bra sak.

Kopimismen är också en gamechanger då den traditionella politiska sfären inte kan förhålla sig till den. Kopimismen kommer nog inte att diskuteras på Major Björklunds morgonbriefing. Det politiken inte förstår, det som inte faller inom standardmallarna – det väljer politiken nämligen att ignorera. Därmed flyttar sig politiken ytterligare lite bort från det som sker här ute i verkligheten.

Den internationella uppmärksamheten kring kopimismen är också intressant att studera. Detta har varit en nyhet i allt från Mumbai till Rio, Kapstaden, Perth, Huston, Manilla och Smolensk. Fenomenet har blivit globalt uppmärksammat redan innan det hunnit bli viralt. Det kan ses som en signal om att här finns något intressant att plocka upp.

Detta är oerhört underhållande – en sida av informationssamhället, i ett vidare perspektiv, som få ens har funderat över. Samhällsdebatt på ett helt nytt, oinmutat slagfält, Assymetrisk informationskrigföring, typ.

12 kommentarer:

  1. Efter att ha lyssnat på studio ett där programledaren tydligt misstyckte, känner jag mer och mer att detta är en viktig sak. Som du säger leder detta kanske till en ny debatt. I en tid där särintressen får mer plats än de borde är detta otroligt viktigt.

    SvaraRadera
  2. Dom måste ha läst "Krigskonsten" (Sun Tzu, Sunzi). Det var en andlig upplevelse när jag såg ljuset och blev anhängare.

    SvaraRadera
  3. All publicitet ar bra publicitet? Eller forstarker den har bilden av piratrorelsen som ett oseriost "prank"?

    SvaraRadera
  4. Visar inget annat än att det enda staten ska göra i relation till religion är att övervaka att man inom religioner inte utövar våld.

    SvaraRadera
  5. Kopimismen är humor när den är som bäst, dess innebörd hisnande dess djup svindlande. viktigt politiskt och öppnar, i vart fall hos mig det andliga rummet, vilket bara riktigt livsbejakande humor och glädje kan göra.

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Lite i samma anda som Pastafarianism.

    Bra om dessa nya religioner dessutom kräver särbehandling, egna helgdagar, förbud mot kritik av religionen, statsbidrag, undantag från skolplikt osv.

    För det brukar ju behövas något sånt här för att belysa absurditeter som annars tas för naturliga & givna.

    Det sjuka presstödet började ju inte ifrågasättas förrän "Nationell Idag" fick del av stödet.

    SvaraRadera
  8. Det är ju bra om man ifrågasätter presstöd till rörselser som har utrotning av hela etniska grupper på sitt program. Jag ser ingen anledning att jag ska finansiera det.
    Eller?

    SvaraRadera
  9. Det roliga är ju att även om kopimismen är ett skämt eller ett studentikost experiment så slår den ju ändå andra religioner när det gäller relevans. Kopiering och remix är den fundamentala mekanismen bakom evolutionen av liv och därmed hela biosfären med all dess skönhet och mångfald, liksom i utvecklingen av människans tänkande. Därmed har man täckt in ganska mycket av vad andra religioner försöker förklara.

    SvaraRadera
  10. Micke,

    Jag ser ingen anledning till varför jag skall finansiera någon tidning överhuvudtaget.

    SvaraRadera
  11. apa tycka, apa skriva11 januari, 2012 20:33

    Men tidningsmakarna måste ju kunna tjäna pengar på det de gör?

    SvaraRadera
  12. Intressant, om dom ber att få undantas värnplikt, skolplikt osv så kanske det även belyser det absurda i att det måste till religion som argument för att få avstå från tvång.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.