Vi har just fått veta att EU-Kommissionen beslutat sända ACTA-avtalet till EU-domstolen – för ett utlåtnde om det är i linje med EU:s regler och fördrag eller ej.
DN: EU-domstolen granskar Acta-avtalet
Det är intressant att EU-Kommmissionen (och Europaparlamentets majoritet) under långt tid har varit kallsinnig till att pröva ACTA:s laglighet. Men nu – när de inte längre är så säkra på att vinna – då passar det tydligen bättre.
Dagens beslut innebär att den politiska behandlingen av ACTA-avtalet med största säkerhet läggs på is tills vidare.
Möjligen ser kommissionen detta som ett sätt att förhala frågan, i väntan på att motståndet skall dö ut. Men det kommer inte att lyckas. ACTA är nu en del i en mycket större, aktuell debatt.
Nu är det viktigt att hålla koll på exakt vilka frågor kommissionen kommer att ställa till EU-domstolen. Vi vet sedan tidigare att kommissionen ogärna ställer frågor som den inte redan vet svaret på – även om andra frågor kan vara mer relevanta och intressanta.
Sedan gäller det att hålla i minnet att det finns två sidor av ACTA-frågan. Den juridiska och den politiska. Och politiskt är ACTA ett getingbo.
Nu får vi se vad som händer. Min maggropskänsla säger mig att om de frågor som ställs till EU-domstolen är rimliga – då kommer ACTA att falla.
Ett pressmeddelande från Piratpartiet hittar du här.
Ja, alltså Rådet har ju redan godkänt ACTA och ärendet ligger alltså hos Parlamentet.
SvaraRaderaDärmed så borde det vara rimligt att Parlamentet också ställer frågor om ACTA till Domstolen, nu när det ändå ska göras från kommissionen.
Det finns inget som tvingar Parlamentet att vänta in en prövning av Domstolen, utan man kan lika gärna vara lite proaktiv och bidra till Domstolsprocessen.