2012-03-21

DLD: Motståndet fortsätter!


Nu vid 16-tiden röstar riksdagens majoritet igenom EU:s datalagringsdirektiv.

Nu kommer data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden, internetuppkopplingar och mobilpositioner att lagras och hållas tillgängliga för staten. Med början redan i maj.

Men motståndet fortsätter.

Till exempel lär datalagringsdirektivet inte uppfylla EU:s egna krav på nödvändighet, effektivitet och proportionalitet. (EU-kommissionen har helt enkelt inte kunnat få ihop någon meningsfull utvärdering.)

Därför bör vi ta tag i frågan om huruvida man kan få EU-domstolen att riva upp riksdagens beslut. (Att samma domstol bötfällt Sverige för att inte ha implementerat datalagringsdirektivet är en annan fråga. Utvärderingsfrågan kom aldrig upp i samband med detta. Och mycket ny information har tillkommit. Att implementera ett direktiv som just nu formellt sett inte uppfyller EU:s egna krav kan mycket väl vara olagligt.)

Dessutom kommer Europaparlamentet att få upp frågan om en revidering av direktivet. Och här väntar vi, med slipade knivar. Så illa som EU-kommissionen har hanterat frågan och med tanke på att en utvärdering inte tycks vara möjlig – kan resultatet möjligen bli att datalagringsdirektivet rivs upp, på EU-nivå. Teledatalagring blir då en nationell fråga.

Sedan har vi naturligtvis valen till Europaparlamentet och riksdagen år 2014. Då skall regeringen, (s) och (sd) ställas till svars för datalagringen. Då skall vi välja andra politiker, som respekterar medborgarnas rätt till privatliv.

20 kommentarer:

  1. Ponera att EU-domstolen kommer att ogiltigaförklara DLD, och i princip kräver att medlemstaterna ska ändra sin lagstiftning för att ta bort DLD. Undrar om de personer som hävdat "vi måste implementera DLD för att EU kräver det" kommer vara lika konsekventa med samma argument nästa gång?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riksdagen/regeringen kommer garanterat INTE att riva upp beslutet, alldeles oavsett vad EU-domstolen skulle råka säga, vi ska heller inte räkna med att det kommervrivas upp ifall DLD rivs upp i EU-parlamentet. Sossarna vill ha DLD, Moderaterna, (anti-)Folkpartiet och SD likaledes. Så nu när de fått sin efterlängtade lag, så kommer de slåss med näbbar och klor för att få behålla den.

      Radera
  2. Följande centerpartister gjorde gemensam sak med V och MP i omröstningen:

    Abir Al-Sahlani
    Fredrick Federley
    Rickard Nordin

    Dessutom den partilöse William Petzäll.

    Se här:
    http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201112/JuU28/?vote=true

    SvaraRadera
  3. Dessutom avstod Emil Källström (c).

    SvaraRadera
  4. Ge inga pluspoäng till de som röstade emot eller avstod. Det var en helt meningslös gest, då deras röster inte betydde något.

    Hade rösterna kunna göra skillnad, som vid FRA-omröstningen, då hade det varit en annan sak. Men som bekant vek alla "integritetsförespråkare", som t.ex. Fredrick Federley, ner sig då, när det verkligen gällde.

    SvaraRadera
  5. @ J: I så fall var Camilla Lindbergs ställningstagande precis lika betydelselöst. Även inför FRA-omröstningen stod det ju klart att ja-sidan skulle segra, dvs dagen efter debatten, då knapptryckandet skedde.

    Med tanke på hur den svenska partikulturen ser ut, så är detta mer än en meningslös gest.

    Man bör beakta hur ovanliga dylika avsteg från partilinjen är. Det visar också på DLD:s dignitet.

    Därför förtjänar dessa centerpartister all uppmärksamhet.

    SvaraRadera
  6. Kan nån förklara Folkpartiets kompletta haveri. Hur kunde Camilla Lindberg åka ut istället för.. närmast smygtotalitära typer och rena bojsänken som Johan Pehrson? Sjukt att de får fortsätta.

    SvaraRadera
  7. Är det klarlagt exakt vad man bestämt egentligen? Finns det någon teknisk sammanfattning någonstans?

    Jag har läst direktiv och vad-det-nu-heter-i-rikstagen flera gånger under den här utdragna processen, men jag vet inte om jag är så mycket klokare idag för det.

    Detaljerna spelar ju mindre roll principiellt och i det långa loppet (man kan ju förutsätta att det kommer utökas snart, oavsett), men det spelar ju stor roll på kort sikt. Vilka tjänster täcks in? Är det bara tjänster levererade av företag som också levererar "last mile" internetanslutning till samma kund som berörs? Ska man spara vilka ip'n det skickas och tas emot till (danska implementationen krävde väl att avsändare och mottagare till var 500:e paket eller något liknande sparades)? Ska den cell en mobiltelefon befinner sig i sparas även om inga samtal görs? Det skulle ju betyda en stor databas, lättvindigt sökbar, över var nästan varenda person i sverige befinner sig. Eftersom man gör det så svårt som möjligt att ha oregistrerade kontantkort lär dessa vara ganska få också (bland vanligt folk, bankrånare kan nog klara sig utan att betala bussbiljetten med just den telefonen...).

    Det vore också enklare att argumentera mot det hela om man kan ge konkreta exempel.

    /Markus

    SvaraRadera
  8. Det finns inte några riktigt bra verktyg. Det är ju operatörerna som lagstiftningen riktar sig till, men det är inte de som drabbas i första hand, utan medborgarna.

    Man ska inte kunna dra det här till domstol helt enkelt.

    SvaraRadera
  9. @Datavetaren

    Med tanke på att Sverige är villigt att gå till strid mot EU angående vargjakt, snus och avloppsdirektiv så tvivlar jag på att det kommer att finnas motivation för att avskaffa det.

    Tvärtom, i Sverige har det baxats till vägs ände trots åtskilliga exempel på länder som har tagit strid med EU om detta.

    Vilket får mig att tro att om EU avskaffar eländet - ja, DÅ kommer Sveriges regering att insistera på att få behålla det.

    Jag satt på åhörarläktaren och lyssnade förtvivlat och argt på hur man försvarade DLD.

    Elin Lundgren från S var illa nog - en anskrämlig samling halmgubbar och hittepå-skräckscenarion var allt hon hade att komma med. Implicerat att den som var mot DLD var för mördare och våldtäktsmän.

    Och sedan kom Johan Pehrson - om jag skulle klassa Elin Lundgren som ett flashback-troll i retoriknivå så skrämmer mig den mannen. Hans "liberalism" går ut på att om bara alla medborgare avstår från valmöjligheter så kommer alla att kunna leva tryggt.

    Som att läsa Orwell's argument om "Frihet är Slaveri" igen...eller mer verklighetsanknutet som att lyssna på Erich Honecker när han omständligt förklarade varför DDR mådde mycket bättre av att en av tio medborgare spionerade på resten.

    Jag fick en lysande klar insikt där i riksdagen - terrorismen har vunnit, de har fått oss att skjuta demokratin i sank.

    Och många av våra egna riksdagsledamöter skrämmer mig nu långt värre än vad galningar med trotyl i näven gör.

    Det största hotet mot medborgaren har i dag blivit just staten. På ett sätt vi inte har sett sedan andra världskriget.

    SvaraRadera
  10. Endast tre alliansföreträdare som röstat emot - vilken ynkedom!!

    Rösta blankt 2014 är ett frestande och högst aktuellt alternativ.

    /Johan

    SvaraRadera
  11. Superdatorerna har sedan länge varit installerade, detta är "uppgjort" så röstningen kan ni se som ett spel för gallerierna.

    Faschiststaten rycker allt närmare under skuggan av det fiktiva och skapade "terrorhotet".

    Ta en närmare titt på LOIS och se vad det innebär för folket i södra Sverige och hur väl det dolts bakom en agenda, titta även närmre på Eiscat och LOFAR samtidigt...

    SvaraRadera
  12. Debattklimatet i Sverige är direkt kvävande och domineras av feg konformism och en teknokrat-byråkratisk överhetsagenda. Efter S interna kollaps efter 2006 och Den Store Ledarens agenda av att göra sig själv till förvaltaren av det socialdemokratiska samhällsbygget har de motsättningar och konflikter som är nödvändiga i en demokrati nästan upphört.

    Det är inte bara riksdagsledamöterna som borde kritiseras. Var fanns uppkäftiga fria media och samhällsdebattörer? Var fanns högljudda kritiker inom partierna?

    Nej, DN och Rapport är överhetens och status quos megafoner. Nej, inom (M)aktpartiet har Den Store Ledaren tydligt markerat att kommunalråd och enskild riksdagsledamöter avkrävs absolut underkastelse.

    Det finns massor av EU-initierade frågor som orsakat upprörda debatter i andra EU-länder men där tystnaden här hemma är dånande. GMO, DLD, vitaminförbudet, räddningspengar till Grekland, osv.

    Sverige är en demokratur.

    SvaraRadera
  13. Genomsnittsåldern måste väl ligga någonstans mellan 45-55 på Riksdags-packet. De flesta vet nog inte ens hur man slår på datorn än mindre hur man skickar ett mail.

    SvaraRadera
  14. Det första som nu bör göras den 1 Maj är att Sverige anmäls för brott mot dom mänskliga rättigheterna.

    Det andra är att börja lära folk om kryptering och anonymisering.

    Det tredje är att göra en namninsamling mot datalagringsdirektivet.

    SvaraRadera
  15. Skall vi inte för säkerhets skull börja kartlägga Vår Store Ledare?

    Varje gång någon observerar Reinfeldt i Täby Centrum, när han kliver in i en Säpobil utanför Rosenbad, när han går på bio eller när han står i kön på Plantagen för att köpa vårlökar?

    En twittertråd som ständigt följer och uppdaterar var Vår Store Ledare befinner sig och vi gör det bara av omtanke?

    SvaraRadera
  16. Min spontana känsla efter beskedet om implementeringen av DLD var att säga upp mobil- och internetabonnemangen, och begära utträde ur den konstitutionella monarkin.

    Men så slog mig kunskapen om att modern IT har blivit systembärande och medborgarna är tvångsmässigt statens egendom och arbetskraft.

    Mycket desillusionerande.

    Tristan

    SvaraRadera
  17. @tristan

    "Min spontana känsla efter beskedet om implementeringen av DLD var att säga upp mobil- och internetabonnemangen, och begära utträde ur den konstitutionella monarkin."


    Jag tänker tvärtom. Använda datorn mer än någonsin.

    Köra all min surfning via en VPN. Utanför tunneln kontinuerligt köra "namebench" eller annat diagnostikverktyg som försöker skapa kontakter med slumpvist valda adresser och skapar tusentals overkliga förfrågningar.

    Envisas Svea Rike med att övervaka mig som medborgare skall de sannerligen få mycket irrelevant att titta på.

    SvaraRadera
  18. Det verkar som om SD röstade mot DLD.

    SvaraRadera
  19. @Anonym

    Ja, SD röstade mot DLD - av två anledningar. De vill ha längre lagringstid - långt längre. Och de vill att lagringen sker uteslutande i Sverige.

    Man kan förstå varför. Om eller när de blir riktigt stora som parti vill de gärna ha tillgång till vilka röster som var mest nitiska emot dem idag.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.