2012-10-10

Regeringen vill straffa "hackare" hårdare

Det tog alltså bara ett par dagar efter den senaste överbelastningsattacken mot svenska web-sidor – så flaggar regeringen för hårdare straff för "hackare". Vilket kanske inte var helt oväntat.

Men jag har en känsla att DDoS-attacken bara är den ursäkt som regeringen gått och väntat på, för att kunna gå fram med ännu ett förslag om övervakning av internet.

Kärnan i det hela är hårdare straff. Vilket inte har så mycket med själva straffens längd att göra. Istället är maxstraffets längd nyckeln för att kunna ta till tvångsmedel.

Det vill säga saker som avlyssning och annan hemlig övervakning – som ju kräver att det brott som utreds kan ge minst två års fängelse. På Rikspolisstyrelsen verkar man även vara förtjust över att en straffskärpning kommer att göra det lättare att häkta folk.

Med detta ställs dammluckorna på vid gavel. Har man väl öppnat för att ta till tvångsmedel – då kommer det att användas rutinmässigt, i så gott som alla fall. Med förklaringen att polisen inte i förväg kan veta hur allvarligt det brott är som man skall till att utreda.

Det vore lätt att skylla det som nu sker på kidsen som i Anonymous namn DDoS:ade en massa myndigheters web-sidor förra veckan. Men det är som sagt bara den ursäkt som justitieminister Ask gömmer sitt förslag bakom. En lagändring hade säkert kommit ändå.

Här skall man vara fullständigt klar över en sak: Den lagändring som man nu flaggar för är ett uttryck för regeringens politiska vilja – att skärpa övervakningen av internet.

Ansvaret för detta ligger helt och hållet hos regeringen, inte hos någon annan.

SR | N24 | Kullenberg | Troberg

11 kommentarer:

  1. Precis vad jag tänkte i morse när jag hörde nyheten på radio. Nu vill de komma över den magiska 2-års spärren så de kan ta till storsläggan för vilket skitbrott som helst relaterat till en dator/Internet.

    /A

    SvaraRadera
  2. Om en större shoppingsajt blir attackerad kan det ju orsaka ekonomisk förlust pga uteblivna intäkter. Men en vanlig företagssajt märker knappt ägaren om den legat nere några timmar.

    Straffet bör ju utmätas utifrån den ekonomiska förlusten. Bara för att brottet begås på "internet" så ska det inte tillskrivas något specifikt värde.

    Om "Elake Benny" skruvar ner skylten för "Mollbergs mekaniska verkstad" så lär han ju inte sitta i kurran i 2 år...

    SvaraRadera
  3. Folkstammen måste fostras. Tydligen inte bara betr datormissbruk.
    Se här ett uppkast från Johan Pehrsson(FP):
    "Sverige ... bör överväga en bortre tidsgräns för användning av tobak...
    Att bli beroende av nikotin är att bli ofri. Människor ska inte bli slavar under tobaksbruket. Det är därför det är så viktigt i ett liberalt samhälle (min fetning) att bekämpa bruket av tobak oavsett i vilken form det nyttjas." Läs motionen här

    SvaraRadera
    Svar
    1. Metoderna kan diskuteras men de flesta är väl överens om att tobak är ett gissel som vi försöker bli av med eftersom det är så skadligt och kostar så mycket pengar för samhället i form av sjukfrånvaro, sjukvård osv. Hade det blivit uppfunnet i dag så hade det varit förbjudet så vi bör agera därefter och försöka bli av med det tålmodigt.

      Radera
  4. apa tycka, apa skriva10 oktober, 2012 17:50

    Hoax. Det är anonymous som hakkat rikdagens server och lagt in den där där, fattar ni väl?

    SvaraRadera
  5. Bra att man äntligen tar tag i buset på internet!

    Anonymous är osmarta nog att inte inse att deras aktioner är kontraproduktiva. Man har uppenbarligen inte mycket tur när man tänker.

    Ni som resonerar kring att skadan inte är så stor, den frågan är egentligen ointressant. En sajt, stor eller liten, välbesökt eller mindre besökt, ska inte kunna utsättas för attacker utan att man har möjlighet att agera så att man tar fast förövarna pss som att man tar fast klottrade, de som ringer och ofredar andra osv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läs Kallocain!
      "Boken är en skrämmande profetia över hur det skulle kunna se ut om en stat skulle styras av ett tekniskt fulländat kontrollsystem, där individen ständigt kan övervakas. Den beskriver ett kallt samhälleligt klimat där alla människor är potentiella angivare och där individen bara har betydelse som en del i gruppen." Citatet hämtat här

      Radera
    2. Slå upp ordet fiktion i ett uppslagsverk.

      Det är alltid nivån på kriminaliteten som avgör hur mycket övervakning som behövs, gäller både på internet och utanför. Det är synd att så många beter sig så illa på nätet bara för att man kommer undan med det, om de betedde sig vettigt och inte sysslade med piratkopiering, DOS-attacker m.m. så skulle internet kunna vara helt fritt. Men så är det tyvärr inte och då kommer övervakningen och skärpningen av lagar som en naturlig konsekvens av oansvariga handlingar.

      Radera
  6. Om vi nu bortser ett ögonblick från allt struntprat. Den vanlige konsumenten/nätanvändaren har rätt att slippa bli utsatt för skojare. Det finns redan lagar. Först behöver man se till att dessa följs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du menar som upphovsrättslagen? Ja där håller jag med dig, vi behöver se till att den följs på nätet såväl som utanför.

      Radera
    2. Du lever i en drömvärld.

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.