2005-08-17

Dödsskjutningen i London

Brittiska ITV News uppger att man - genom en läcka - fått omskakande uppgifter om dödsskjutningen av den brasilianske elektrikern Jean Charles Menezes. (Mannen som blev skjuten av brittisk polis under terroristjakten för en tid sedan.) Uppgifterna säger att:

- Mannen redan var gripen när han sköts till döds med sju skott.

- Bevakningen av området som mannen kom ut från sköttes dåligt.

- Mannen inte bar en tjock jacka, utan en jeansjacka, som knappast kunde dölja sprängämnen.

- Mannen hoppade inte över tunnelbanespärrarna, utan betalade för sin resa. Han stannade till och med och tog en gratistidning.

Detta är en påtagligt annorlunda bild - jämfört med de uppgifter som först cirkulerade.

Den första frågan som infinner sig är vilka uppgifter som är felaktiga? Den brittiska polisens första uttalanden? ITV:s uppgifter?

Det kan vi inte helt säkert veta. Men det finns goda skäl att anta att de uppgifter ITV nu släppt är korrekta. De skulle helt enkelt inte våga gå ut med denna information, om de inte vore helt säkra på sin sak.

Mot detta talar dock en del av de vittnesuppgifter som förekom i tv efter dödsskjutningen.

Låt oss emellertid, för tillfället, anta att de nya uppgifterna gäller. Vad innebär då det?

- Den brittiska polisen har dödat en oskyldig människa.

- De brittiska anti-terror-styrkorna kan ha blivit mer försiktiga, vilket är både bra och dåligt. Bra, eftersom man inte får döda oskyldiga människor. Dåligt, eftersom det innebär att de kan komma att tveka i ett skarpt läge, vilket kan leda till ett fullbordat attentat med många döda och skadade.

- Fokus har flyttats från de terrorister som dödat och försökt döda oskyldiga.

Samtidigt gäller en viktig förutsättning: London har varit föremål för en våg av fullbordade attentat och en våg av "misslyckade" dito. Det finns skäl att tro att terroristerna inte slagit sig till ro, utan planerar fler angrepp.

Givet detta måste den brittiska polisen fortsätta att hålla en hård linje. Om man i en situation måste använda dödligt våld för att rädda andra människor, då skall man göra det.

Samtidigt måste var och en vara ansvarig för sina handlingar, även i uppskruvade lägen. Att man, i det aktuella läget, missbedömt situationen på ett katastrofalt sätt - det förefaller uppenbart.

Speciellt viktigt är det att poliser ställs till svars för sina handlingar. Vi lever i ett samhälle där vi har avsagt oss rätten att använda våld till staten. Statens våldsmonopol utövas av polisen. Därför bör ett eventuellt straff vara hårt.

Således:

- Ett antal målkåta poliser har dödat en oskyldig.

- Bakgrunden till detta förerfaller vara en felaktig bedömning och analys.

Sett i detta perspektiv måste poliserna strällas till svars. Inte för vållande till annans död. Det handlar om dråp eller mord. Dråp om situationen inte gav utrymme för analys. Mord om poliserna rimligen borde ha insett att mannen inte utgjorde någon fara.

Detta är oerhört viktigt - som en markering av att staten inte får bete sig hur som helst, att den inte kan tillåtas smita undan ansvar och att den inte får vara lika feg som terroristerna.

Men som sagt, det återstår att se vad som kommer ut när utredningen blir offentlig i sin helhet. För det måste den bli. Inte minst eftersom det finns skäl att misstänka att polisens första information var felaktig. Det visar bara att det är sunt att vara skeptisk till information som kommer från staten.

(Som en personlig fotnot i sammanhanget kan jag inte komma över obehaget inför den "skadeglädje" över det som skett, som vänstern och terrorns apologeter visat efter denna tragedi.)

6 kommentarer:

 1. Skadeglädje? Vilket småsint sett att på någotvis försöka marginalisera folk som från början ansett att denna avrättning varit rättsvidrig, även innan de nya uppgiftern läkt ut.

  Rationaliseringen som högern haft för att försvara detta självklara brott mot lag och rätt har varit minst sagt absurt, .. min personliga favorit är dom som säger att "polisen sköt inte mannen, terroristerna gjorde det" .. det är den sortens hjärndöd logik som får mig att vilja köra in en skarp penna i benet bara för att försäkra mig om att jag verkligen är vaken och inte fast i nån LSD-inducerad hallucination.

  Dock har du inte rationaliserat avrättningen på det viset, och anser precis som jag att poliserna skall ställas till svar för detta brott, eller fruktansvärda misstaget (de nya uppgifterna talar dock emot att det skulle vare ett misstag).

  SvaraRadera
 2. Låt oss anta att det var ett misstag. Polisen går (förhoppningsvis) inte omkring på gatorna och skjuter folk för skoj skull. Mycket tyder dock på att de borde ha insett sitt misstag i tid. Och att de rimligen borde insett att mannen inte utgjorde någon fara.

  Jag antar att det blir dråp.

  SvaraRadera
 3. För att reta "jabosid" lite...

  Man måste väl ändå anta att förutsättningarna för dödsskjutningen inte hade förelegat - om inte terroristerna med sina dåd försatt London i högsta och totalt uppskruvad larmberedskap?

  Det var polisen som sköt mannen.

  Men det var terroristerna som skapade situationen och omständigheterna.

  Om ingen hade bombat eller försökt bomba Londons kollektivtrafik - då hade inte heller någon blivit ihjälskjuten.

  Vilket dock inte minskar polisens ansvar för det som skedde, i den konkreta situationen. Polisen är ju tänkt att klara kniviga situationer.

  SvaraRadera
 4. Givetvis, .. man kan nog förklara polisernas agerande till viss de på den stress och "rädsla" som säkert fanns bland Londons poliskår..

  dock, så skall ju dessa poliser varit "the best of the best" .. en speciell styrka utbildad i Israel för att hantera terrorister.. så man förväntar sig ju sig att de skall agera lite mer kallsinnigt.

  och visst, ditt resonemang fungerar, .. men om du tillåter sån argumentation så får du också acceptera argumentet att det var USA och Storbrittaniens agerande i mellanöstern som skapat situationen som lett fram till attacken.

  SvaraRadera
 5. Nja. Irak kan nog finnas med i bilden. Men vi skall inte glömma när den senaste konflikten verkligen utbröt - 9-11. Det är här grundkonflikten finns.

  Klansystem och religiöst styre hotas av saker som yttrandefrihet, religionsfrihet, demokrati, upplysning och fri rörlighet - för att inte tala om saker som kvinnlig frigörelse och homosexuellas rättigheter.

  Därför finns, bland fundamentalistiska islamister, ett starkt hat mot väst, som ligger till grund för konflikten.

  Och i den fighten har i vart fall inte jag någon lust att kapitulera.

  Irak kunde, på många sätt, ha skötts annorlunda. Inte minst hade en bättre kunskap om hur människor i arabvärlden resonerar och reagerar ha kunnat förhindrat många problem.

  Men... Oavsett om man var kritisk eller positiv till invasionen av Irak, så finns det en sak som måste beaktas:

  En diktator som mördade sitt eget folk och krigade mot andra har fallit.

  Det är den faktiska verklighet vi måste utgå ifrån.

  Vart vill vi då gå?

  Inbördeskrig?
  En islamistisk förtryckarregim?
  Demokrati?

  Jag tycker att demokrati är att föredra.

  I det läget finns det inget annat att göra än att försöka fortsätta bygga demokratin - även om det gör fundamentalisterna förbannade.

  Så visst kan man väl, som "yabosid" påstå att USA och UK har "skapat" situationen som lett fram till attentaten i London. Om man vill.

  Men i så fall skapades den i syfte att störta en diktatur och ge ett folk demokrati. Och länderna i närheten fred och säkerhet.

  Men att dra *ansvaret* för att terrorister spränger oskyldiga i civila i luften (och skapar en atmosfär där en oskyldig man sköts ihjäl) på USA och UK förefaller ändå långsökt.

  Ansvaret ligger hos de islamistiska fundamentalister som trissar upp stämningen - i syfte att bekämpa frihet och demokrati.

  SvaraRadera
 6. Elfte september "startade" knappast den här konflikten. Enligt de "fundamentalister" från mellanöstern som kallar sig Salafier så härstammar hela den här konflikten ända sen korstågen, då västs influens i mellanöstern tog fart.

  Min kommentar var faktiskt angående din argumentation att "Om ingen hade bombat eller försökt bomba Londons kollektivtrafik - då hade inte heller någon blivit ihjälskjuten." om man kan acceptera sådan långsökt förklaring så får man också acceptera det folk på vänsterkanten säger, att det är västs egna fel att terroristerna slår till mot oss från första början.

  Personligen tycker jag båda argumenten är idiotiska, då det är två extrem-fall.

  USA skulle aldrig gått in i Irak, ja. Men nu när man väl har förstört landet så får man fan se till att ordna upp det också - "You break it, You buy it!" .. dock så verkar det allt mer som Bush-regimens naivitet och kortsiktighet inte kommer leda till en demokratisk stat utan en fundamentalistisk muslimsk stat som kommer närma sig Iran och som i längden kommer leda till en mäktig aktör i mellanöstern - och som naturligtvis kommer skrämma skiten (med all rätt) ur Israels regering.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.