2005-08-11

Trygghet har ett pris...

Jag har just surfat runt på lite olika försäkringsbolags hemsidor.

All sjukvård man kan behöva - oavsett var i världen man befinner sig - kan man få för en försäkringspremie på, i runda slängar, 5.000 spänn. Är man helt och hållet utskriven ur det svenska systemet blir kostnaden lite högre, men knappast mer än 10.000 spänn per år.

Inte nog med att det blir billigare - det blir även tryggare. Man slipper stå med mössan i hand inför landstingsbyråkratins köplanering. Istället har man rätt att kräva bra vård bums.

Den som vill ha trygghet bör alltså flytta ut ur landet, ta en privat sjukförsäkring och spara till sin pension själv, efter tycke och smak.

Den svenska tryggheten är en myt.

14 kommentarer:

  1. Jag betalar ca £30 i månaden, eller ca 5000 SEK för en försäkring som gav bästa skyddet jag hittade på brittiska marknaden. Visserligen kan min relativt hälsosamma livsstil ha gett mig en lägre premie.
    Men hursomhelst tror jag att jag skulle betalat avsevärt mer än 5000 SEK per år i skatt i Sverige som rättfärdigande "för vården" (som jag inte fått om jag behövt)..

    SvaraRadera
  2. Man får ju tänka på de som inte har råd att punga ut 5000 spänn om året för en privat sjukförsäkring. Klart som fan att om alla hade haft råd att köpa den bästa försäkringen, så hade dom också gjort det, .. och då hade gräddfilen inte kunnat existera längre då det skulle bli trafikstockning ;-)

    Teorin bakom svenska systemet är likvärdig vård till alla, även de som inte har det gott ställt, .. och om teorin kunde efterlevas bättre i praktiken så är det något vi skall vara stolta över.

    SvaraRadera
  3. Yabosid: den skattesänkning som man skulle få ifall man gick över till försäkringar är betydligt högre än vad försäkringen kostar (gäller även låginkomsttagarna)

    SvaraRadera
  4. jj:
    Hur ska man räkna? 1993 betalade sveriges skattebetalare ~38miljarder för hälso sjukvård o omsorg, det blir junte sååå mycket/invånare. Jag funderar ju starkt på privat sjukförsäkring ändå för att undvika, just, mössan i handen, ointresserad personal o dessa förbannade väntetider.

    Fotnot: inbetalad spritskatt och tobaksskatt blev ~19miljarder, hmm lasterna kanske tom lönar sig för staten?

    SvaraRadera
  5. vart ska du flytta då?..skicka gärna flyttkort..

    SvaraRadera
  6. Yabosid:
    Skatteskillnaden gör nog att ungefär 99.9% av alla med jobb skulle ha råd med 5000 SEK om året.

    En stor del i den svenska acceptansen av skattetrycket ligger i just "vården", men skattetrycket reflekterar inte i närheten av den verkliga kostnaden.

    En person med ca 14 000 SEK i månaden i bruttolön kostar sin arbetsgivare ca 235 000 om året inklusive arbetsgivaravgifter.
    Han själv får ut ca 10100 efter skatt om jag räknat rätt.

    En person som kostar motsvarande mängd pengar för sin arbetsgivare i storbrittanien får ut ca 13600 SEK i månaden efter skatt.
    Dvs redan vid en relivt låg inkomst är bruttosaldot för en låginkomsttagare +42 000 SEK om året att betala dessa 5000 SEK från.

    Räknar vi istället inte med effekten av arbetsgivaravgifter utan räknar på ren bruttolön (dvs räknar inte med fulla skattetrycket i Sverige, vilket är fusk) så får en person i storbrittanien med ca 14 000 SEK i månaden ut ca 11 500 SEK efter skatt.
    Dvs i detta räkneexempel är nettosaldot för en låginkomsttagare +16 800 SEK om året att betala dessa 5000 SEK från.

    Inte direkt kaffepengar för en låginkomsttagare, eller för en Svensson för den delen heller.

    SvaraRadera
  7. äh.. jag menade år 2003 i mitt exempel ovan så det är ganska aktuella siffror

    SvaraRadera
  8. HAX påstår att tryggheten har ett pris. Det är dessvärre en felaktig tes. Jag har försökt teckna en försäkring och fått beskedet av ett stort antal försäkringsbolag att de inte ens kan räkna ut en premie. Tyvärr klarar försäkrignsbolag endast av att erbjuda standardprodukter i stora volymer. Förmågan att göra riskbedömningar eller affärmässiga kalkyler är obefintlig. Pga detta är frivilliga försäkringslösningar än så länge ingen generellt tillämpar lösning för vård.

    SvaraRadera
  9. Anonym kan ju börja med att gå in och kolla på t.ex. Skandias hemsida. Det finns dock bättre deals. Skall luska lite om detta och återkommer med länkar.

    SvaraRadera
  10. Klart låginkomsttagarna inte har råd med 5000 om året till egen sjukförsäkring när de ska pröjsa 100.000 i skatt först till allt möjligt annat än just vård, t.ex. egenutvecklade stridsplan i ett land med 9 miljoner invånare, Jämställdhetsverket på gång (trots att JämO redan finns), Djurskyddsmyndigheten - en present till en miljöpartikompis - trots att Jordbruksverket och länsveterinärer redan fanns (veterinär=person som kan något om djur).

    Nu är det faktiskt så här att nomenklaturan måste först kunna anställa sina mångtaliga kompisar på låtsasjobb eftersom de inte pallade med de svåra ämnena i grundskolan, med livstids trygghet, pensioner, livrem och hängslen. Det är viktigast. Annars är det kränkning.

    Och så ska fam. Wallenberg & Co skydda sina kapitalinkomster (inte en arbetsinkomst där så långt Pinocchionäsan räcker) så de får ut sina lågskattade aktieutdelningar i miljardklassen så att de inte behöver bidra med alls lika hög skatteprocent som en arbetande låginkomsttagare. Och så ska allt företagsägande ligga utomlands (gärna ägt av samma nomenklatura fast via holdingbolag i Holland och det egentliga ägandet dolt i en trust på Cayman Islands) så att arbetarna i det utlandsägda storföretaget bär upp hela skattebördan och sedan blir blåsta på pensionen genom den gamla vanliga devalveringen.

    Volvo sålt till Ford i Detroit. Jojo.

    Och sedan ska de medelst presstöd finansierade medierna tala om för folket att folket ska vara tacksamma för all trygghet de får i stället för lönen, och samtidigt gärna påminna om alla KLYFTOR som alltid verkar finnas i USA av någon anledning. Men aldrig här - patron Persson, patron Wallenberg och taxichaffisen Hassan som egentligen är läkare men som kör bil till 06.00 varenda natt under ständiga beskäfterier från Invandrarverket är så jämlika och så likvärdiga så. Visst. Och grisar flyger.

    Och sedan när alla dessa starka egenintressen (utom taxi-Hassan) tagit sitt av det "gemensamma" är det inte mycket kvar till vare sig vård eller skola.

    En 38-åring med ont i bröstet fick vänta fyra timmar på att träffa doktorn i Uppsala för ett par dagar sedan.

    Han gick inte före i kön, och hann olyckligtvis avlida medan han väntade.

    Men det är sannerligen tur att det inte finns GRÄDDFILER!

    Usch så trött jag blev. Ge mig friår nu!

    SvaraRadera
  11. Ni verkar inte inse att försäkringspremierna skulle skjuta i höjden ifall varje svensk skulle skaffa sin försäkring privat.

    Och hur blir det med medicinen, .. det finns ett västland som inte har någon form av statlig kontrollerad prissättning på medicin - det är USA, .. USA har världens dyraste medicin, och utgör mellan 60-70% av läkemedelföretagens vinst (enligt CBS 60 minuters). Tänk vilka kostnader det skulle innebära för många svenskar att på en privat sjukförsäkring vars premie skjutit i höjden, dessutom ha råd med mediciner för flera tusen i månaden.

    Jag kan ju bara gå efter min egna erfarenhet med två föräldrar, var den ena är pensionerad, den andra är sjukpensionerad. För "skojs" skull så räknade vi ut hur mycket deras mediciner skulle kostat oss utan högkostnadsskyddet - lanadade på runt 20 000 i månaden.

    Så kanske ifall alla skatter slopades och all skatt vi har betalat i våra liv skulle återbetalas retroaktivt, så kanske vi skulle ha råd med dessa läkemedel i något år.

    SvaraRadera
  12. " Ni verkar inte inse att försäkringspremierna skulle skjuta i höjden ifall varje svensk skulle skaffa sin försäkring privat."

    Hört talas om "skalfördelar" och konkurrens?
    Snarast skulle premierna sjunka, eftersom kostnader och risk skulle kunna slås ut över fler kunder. Givet att det skulle finnas en fungerande konkurrens.

    SvaraRadera
  13. För några år sedan jobbade jag i Asien. Mitt företag hade ingen gemensam sjukförsäkring menavtal med det internationella försäkringsbolaget Blue Cross. Den sjukförsäkring jag köpte kostade (2002) ca USD 1000 per år och gav fullt skydd vid all sjukdom, alla läkarbesök och all av läkare utskriven medicin. Den stod dessutom för ett årligt kontrollbesök hos tandläkare. Inga egenavgifter för varken läkarbesök eller mediciner således.

    Det finns få anledningar att betvivla att inte Blue Cross skulle erbjuda samma försäkring till svenskar idag.

    SvaraRadera
  14. yabosid:

    USA har hårda regleringar på medicin, tex förbud mot privatimport osv. Läkemdel i Kanada är väldigt mycket billigare.
    I USA har man alltså gått läkemedelsindustrin till mötes för deras krav. Sådant strider givetvis mot principerna för en fri ekonomi.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.