2005-10-17

Cannabis kan få hjärnan att växa

Forskare i Kanada har konstaterat att syntetisk cannabis, HU210 som är 100 gånger starkare än THC, får hjärnan att växa.

Nya neuroner växer till i hippocampus. Detta skiljer cannabis från i princip alla andra droger - inklusive alkohol, som har motsatt effekt.

Amelia Eisch, University of Texas, kommenterar de kanadensiska forskarnas upptäckt "It makes marijuana look more like an antidrepessant and less like a drug of abuse".

"Scientists must understand why cannabinoids have a different effect on the brain than other addictive drugs."

Hysteriska reaktioner emotses...

Länk

(Tipstack: Peder)

5 kommentarer:

 1. Henrik: Vissa anstaka personer ger väl ingen bra/normal respons på antidepp-mediciner och bör sluta ta dem. Kan kanske vara likadant med lättare droger? Lätta -> tunga droger är ju inge bra. Självmedicinering för gamla med värk är väl genom en prejudicerande dom tillåtet i UK? Har inte nästan alla länder (utom kanske 4?) i Europa en mildare drogpolitik? Vet du någon bra sammanfattning - gärna sammanfattande artikel - som beskriver europeisk drogpolitik?


  Redneck: Jag har hört och läst att kanske 5 (max/under 10) procent åker dit på tyngre droger. Kräver väl - som fö alkoholen - delvis även sociala orsaker.

  Ditt påstående:
  Om 10000-tals skulle dö varje år av lättare droger, så skulle, säg 30000 dö varje år och 600000 på 20 år. 10 procent av Sveriges befolkning och hälften av dem som bara nån gång testat lättare droger... Längt större andel än hos de 5 procent som gått till tungt missbruk. Skumt...

  Såg du Dylanfilmen förresten? Apropå absolut ingenting alltså! Kanon! Typ drogfri (fast det var säkert mycket dimma ibland). Är du i skolåldern så läs på läxorna.

  SvaraRadera
 2. Jag gillar alltså legalisering och/eller rimliga straff för lättare droger och de framgångsrika sprutbytesprogrammen.

  SvaraRadera
 3. Nu tror jag inte att börja peka på drogers "positiva verkan" är sättet att ta drogdebatten, eller ens att bli tagen på allvar (vill minnas att jag såg någon stolle förespråka att man skulle blanda sprit med kokain när man körde bil för att bli bästa möjliga bilförararen).

  Jag brukar föredra att peka på ett par relativt oemotsägliga, pragmatiska poänger:
  - Alkoholister anses behöva hjälp för att bli av med sitt beroende, vad gör det mer lämpligt att slänga in narkomaner i fängelse än alkoholister?
  - Vad händer när den riktiga marknaden förbjuds att göra något? Den svarta marknaden med sin organiserade brottslighet tar över: förbud är den organiserade brottslighetens livsluft, och det för med sig även deras metoder med allt våld det innebär.
  - Förbud höjer priser och gör tillgängligheten lägre: om en missbrukare lätt och billigt kan få sitt missbruk tillfredställt, blir han mer eller mindre benägen att hugga ihjäl någon för 50 spänn? Antagligen mindre.
  - Förbud funkar inte: vill folk göra korkade saker gör de korkade saker, förbjudet eller inte. Undrar hur många av de som började röka på högstadiet för att det var tufft som skulle gjort det om det inte varit ett sånt tabu och förbjudet? Min gissning är färre människor.
  - Våldsrelaterade brott: Jag har aldrig sett en "pothead" bli aggressiv och våldsam. Däremot ser man det nästan varje helg när det gäller alkohol om man går ut på stan. Alkohol är bland de absolut mest våldsframkallande drogerna, ska något förbjudas med rättfärdigande i bieffekter som våld borde alkohol förbjudas omgående.

  SvaraRadera
 4. Exakt Wille, man måste vara lite pragmatisk i frågan, jag brukar inte ens ta upp legaliseringsfrågan med människor som inte är speciellt intresserad av frågan, jag tar bara upp avkriminalisering och "Harm redution" argument. Då får man oftare personerna sympatiskt inställda, senare kan man återkomma med att cannabis inte är speciellt farligt och varför vi borde göra som i Nederländerna.

  Tror att man kommer betydligt längre på att ta diskutionen stegvis än att börja med att förklara varför det borde vara lagligt att sälja Heroin på Konsum.

  SvaraRadera
 5. Jag dricker inte alkohol men börjar bli mer och mer sugen på cannabis.

  Magnus: "Är du i skolåldern så läs på läxorna."

  Är det inte lite onödigt att gå till personangrepp i en diskussion direkt? Jag misstänker för övrigt starkt att vår skåning var ironisk.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.