2005-10-18

Sjukvårdsparti? Nej, tack!

Ännu ett parti är på väg att ställa upp i nästa riksdagsval - Sjukvårdspartiet.

En del saker på deras program är bra. Till exempel säger de nej till stopplagen.

Men i grunden förefaller de tro att man kan lösa sjukvårdens problem genom att kasta mer pengar på den. Det är inte alls säkert att så är fallet.

Istället är det en ledarskapsfråga. Den offentliga vården är fast i en inavlad byråkrati som knappt ens Parkinson hade kunnat föreställa sig. Dels kan man spara pengar genom att rensa i denna byråkrati. Dels måste den byråkrati som blir kvar bli vassare och tänka i nya banor.

Det är inte en resursfråga som avgör var det uppstår vårdköer eller ej. Det är en politisk fråga och en fråga om intern kultur.

Ett steg på vägen vore att börja mäta kvalitet inom vården på något annat sätt än genom att räkna antal anställda. Att fokusera på hur många man botar och hur snabbt folk får vård förefaller vara mer rimliga linjaler att mäta efter. (Men inte lika populära hos facket...)

Ett sjukvårdsparti kommer inte bara att göra en rörig politisk situation ännu rörigare. Det skjuter dessutom, i sak, bredvid målet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.