2006-01-25

Värdelöst vetande?

Ursäkta, men nu skall jag snöa in lite. Ämnet är informationsinhämtning. Bakgrunden är "kriget mot terrorismen".

I så väl Sverige som EU och USA vidtar staten ett antal mått och steg för att övervaka sina medborgare - i syfte att avslöja och förekomma terrorister som planerar onda saker.

Expemplen på sådana övervakningssystem är otaliga. Många av dem är djupt obehagliga - i vart fall för oss som värnar medborgarnas rätt till sitt privatliv.

En fråga man måste ställa sig är om denna informationsinhämtning fungerar på ett rimligt sätt.

En annan fråga är vad skurkarna gör nu.

När det gäller den första frågan, om informationsinhämtningen, så är jag skeptisk. Det handlar om våldsamt mycket inkommande och lagrad information. Samtidigt vet vi att människor i allmänhet har väldigt lätt att se mönster även där inga mönster finns. Lägg till det att ett klassiskt problem med underrättelseverksamhet är att man tenderar att ta till sig infomation som till synes (men i verkligheten ej nödvändigtvis) stöder den tes man från början bestämt sig för att driva. Myntets andra sida är att man tenderar att bortse från (ofta relevant) information som motverkar ens intressen eller agenda. Detta är klassiska komponenter i en lång rad underrättelsemissar genom historien.

Och vad är det som säger att den svenska hemliga polisen, som ju inte alltid framstår som helt begåvad, kommer att dra rätt slutsatser? Är det inte snarare så att den svenska ordningsmakten är ovanligt benägen att trolla fram indiciemål ur tunna luften och att jaga spöken när inga spöken finns? Underrättelseanalys är en verksamhet som närmast är antitesen till den lättja, missriktade ambition och inkompetenskultur som kännetecknar svensk offentlig verksamhet.

Så - den andra frågan: Vad gör de verkliga skurkarna, de riktiga terroristerna?

Man kan förutsätta att de känner till de viktigaste delarna i övervakningspapparaten. Så känslig information lär snarare åka med kurirer på USB-minnen än sändas via internet. De känner väl till faran med att använda telefoner. De lånar varken Mein Kampf, Maos Lilla Röda, muslimsk teologisk litteratur eller vetenskapliga uppsatser om sprängmedel på biblioteket. De håller sig på behörigt avstånd från de mest högljudda kufarna i sina respektive kretsar. Och så vidare...

Så man skall nog inte vara säker på att de nya, stora övervakningssystemen kommer att fånga de stora fiskarna. Istället blir det vanligt, hederligt folk som kommer att få sina liv synade i sömmarna.

Dessutom kan man utgå från att skurkarna även känner till de analytiska problem som följer med övervakning och informationsinhämtning. Och med den insikten är det inte särskilt svårt att lura ordningsmakten att lägga tid och energi att jaga sin egen svans.

Det är alltså möjligt att de stora övervakningssystemen inte bara är integritetskränkande och dyra - utan även i stort sett värdelösa och i värsta fall kontraproduktiva.

Dessutom skapar automatisk övervakning per automatik en slapphet. När den stora elektroniska trålen går är det lätt att glömma bort hur gammaldags hårt, hederligt polisarbete egentligen går till - och hur effektivt det kan vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.