2006-11-30

I statstelevisionen på lördag...

20.00 - Tema: Fidel Castro
20.01 - Historien ska frikänna mig
21.00 - Aktuellt
21.15 - Historien ska frikänna mig (forts)
21.30 - Fidel Castro och Kuba
21.35 - Comandante
23.10-00.10 - Käre Fidel

En kväll av hyllningar till Kamrat Fidel Castro som fyller 80 och hans kubanska diktatur, således.

Här kan du läsa SVT:s presentation av temakvällen.

Gäster är Lars Ohlys favoritkommunist, den ende kubanen i Sverige som stöder diktaturen och en tv-producent som gjorde okritisk 70-tals-tv om Castro.

Fattas bara Pierre Shori (s), som ju uttryckt sig så här om Kamrat Fidel "Han är en av de största i samtidshistorien. Någon har sagt att han är för stor för sin ö. Castro ser allt i ett mycket långt perspektiv. Han är en encyklopedist och har närmast en renässansfurstes drag."

TV-licens som alla tvingas betala... Vilken skojig idé!

Uppdatering: Mycket mer om denna tv-kväll finns hos Gudmundson.

Uppdatering 2: Ur kommentarerna (tack, Hansa) "Skriv ett mejl till SvTs vd Eva Hamilton och klaga, det har jag gjort: eva.hamilton@svt.se
Dessutom adressen till Tema Lördag: temalordag@svt.se"

41 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Man kan inte säga annat än att alla de råkommunister som uppenbarligen fyller redaktioner på SVT inte är fria. Fri television!

    Åh SVT, nu vill jag ha Sovjetunionens nationalsång och ett porträttgalleri på Bresjnev, Stalin och Lenin att njuta till! Snälla farbröder som av dumma högern anklagats för massmord och ofrihet. Fri Television!

    detta måste vara det enda landet i världen, bortsett Vitryssland och liknande diktaturer som producerar och sänder något liknande - och svensken anser att USA är det största hotet mot världsfreden och lika farligt som Nordkorea. Siffror som är extrema i jämförelse med övriga nordiska länder. Tragiskt! Måste dskuteras!!!

    SvaraRadera
  3. När kommer temakvällen om Mugabe?
    Jag tycker Mugabe har en mer pragmatisk hållning till sitt folk, som borde lyftas fram och kanske tom anammas här i Svea.

    SvaraRadera
  4. Beatalar ni tv licens?

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  6. Brukar inte de här temakvällarna avslutas med en spelfilm?

    Varför inte visa Andy Garcias film The Lost City om revolutionen, där hela saken skildras mer verklighetstroget och kommer i en helt annan dager än vad den gör via den normala svenska vänsterpropagandan.
    När vi nu påstås ha fri television skulle man ju kunna tänka sig att vid sidan av revolutionsromantikens lögner också sanningen om hur diktatorn Castro och slöddret kring honom förödde ett vackert land visas.

    SvaraRadera
  7. Läs gärna den puttrigt hållna fotnoten på hemsidan om mysgubbens födelsedatum; den spär på det mytiska draget i ikonbilden av Fidel.

    Jag själv tycker det är förbannat upprörande att mina licenspengar ska gå till denna typ av tretimmarsprogram som knappast är ägnade att skärskåda en totalitär och inhuman ideologi, kommunismen, utan säkerligen kommer att visa upp bilden av en engagerad,karismatisk och jordnära man som brinner för rättvisa men att det här och där kanske blev lite fel...
    Att samme man egentligen är en mördare tror jag inte kommer fokuseras på.

    Skriv ett mejl till SvTs vd Eva Hamilton och klaga, det har jag gjort: eva.hamilton@svt.se
    dessutom adressen till Tema Lördag: temalordag@svt.se

    SvaraRadera
  8. Jag själv tycker det är förbannat upprörande att mina licenspengar ska gå till denna typ av tretimmarsprogram som knappast är ägnade att skärskåda en totalitär och inhuman ideologi, kommunismen, utan säkerligen kommer att visa upp bilden av en engagerad,karismatisk och jordnära man som brinner för rättvisa men att det här och där kanske blev lite fel...
    Att samme man egentligen är en mördare tror jag inte kommer fokuseras på.
    -------------------------

    Det vet du redan nu?

    Brukar dom porträttera Bush som en mördare också?

    SvaraRadera
  9. micke: Bush är inte en mördare, men det är Castro. Vilka politiska oliktänkande fängslades och mördades senast av Bush?

    Du kanske kunde göra ett kommunistprogram för SVT om Bush och USA som diktator respektive ickedemokrati? Annat än program i linje med kommunismen, alternativt med vänsterpartiets partiprogram, sänds ju inte på SVT.

    SvaraRadera
  10. Som en bekant uttryckte saken...

    "Eller en Pinochetkväll som samlade alla som beundrade det drömsamhälle som generalen skapat. Eller vänta, det finns ju inga Pinochetbeundrare, till skillnad från Stalin-, Lenin-, Mao- och Castrobeundrare."

    SvaraRadera
  11. I valet mellan att leva i en diktatur ledd av Pinochet och en ledd av Castro väljer jag den som leds av Pinochet.

    Helst av allt skulle jag leva i en diktatur baserad helt på Ludwig von Mises idéer om "the unhampered market society", men med det förbehållet att det inte skulle förekomma några val i denna ideala diktatur.

    Hade Pinochet verkligen omvandlat Chile till ett renodlat nyliberalt samhälle utan allmänna val och en annan militärparad avsedd att skrämma vettet ur folk med Che Guevara-tröjor hade jag varit anhängare av Pinochet.

    Det avgörande problemet var att valde Friedmans idéer framför Mises' och att inte ens Friedmans idéer genomfördes konsekvent. Så sänktes skyddstullar, men de avskaffades inte.

    Jag vill inte gå in på några namn, men jag kände en person som hade ett fotografi av Pinochet på skrivbordet.

    En nyliberal diktatur är bättre än en socialistisk demokrati!

    SvaraRadera
  12. Flavian Bergström: En viktig poäng som Friedman har är (som jag förstått) att socialism och demokrati i längden är inkompatibla medan själva förutsättningen för en demokrati är äganderätt och någorlunda fria marknader+rättsäkerhet. Det sistnämnda gör att människor får en känsla av att det kan spela någon roll att anstränga sig för att påverka sitt liv; när det sedan är gjort upplever folk att de har ett egenvärde och då sväljer de inte vad som helst från godtyckliga makthavare och diktaturen blir ohållbar i längden.
    Är det ungefär det du menar eller när du skriver att du hellre vill bo i en liberal diktatur än en socialistisk demokrati?

    SvaraRadera
  13. Mitt inlägg är något skämtsamt menat.

    Att säga att man sympatiserar med Pinochet är inte politiskt rumsrent, men att sympatisera med Castro är rumsrent till och med inom socialdemokratin. I båda fallen handlar det om härskare som ägnat sig åt ha ihjäl, alternativt fängsla politiska motståndare. Det finns alltså ingen annan skillnad än att Pinochet ur mitt perspektiv förde en mycket bättre politik än Castro.

    I Hong Kong styrdes länge av en brittisk kronguvernör och det är uppenbart att detta system var mycket bättre än många demokratier. I Hong Kong fanns exempelvis preddfrihet i yttrandefrihet under det brittiska styret.

    Summan av mitt resonemang är att en demokrati som inte respekterar grundläggande liberala principer är mycket sämre än en diktatur som respekterar vissa grundläggande rättigheter.

    I den meningen var mitt inlägg seriöst menat, men man skall inte glömma att Pinochet har ett och annat på samvetet.

    Att han genomförde vissa blygsamma marknadsliberala reformer är emellertid inget han behöver skämmas för.

    SvaraRadera
  14. Rättelse:

    pressfrihet och yttrandefrihet under det brittiska styret

    SvaraRadera
  15. Tänk om vi hade haft en kulturminister med lite Cohones.

    Någon som kunde ta en debatt om en sån här sak...

    Det finns en... Jag nämner inga namn, men det börjar på C (och slutar på ecilia Stegö Chilò).

    SvaraRadera
  16. Johan, PL&C: Cecilia C-S tog ju inte ens fajten om att få behålla jobbet så det var en djärv gissning.

    SvaraRadera
  17. micke: Bush är inte en mördare, men det är Castro. Vilka politiska oliktänkande fängslades och mördades senast av Bush?
    ---------------------------
    Han driver såvitt jag vet sedan ett antal år ett koncentrationläger på Cuba som strider mot internationell och numer också amerikansk rätt.
    Räcker det till att börja med?

    Jag ifrågasätter inte att Cuba är en diktatur däremot är ovationerna över Svt en aning för mycket för att man ska palla dom utan att reagera.

    SvaraRadera
  18. En nyliberal diktatur är bättre än en socialistisk demokrati!
    -----------------------------

    Vad är en socialistisk demokrati?


    Finns det Folkpartistisk demokrati också?

    SvaraRadera
  19. Du kanske kunde göra ett kommunistprogram för SVT om Bush och USA som diktator respektive ickedemokrati?
    --------------------------


    Varför skulle jag göra ett kommunist program?

    Är jag kommunist?

    Står det nånstans att jag är det?

    Får man tänka?

    SvaraRadera
  20. Jag vill inte gå in på några namn, men jag kände en person som hade ett fotografi av Pinochet på skrivbordet.
    -----------------------

    Din polare diggade alltså en slaktare

    SvaraRadera
  21. Jag tror inte att min polare diggade Pinochet i hans egenskap av slaktare utan snarare i hans egenskap av symbol för en kupp som faktiskt gjorde slut på ett ganska förskräckligt styre som mycket väl kunde ha utvecklats till en diktatur av cubansk typ.

    SvaraRadera
  22. Flavian Bergström said...
    Jag tror inte att min polare diggade Pinochet i hans egenskap av slaktare utan snarare i hans egenskap av symbol för en kupp som faktiskt gjorde slut på ett ganska förskräckligt styre som mycket väl kunde ha utvecklats till en diktatur av cubansk typ.
    -----------------------------
    Ja jag kan tänka mig det men prylen är att man är tvungen att välja.

    Man kan inte ha dikatur och frihet på samma gång.


    Det är en omöjlighet.

    Dessutom så gjorde han inte slut på nåt förskräckligt styre utan han gjorde slut på en demokratiskt vald regering.

    Det finns inga liberaler som gillar sånt.

    SvaraRadera
  23. Sosse STHML said...
    "micke" hör uppenbarligen till den nya svenska brunvänstern.
    --------------------------------

    Och du kan uppenbarligen skriva.

    Inte illa.

    SvaraRadera
  24. Om du tror att terrorister på Guantanamo är "politiska gångar" är du inte kommunist, utan bara en komplett idiot.
    -------------------------

    Du kan också skriva tydligen.

    Bra.

    SvaraRadera
  25. Det faktum att Allendes regering var demokratiskt vald bevisar väl att detta knappast är någon garanti för respekt av grundläggande principer som är viktigare än rätten att rösta.

    SvaraRadera
  26. Sosse sthlm: Jag hoppas att sossar av din kaliber får större inflytande i den interna socialdemokratiska eftervalsdebatten.

    SvaraRadera
  27. Hansa said...
    Sosse sthlm: Jag hoppas att sossar av din kaliber får större inflytande i den interna socialdemokratiska eftervalsdebatten.
    ------------------------

    Det här är internet och han är inte sosse.

    SvaraRadera
  28. micke: Du gav inget exempel på att Bush är en mördare.

    De på Guantanamo fångades i strid för Al Qaida i ett krig som i högsta grad pågår. Skulle de i dag, tidigare eller senare (t o m när kriget mot Al Qaida är slut) utlämnas till de länder där de infångades skulle de i många fall torteras f¨livstid eller dödsstraff. Därför har många Guantanamofångar begärt att få bo i Bushs USA. Det är mycket möjligt att så sker!

    Håller f ö med tino_g att du är en idiot, då du inte är kommunist.

    Ser du, jag kan också skriva!

    SvaraRadera
  29. Micke är och förblir en förvirrad själ, och det först och främst för att han väljer att förbli en sådan. Det är inte synd om honom. Bara synd för honom!

    SvaraRadera
  30. Jonas N said...
    Micke är och förblir en förvirrad själ, och det först och främst för att han väljer att förbli en sådan. Det är inte synd om honom. Bara synd för honom!
    -----------------------------
    Ja som alla vet så är fundamentlistisk liberalism en naturlag.

    Älska den eller acceptera att du du är sinnesjuk.

    Visst Jonas.

    När ska du sluta göra tokdiagnoser på folk på nätet?

    SvaraRadera
  31. Idioten micke har för övrigt efter 32 inlägg fortfarande inte förklarat varför det är bra att hylla mördaren Fidel.
    ----------------------------------


    Du är liberal ?

    Gillar det där med tankefrihet?

    Var kommer "idiot" in i sammanhanget?

    SvaraRadera
  32. Magnus Andersson

    Håller f ö med tino_g att du är en idiot, då du inte är kommunist.

    Ser du, jag kan också skriva
    --------------------------


    Ja vad ska man säga?

    Du är också liberal?

    Jag känner tydligare och tydligare frihetsbudskapet..........

    SvaraRadera
  33. Micke, även om man anser att du har rätt att tycka vad du vill, kan man samtidigt anse att du är en idiot.

    SvaraRadera
  34. Alkanen said...
    Micke, även om man anser att du har rätt att tycka vad du vill, kan man samtidigt anse att du är en idiot.
    ----------------------------

    Hej igen Alkanen.

    Visst dom kan kalla mig vad dom vill om det är viktigt för dom.

    Jag tänker dock inte spela spelet efter deras regler.

    Jag ska inte skriva här mer så att dom kan återgå till att klappa varann på axeln och nicka instämmande åt varandras inlägg.

    Det blir ju enklare för dom.

    SvaraRadera
  35. Ju fler sossar som Sosse sthlm, Moriam och Jan Nygren som gör sina röster hörda, desto bättre för Sverige.

    SvaraRadera
  36. micke: "Jag ska inte skriva här mer så att dom kan återgå till att klappa varann på axeln och nicka instämmande åt varandras inlägg.
    Det blir ju enklare för dom."

    Du kunde ju börja att, precis som vi, argumentera i sak. Vi har gett sakargument i alla våra inlägg, men du svarar som en osnuten 7-åring. Det är du förmodligen också. Nåväl, Bush är inte en mördare. Läs om våra inlägg igen så du lär dig något!

    Ska du inte försvara din åsikt, att Bush är en mördare, genom att i vanlig ordning bemöta våra inlägg så sluta i alla fall upp med att skicka en massa meningslöst blaj. Det understryker iofs vem du är men är inte önskvärt som kommentar och borde egentligen raderas.

    SvaraRadera
  37. Ska du inte försvara din åsikt, att Bush är en mördare, genom att i vanlig ordning bemöta våra inlägg så sluta i alla fall upp med att skicka en massa meningslöst blaj.
    ------------------------
    Nej som jag sa så tänker jag inte diskutera efter samma mall som ni gör där vartannat ord är ett invektiv.

    Fortsätt sov.



    Hansa said...
    Ju fler sossar som Sosse sthlm, Moriam och Jan Nygren som gör sina röster hörda, desto bättre för Sverige.
    -------------------------


    Sosse sthlm ......

    Blir jag moderat om jag länkar till nåt av deras interna nätverk i min blogger signatur?

    Möjligen blir jag Munchausen...men mycket mer blir det knappast.

    SvaraRadera
  38. Hansa

    '... desto bättre för sossarna' skulle jag vilja påstå. Det är inte säkert att det också innebär 'bättre för Sverige'.

    Kloka och sansade individer hör inte hemma i rörelser som när socialistiska drömmerier, planhushållning och regleriver osv.

    På sikt är det bra för Sverige (och även s-väljare) om vi har en stabil marknadsliberal regering och rimligen finns även då ett (s)-parti som huserar ungefär där dess retorik ligger idag, men på markerat lägre %-siffror.

    På sikt alltså. Vi talar om 1-2 decennier.

    SvaraRadera
  39. Tja, jag vet inte. Eftersom vi inte hör hemma på samma planhalva rent tekniskt tror jag nog egentligen du borde hoppas på en bestående kurs i "micke"-vänlig riktining inom rörelsen.
    ---------------------------

    Hörru du Munchausen...

    Det funkar inte...

    Byt nick.

    SvaraRadera
  40. Sosse sthlm: Missförstå mig inte. Jag vet att exempelvis Jan Nygren är en solitt socialdemokratisk man. Jag själv kommer aldrig att rösta på socialdemokraterna. Detta hindrar mig inte från att uppskatta just det som förenar oss som har demokratiska grundvärderingar.
    Jag hyser inga förhoppningar således att försöka övertyga dig om det liberala evangeliet. Det vore dödfött för du har sannolikt tänkt igenom dina åsikter och har dina motiv för dem.
    Jag tycker det skulle vara bra för Sverige på sikt om där fanns ett rejält omtänk inom SAP. För SAP finns kvar där, oavsett vad jag i hemlighet önskar.

    Jonas N: Jag har ett sentimentalt drag som önskar samförstånd. Ha överseende med det!

    SvaraRadera
  41. Ursäkta om jag stör med ett inlägg men jag att jag vill meddela min ståndpunkt!

    Visst är det härligt!
    Äntligen lite kvalitetsunderhållning för hela familjen iklass med Faktums nyheter!

    Chips mé dip vardet!

    Sieg Heil Kamrater

    Och kom ihåg att om du har nånting om någon att rapportera går det bra att göra det hos säpo.

    Trevlig myskväll.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.