2006-11-20

När åklagarna inte gör sitt jobb rätt...

Även om jag är förvånad över att justitiekanslern (JK) för en tid sedan tänkte högt om att man kanske bör begränsa yttrandefriheten vad gäller att kritisera religioner – så måste man klara att hålla två tankar i huvudet samtidigt...

JK gör fortfarande ett enastående jobb när det gäller rättssäkerheten i vårt land. Och det kan behövas.

Bland annat har JK kritiserat landets åklagare för att de inte klarar av att vara så objektiva som de förväntas vara.

I dag tar han detta resonemang ett steg till – och föreslår att frågan om resning flyttas från åklagarmyndigheten till en ny, separat myndighet.

Dagens granskning i DN visar dessutom att riksåklagaren genomgående har motsatt sig resning, även i de flesta fall där den dömde har fått en ny chans och till sist blivit helt friad. Det understryker misstanken om att landets åklagarmyndigheter inte har den helhetssyn och objektivitet som regelverket förutsätter.

Läs mer...

2 kommentarer:

  1. En ny myndighet som inte är onödig och helt utanför statens någorlunda legitima område?

    Vart är landet på väg? =)

    SvaraRadera
  2. JK borde möjligen fundera lite över om det är hans roll att granska som en journalist.

    JK ska granska myndigheter, men han ska inte hålla på med svepande kritik utan han ska granska enskilda ärenden och påtala de brister i handläggningen som han då hittar. Hittar han inga brister i enskilda fall ska han inte spring omkring i media och antyda att det nog ändå är fel.

    Vill han vara journalist, så borde han göra som Fridolin, dvs. lämna sitt offentliga uppdrag först. Ibland måste man välja.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.