2006-12-03

Den där ryska gasledningen

Ju mer man tar reda på om den där ryska gasledningen som är tänkt att byggas på svenskt vatten, ju mer intressant blir det...

Till att börja med kan man ifrågasätta den kommersiellt rimliga i att bygga denna ledning på havsbotten istället för på land – och i en lång omväg istället för den kortaste sträckan.

Men, det kanske inte är kommersiella avgöranden som styr.

Med en ledning över svenskt vatten kan Ryssland stänga av gastillförseln till grannar som president Putin inte gillar (som Ukraina) utan att folk längre bort på samma ledning (Västeuropa) drabbas. Jag skulle nästan våga slå vad om att Ryssland, när/om den nya gasledningen blir klar kommer att använda den gamla ledningen för politiska påtryckningar mot frysande grannfolk.

Dessutom kan man konstatera att en rysk gasledning på svenskt vatten även omfattar en serviceplattform. Perfekt att till exempel bedriva signalspaning ifrån...

Den svenska debatten om den planerade gasledningen är också intressant.

Försvarsminnister Odenberg (gammal moderat i nya moderata kläder) är misstänksam och kritisk.

Statsminister Reinfeldt (ny moderat) tycks mest mena att kritikerna skall hålla tyst.

Och utrikesminister Bildt (gammal, lång moderat och fram till nyligen ägare av ryska energiaktier) säger inte så mycket. I vart fall inget begripligt.

Från socialdemokratiskt håll kan man konstatera att Göran Persson och Ulrica Messing är negativa. En annan kritisk (s)-röst är bloggaren Jonas Morian.

Samtidigt är tongångarna från övriga EU, som tackar ja till all energi man kan få, i stort sett rätt positiva.

Det här kommer att bli intressant.

Se även denna DN-artikel.

10 kommentarer:

  1. HAX!

    Du är minst ett steg före Mikael Odenberg.

    Signalspaning i all ära men det faktum att Sverige kommer att hamna mitt i ett storpolitiskt spänningsfält verkar få har observerat. Carl Bildt brukar ju vara bra på sån't men han har väl ett antal miljoner skäl att inte säga något.

    Kurt Lundgren skrev om detta på sin blog för ett tag sedan. Så gott jag sett (jag läser inte så många svenska bloggar - i de flesta fall vädigt ointressanta) är han den ende som sett elefanten som står mitt i vardagsrummet.

    Två ledningar, en plattform - illusorisk självständighet

    Gasledningen ingår i EU:s prioriterade energinät så den svenska självständigheten är illusorisk; Ulrika Messing kan pipa hur mycket hon vill, det lönar inget till - vi är fråntagna vår nationella självbestämmande i denna sak och många andra.

    Jag upprepar:

    VI KAN INTE BESTÄMMA ÖVER DENNA FRÅGA. DEN FALLER MED ALL SANNOLIKHET UNDER EUs KOMPETENSOMRÅDE.

    (Sannolikt så även innan "konstitutionen" är godkänd, definitivt så när vi skrivit på det dokumentet. Vi förresten - vi medborgare får inget att säga till om. Alldeles för komplicerad fråga. Jo, man tackar och bugar.)

    OK, om Sverige vill och vågar så kan vi naturligtvis säga nej. Men är det någon som tror att det finns en enda politiker i regering eller opposition som vågar sätta Sveriges väl framför EUs rätt?

    Men vi gör det ju för fredens skull.....

    Vi får väl se hur mycket fred det blir när Ryssland stänger gasleveranserna till Baltikum och Ukraina.

    SvaraRadera
  2. Om Ryssland stänger av gasleveranserna till Baltikum och Ukraina får väl dessa länder köpa gas från någon annan leverantör.

    Det betyder i så fall uteblivna intäkter för ryssarna men knappast några oöverstigliga problem för människorna i Baltikum och Ukraina.

    SvaraRadera
  3. Suck!

    Det är sådana kommentarer som gör det lönlöst att ens läsa svenska bloggar.

    Visst, det är bara att gå in i snabbköpet och köpa ett annat varumärke. Hur enkelt som helst. Konstigt att ingen tänkt på det innan.

    Mot dumheten kämpar även gudarna förgäves.

    SvaraRadera
  4. Vet inte varför jag överhuvud taget bryr mig men här är en länk som innehåller kartor över tillgängliga pipe-lines. Kanske underlättar det att förstå problemet för t ex Estland och Lettland.

    The North European Gas Pipeline Threatens Europe’s Energy Security

    SvaraRadera
  5. De ryska "påtryckningarna" innebar att länderna var tvugna att köpa gasen till marknadsmässiga priser i stället för till vänskapspriser, den media som du så ofta kritiserar glömde att tala om detta faktum Henrik, hur klarar du detta ideologiskt?
    Om de bedriver signalspaning så gör förmodligen alla andra länder det också, när de får chans, är vi orologa för vår säkerhet borde vi i första läget inte batat bort hela vårt försvar, en politik även alliansen skrivit under på, det här är skitsnack helt enkelt.

    SvaraRadera
  6. Som professor Pelotards kartor påvisar så är det inte bara att köpa gas från någon annan än Ryssland. Om man inte räknar det ännu avigare landet Vitryssland...

    Grejen är ju att ryssarna redan har bevisat att de är beredda att stänga av gasen för grannar de inte gillar.

    Och Ryssarna säljer inte en kubikmeter gas till grannländer de ogillar om de kan sälja till EU istället.

    Varpå EU sätter sig i samma känsliga situation som t.ex. Ukraina...

    SvaraRadera
  7. Om ett visst land köper en oumbärlig vara av ett annat land uppstår ett ömsesidigt beroende, även om naturligtvis landet som köper den oumbärliga varan är mera beroende av landet som säljer varan än tvärs om.

    Å andra sidan är ju säljarlandet intresserat av att tjäna pengar.

    Att olika länder flätas samman genom handel och annat utbyte kan ses som en investering i fred och bland annat därför tycker jag att det är bra att gasledningen byggs.

    Sedan är det givetvis sant att ett skäl att ryssarna vill sälja till Tyskland är att det går att ta bättre betalt av övriga kunder givet att man får tillgång till en marknad med högre betalningsförmåga.

    Å andra sidan är det väl en grundläggande kapitalistisk princip att köpa av den som säljer billigast och att sälja till den som betalar bäst.

    SvaraRadera
  8. Om am hade en verklig och genomtänkt politik gentemot Ryssland borde denna innefatta fri handel, slopat visumtvång, studentutbyte, byggen av motorvägar och järnvägar mellan västeuropa och Ryssland osv. Gasledningen är faktiskt ett framsteg. Allt handlar ju om att det ligger i vårt intresse att göra ryssarna till goda kapitalister och att deras intressen fås att sammanfalla med våra.

    Om inte gas får flöda över gränserna är det mera sannolikt att arméer kommer att korsa gränserna.

    SvaraRadera
  9. Ja, ja. DEt kommer inte att ta så kång tid innan Ryssland - återigen - stänger av gasen för sina grannar som politisk påtryckning, hellre än att tjäna en kopek på den. Jag skall påminna om denna bloggpost då.

    Och naturligtvis är fri rörlighet, fri handel, kulturutbyte och goda kommunikationer med Ryssland utmärkta saker som vi alla bör arbeta för.

    Men en gasledning som har tvivelaktiga kommersiella, men tydliga luriga politiska, syften kan man faktiskt ifrågasätta ändå.

    SvaraRadera
  10. Precis som Robsten och Flavian m fl påpekar så är det här gasledningsbråket bara trams. Att vägra sälja gas till underpris är inte aggression!

    Och för övrigt så misstänker jag att ledningen skall läggas i internationellt vatten. Sverige har således med rätta ingenting att säga till om.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.