2007-01-02

Folkpartiet Populisterna

Folkpartiet i Malmö vill förbjuda stadens skolelever att tala något annat språk än svenska i skolan.

Är det inte sådant Sverige brukar protestera mot, när motsvarande sker i till exempel Kurdistan?

Länk

34 kommentarer:

 1. Jo. Och apropå citatet "Det finns nog flera politiker som tycker att det här är en bra idé", så håller jag med. Frågan är bara varför man inte tog med den reaktionen från (sd) direkt i artikeln...

  SvaraRadera
 2. Fast förslaget gäller (ju) klassrumssituationen och där har jag svårt att se förslaget som särskilt kontroversiellt.

  Klassrummet är en arbetsplats, och att ställa språkkrav på en arbetsplats borde inte vara konstigt.

  Sedan tycker jag iofs att det vore bättre om läraren gavs beslutsrätten i frågan; oftast kan han eller hon bättre avgöra om det är påkallat eller ej.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker i alla fall att det är korkat och dumt. Jag har själv (förvisso betydligt senare än så i min utbildning) haft undervisning på främmande språk (tyska). Om man är det minsta osäker kan det ofta vara enklare att fråga någon med samma hemspråk som en själv för en förklaring. Det förbjuder man nu.

  Jag håller med om att målet är att man ska prata svenska i skolan - men genom att förbjuda användandet av andra språk är ett felaktigt steg, och förtryck.

  Och visst - ovidkommande pladder kan definitivt störa pågående undervisning - men det gäller även ovidkommande pladder på svenska, och har alltså inte något med språket ifråga att göra. Jag håller helt med om att läraren ska ha rätt att bestämma att man inte får störa undervisningen. Fast borde inte läraren få den rätten oavsett vilket språk som används för att störa resterande elever?

  SvaraRadera
 4. Elverna skall väl inte prata med varandra i klassrummet alls då undervisning pågår, så länge de inte skall svara på någon fråga från läraren, eller om det på något annat sätt är relaterat till undervisningen. Självfallet bör eleverna då prata på svenska, eftersom det är viktigt för undervisningen att läraren förstår vad eleverna säger. Prata på utrikiska får man göra på raster och på ev hemspråksundervisning. Detta bör inte vara något kontroversiellt alls, egentligen.

  Egentligen handlar det om vem som skall bestämma i klassrummet, läraren eller eleverna.

  SvaraRadera
 5. @ Johan L: Om man vill att det ska vara tyst i klassrummen, förutom när eleverna svarar på frågor, så är detta ett ungefär lika skarpt verktyg som att förbjuda röda bilar eftersom man inte vill att folk ska köra för fort.

  SvaraRadera
 6. Varför ska det behöva vara på det ena eller andra sättet? Om skolorna drevs med vinstintresse skulle det kunna finnas skolor där man bara pratar svenska och skolor där man bara pratar något annat språk samt alla varianter däremellan.
  Det borde inte alls vara tillgängligt för politiker att besluta om utan borde vara en utveckling som sker efter skolnyttjarnas önskemål.
  Den statliga skolan ska ju vara så öppen som möjligt och även den kan ha olika varianter men där ska bara begränsas sånt som uppenbarligen förhindrar disciplin och lärande.

  Jag blir så störd på att man så ofta missar denna tredje variant. Det handlar så ofta om ifall det ska bestämmas huruvida något ska vara si eller så men man missar att det kanske inte behöver bestämmas alls på detta övergripande sätt.

  SvaraRadera
 7. Kommentaren om Kurdistan är förvisso klockren, men jag röstade ändå 'ja' hos SvD. Det här är nämligen en återgång till vad man gjorde i Sverige redan på 50-talet under byggandet av folkhemmet, där det minsann skulle pratas (riks)svenska i skolan och inte någon dialekt som höll barnen kvar i utanförskap och okunnighet.

  Politiken (sic) fick som konsekvens att min mor aldrig fick lära sig sitt modersmål, eftersom hennes föräldrar ville hjälpa på traven genom att bara prata svenska med dottern, medan de pratade dalmål med varandra. (Och, ja, det dalmål de talade var ett annat språk inte en begriplig dialekt.)

  Det har varit stötande några år (hur välvilligt det än är) att man sedan 70-talet gått i motsatt riktning med hemspråksundervisning, när man ändå några årtionden tidigare ägnat sig åt undertryckande av andra (inhemska) språk och utjämning för att skapa någon slags gemenskap i folkhemmet.

  Att man nu tar till sådant här visar väl bara att man åter börjar inse vikten av något sammanhållande och ett gemensamt språk i ett fungerande samhälle och att (åtminstone vissa delar av) det mångkulturella projektet misslyckats p g a missriktad välvilja i form av kravlöshet.

  SvaraRadera
 8. Johan L: Men det är ju inget argument för att förbjuda vissa språk medan andra är tillåtna. Ska man hålla käft ska man göra det oavsett språk.

  SvaraRadera
 9. Nu tycks ni latteliberaler helt fått frispel. Jämförelser med den turkiska statens försök att utrota en av landets ursprungskulturer?!

  Att det överhuvudtaget anses som kontroversiellt att svenska är det språk som gäller i den svenska skolan visar väl om inte annat på hur vrickad den offentliga debatten i detta land är.

  För er egen skull hoppas jag att ni inte lever som ni lär, att ni uppvisar mer hyfs än vad ni tycks kräva av andra. Hur tror ni exempelvis att reaktionen skulle bli om två svenska utbytesstudenter var så respektlösa att de talade svenska med varandra i ett amerikanskt high school - så att varken lärare eller kamrater förstod?

  SvaraRadera
 10. Kommentaren om Kurdistan är inte alls klockrent, det visar att Alexanderson helt missar poängen. Kurdistan är en ockupera nation, där invånarna inte identifierar sig med den främmande majoritetsbefolkningen och vill bryta sig loss till varje pris.

  Det är för guds skull inte meningen att invandrare som kommer till Sverige ska etablera små nationella enklav separata från Sverige.

  Det finns dessutom en viktig moralisk skillnad baserad på äganderätt. Kurdistan har tillhört kurderna sedan tusentals år. Invandring till Sverige (som tillhör svenska medborgare) är ett privilegium, som borde bara behäftat med vissa självklara motkrav, varav ett minimum är att man accepterar det svenska nationella identiteten och det svenska språket.

  Det kanske inte spelar någon roll för liberterianer som isolerar sig i Stockholms innerstad: men för den svenska majoritetsbefolkningen vore en balkanisering av Sverige en katastrof. Människor som inte identifierar sig med varandra och talar främmande språk fungerar inte väl i samma samhälle.

  SvaraRadera
 11. Kemada, om jag vore utbytesstudent i USA och samarbetade med en svensk kompis på någon uppgift så anser jag att de andra ska ge blanka fan i om vi pratar på svenska eller engelska.

  SvaraRadera
 12. Hmmm...ingen trackback här, så jag får väl ta skamvarianten och länka till kommentar.

  SvaraRadera
 13. Jag vill minnas att det inte är så länge sedan "lappjävlarna" förbjöds att tala samiska i skolan...

  SvaraRadera
 14. Citat:

  "Det kanske inte spelar någon roll för liberterianer som isolerar sig i Stockholms innerstad: men för den svenska majoritetsbefolkningen vore en balkanisering av Sverige en katastrof. Människor som inte identifierar sig med varandra och talar främmande språk fungerar inte väl i samma samhälle."

  Vad säger du om Schweiz då? Bevisar inte Schweiz att flerspråkigt samhälle kan fungera alldeles utmärkt?

  Dessutom: Om eleverna förbjuds tala med varandra på utrikiska skall de givetvis förbjudas prata med varandra på svenska också.

  Sedan kommer förstås frågan i ett annat läge om det är fråga om en privat skola. Där är det givetvis de som äger och styr skolan som avgör, men i offentlig skola skall särskilda krav på likabehandling av personer med olika kulturell bakgrund ställas.

  SvaraRadera
 15. Schweiz, Kanada och Belgien fungerar som federationer av två-fyra språkliga länder, ja. Men du glömmer tre saker:

  * I alla dessa länder finns geografiskt separation mellan språkgrupper. 85% av Schweiz kantoner har bara en officiell språk. I en del talar alla Franska, i en del alla tyska etc. Undantag brukar vara storstäder.

  * Länderna ”fungerar”, men med mycket höga kostnader. Nationell sammanhörighet I Kanada och Belgien skulle varit högre i alla dessa länder med samma språk. Schweiz har ju till skillnad från Sverige mycket lite politiskt sammanhörighet, det är en federation av Kantoner. Hur många vill ha det så i det här landet, att invandrartäta delar av Sverige i princip bryter sig loss?

  * Alla tre länderna har sedan början varit mångspråkiga. Det handlar därmed inte om att nya grupper kommer frivillig kommer till det nya landet. I det första fallet (med Kurder, eller Alexandersons nya lika orelaterade analogi Samer) så har den ena gruppen ingen moralist rätt att ställa krav på den andra gruppen att prata deras språk. När det gäller invandrare till Sverige är det ett helt frivillig beslut att ta emot Sveriges generositet och flytta hit, och landets medborgare, som äger klubben Sverige, har all moraliskt rätt att ställa krav på dem som vill bli nya klubbmedlemmar.

  Man landar alltid i det här problemet. Det hade varit moralsikt rätt att göra en viss sak om det var privat, men nu är det inte privat. Borde inte det näst bästa ändå vara att staten i så fall gör det som skulle ha varit bra om privata aktörer hade gjort det?


  alkanen: Du vill prata Svenska, som de andra kamraterna inte förstår, och isolera er. Fine.

  Har den amerikanska skolan då rätt att, givet att du tänker skapa kostnader för de och vara en sämre student än vad en engelskspråkig studen skulle varit, heller ta emot de än dig?

  Det är frågan. Ju mindre krav på assimilering desto större kostnad skapar invandring för Sverige.

  Alternativet är då:

  * Mindre invandring
  * Mer assimilering
  * Fortsätta öka kostnaderna för den oskyldiga svenska befolkningen, till ingen nytta.

  Det riktigt otroliga i hela ekvationen är total brist på reciprocitet som har blivit norm.

  Hur kan någon vara så själv-centrerad att de tycker att man har rätt att åka till flykting till ett annat land, med ursäkt att ens liv är i fara (eller dyl.). Men när det landet tar emot oss och ger oss en massa saker gratis tycka att man får skapa hur många kostnader som helst för värdlandet?!?

  Hade det varit tvärtom, att Kurdistan eller Iran varit i en ställning att ta emot flyktingar, så hade vi ansett oss rätten att ställa dessa krav (vilket för övrigt skedde med Afghanerna).

  Dessutom är Sverige ett så generös land att de accepterar dig om du accepterar de. Ändå klara så många av att köpa vänsterns post-nationella anti västerländska bullshit.

  För övrigt är de största förlorarna invandrarna själva, som accepterat de snällistiska multi-kulti myterna. De som inte identifierar sig med Sverige och får lära sig att det är rätt att ha attetyden ”det enda ursvenska är barbari” kommer i genomsnitt att ha mycket sämre liv, samtidigt som de skapar kostnader för alla andra.

  Sen kan den som pratade arabiska på alla lektioner, hatar svennar, inte vet ett dugg om samhället och har dåliga betyg lära sig att börja skrika "rasism" när de inte får lika bra jobb. Samtidigt som liberterianer fortsätter att heja på vänstern, och inte klara av att skilja medborgerliga rättigheter med mänskliga rättigheter.

  SvaraRadera
 16. Jag tycker det är fascinerande att så många här är lärare, och därmed experter på hur klassrumssituationen ser ut på olika håll.

  Alternativt är det så att vad ni egentligen vill är att ni när ni får/om ni har vill vara med och påverka den skola era barn ska gå på.

  Tänk...det låter nästan som fröet till ett långt mer liberalt sätt att lösa frågan, istället då för att ha en lag eller regel kring det hela...

  SvaraRadera
 17. Jag är inte lärare men tills 7 år sedan var jag elev.

  På tal om liberterianska normer i DN och i förorten:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=601852&previousRenderType=6


  "Hopslagning med Kista oroar Rinkebybor"...

  "På båda ställena befarar man att en eventuell flytt av hela eller delar av administrationen kommer leda till utarmning, småföretagardöd och otrygghet. Oron märks tydligast i Rinkeby."...

  "Risken finns att medborgarservicen försvinner, säger Fozi Siid, som liksom många andra Rinkebybor vant sig vid att leva i en "by" där man i mångt och mycket, på gott och ont, rår sig själv.


  Ja, man "rår sig själv", förutom när man lobbar som galningar för att behålla skattefinansierat verksamhet.

  SvaraRadera
 18. "Jag vill minnas att det inte är så länge sedan "lappjävlarna" förbjöds att tala samiska i skolan..."
  Sorry HAX, men nu låter du som Aftonbladet.. Jag har själv gått i en mindre skola i Norrbotten på 60-talet och det är helt riktigt att det var regel att alla barnen skulle tala svenska i skolan. Där fanns barn med både samiska och tornedalsfinska som hemspråk. Detta var något som alla föräldrar ställde upp på, de ville att barnen skulle lära sig svenska bra, och det var aldrig någon konflikt om detta. Att någon bland lärarna eller de svensktalande familjerna skulle ha betraktat dem som lappjävlar eller dylikt är otänkbart, det tänkadet kom senare med vissa vänsterdebattörer och det allmänna "offerperspektivet" i Sverige.
  Tilläggas kan att i min lilla klass med blandad bakgrund gick 100% vidare till högre utbildning och det har gått utmärkt för alla. Språkbehärskandet från första början kan ha bidragit till detta!

  SvaraRadera
 19. Det är skoj att se att liberalerna inte har något emot att cementera en ny muslimsk underklass i Sverige. Månne de tror att det går lättare att få billiga pigor och tjänstehjon om det finns ett stort analfabetisktisk lumpenproletariat av obildade muslimer som inte ens kan svenska att ösa ur?

  Kostnaderna för politiken kan ju alltid vältras på någon annan och bekymmrar inte herrar nolltaxerare.

  SvaraRadera
 20. Det är skoj att se folk som tror att man lär sig mer genom att förbjudas från att prata vilket språk man vill.

  SvaraRadera
 21. det är skoj att se personer som tror att man klarar sig väl i samhället genom att träna sin turkiska, i stället för svenska.

  SvaraRadera
 22. Tino, varför i hela helvete skulle jag bli en sämre elev bara för att jag pratar svenska med mina svenska kompisar?

  Det är ju helt absurt. Dessutom kommer jag tveklöst prata engelska med mina amerikanska lärare, och med de amerikanska (eller för den delen spanska, japanska och sydafrikanska) klasskompisar.

  Det är ju inte direkt så att jag blir utesluten från hela jävla omvärlden bara för att jag pratar det språk som känns bekvämt med andra som tycker att samma språk är bekvämt. Idag gör jag likadant, jag pratar bra mycket hellre svenska med svensktaliga, för det känns helt puckat att prata engelska med dem när de mycket väl förstår svenska, och inte fan är jag sämre på engelska för det.

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 27. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 29. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 30. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 31. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 32. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 33. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 34. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.