2007-02-26

Skrota källskatten!

Från borgerligt håll har man i många år sagt att källskatten bör skrotas.

Tänk vilken reality check det skulle bli om medborgarna fick hela sin bruttolön i handen – för att sedan få betala in skatter och avgifter själva.


Via Skattebetalarna får jag nu veta att bollen är i rullning.

De två moderata riksdagsledamöterna Anna Kinberg Batra och Gustav Blix har lagt en motion i ärendet. (Motionens nummer är 2006/07:Sk305 och finns på www.riksdagen.se.)

Som uppbackning har Skattebetalarnas vice ordförande, Kurt Wickman, skrivit en rapport med det beskrivande namnet "Låt alla betala sin skatt själva!" Den finns på www.skattebetalarna.se/rapporter.

Detta är utmärkta initiativ! Men vi skall komma ihåg att svensk politik är reaktiv. Man kan inte räkna med att en borgerlig regering genomför en sådan här reform bara för att den är en bra idé. Därtill kommer det att bli allt för mycket strid och tjafs.

Om motionen skall bifallas och bli alliansens politik – då krävs en rejäl kampanj i frågan!

Borgerliga ledarskribenter bör stå upp som en man och kräva källskattens avskaffande. Marknadsliberala debattörer bör ta upp ämnet så ofta de kan. Klokt folk i de borgerliga partierna måste diskutera saken på allt från föreningsmöten till partistämmor. Föreningen Skattebetalarna borde klämma i med helsidesannonser när frågan kommer upp i riksdagen. Vi bloggare måste skriva så att fingrarna blöder. Alla som tycker att detta är en bra idé skall bums skriva insändare på temat.

Då – kanske – frågan har en rimlig chans.

Tänk vad det skulle röra om i grytan! Föreställ er den folkliga vreden när alla får klart för sig hur mycket de egentligen betalar och hur lite de får tillbaka...

Så – hugg i nu allesammans!

17 kommentarer:

  1. Varför är mer papper bättre än mindre papper?

    SvaraRadera
  2. Aha.Nu såg jag.Folk är dumma och fattar inte att dom blir bestulna förrän dom måste berala själva.

    Tror inte att det håller.

    Dom betalar sin skatt själva i Frankrike och dom fattar ändå inte.

    Måste nog till nåt annat.

    SvaraRadera
  3. Man kan ju börja med att göra om arbetsgivaravgiften till en vanlig skatt så att den måste skrivas ut på lönebeskedet. Det är trots allt rätt praktiskt att hålla på med pappersexercisen själv.

    Här kan man räkna ut sin totala skatt.

    SvaraRadera
  4. Micke: Någon måste ha trott att vi är så dumma när de lade ner all möda på att införa dimridåerna en gång i tiden, så varför inte? Även om få fattar så är ingen skada skedd, tvärt om.

    SvaraRadera
  5. Jag vet många som tror att arbetsgivaravgiften är något som drabbar arbetsgivaren snarare än den anställde, så det vore nog riktigt bra om de fick se det som en del av lönen som de själva måste betala in som skatt sen.

    SvaraRadera
  6. Haha, jag kan tänka mig LO:s kommentar om arbetsgivaravgiften gör om till inkomstskatt: "Högerregeringen låter anställda betala arbetsgivareavgifterna själva!"

    SvaraRadera
  7. "Aha.Nu såg jag.Folk är dumma och fattar inte att dom blir bestulna förrän dom måste berala själva."

    Nejdå, folk är inte dumma på det viset. Men en ständigt återkommande påminnelse om hur mycket pengar det faktiskt handlar om vore välgörande.

    SvaraRadera
  8. Lysande!

    Man skulle ju också kunna överväga att skicka ett brev till alla som fått sina liv räddade av den offentliga sjukvården: "du skulle vara död nu om inte vi rika knösar betalat en massa skatt för din räkning". Eller upplysa skolbarn från mindre bemedlade familjer om att de ska vara tacksamma mot alla höginkomsttagare som finansierar deras skolbildning.

    För om utgångspunkten är att skatten på min inkomst inte är legitim måste väl dylik upplysningsverksamhet vara mycket önskvärd?

    Jag är iaf oerhört tacksam att moderaterna slängt ut er knäppgökar så att Sverige äntligen kunde få en borgerlig regering.

    SvaraRadera
  9. Dr Demant:

    Berätta istället varför det är så viktigt att människor inte skall få betala in sin skatt själva?

    Även om du anser att hela skattetrycket är legitimt, och att de allra flesta håller med dig om det, finns det väl ändå en poäng i att synliggöra det? Det värsta som kan hända är att människor får en räkning till varje månad, knappast betungande, eller hur?

    SvaraRadera
  10. Det är ganska få personer som faktiskt får sin sjukvård betald av andra. Det mesta är bara skatt man själv betalat in tidigare, minus byråkratiavgift och administration såklart.

    SvaraRadera
  11. dr demant:

    För om utgångspunkten är att skatten på min inkomst inte är legitim måste väl dylik upplysningsverksamhet vara mycket önskvärd?

    Vore detta utgångspunkten så vore det törhända önskvärt, men nu är det inte det som är utgångspunkten. Det finns förvisso radikala liberaler som anser att all skatt är illegitim, men vi är desto fler som helt enkelt tycker att människor bör vara medvetna om hur mycket skatt de betalar och vad den används till.

    Det är bara om beskattningen är illegitim som den behöver döljas. En beskattning som är och upplevs som legitim behöver inte döljas genom "arbetsgivaravgifter" och liknande konstruktioner.

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  13. Även om du anser att hela skattetrycket är legitimt, och att de allra flesta håller med dig om det, finns det väl ändå en poäng i att synliggöra det?

    Det syns nu också.Klart och tydligt om man vill se.

    Ert problem är att ni vill att det ska synas på ett annat sätt.

    D.v.s att ALL skatt ska relateras direkt till den anställde för att er politik på så sätt ska framstå som mer rimlig.

    Det kan knappast vara en fråga om tydlighet utan handlar helt och hållet om taktik.

    Jag är inte intresserad av att få företagens skatter uppförda på mitt konto.Det får dom sköta själva.

    För tydlighetens skull.

    SvaraRadera
  14. "Jag är inte intresserad av att få företagens skatter uppförda på mitt konto.Det får dom sköta själva.
    "

    På vilket vis är den skatt jag betalar på min lön företagens skatt?

    SvaraRadera
  15. På vilket vis är den skatt jag betalar på min lön företagens skatt?
    På inget sätt alls men om (som vissa hävdar) arbetsgivaravgifterna ska redovisas som MIN kostnad så är det lika mycket hokus pokus som det trolleri med siffror som man säger sig vilja bli av med.

    SvaraRadera
  16. Micke, då arbetsgivaravgiften (i alla fall påstås) gå till olika "förmåner" för den anställde så är väl det rimligaste att den redovisas som en del av lönen. Arbetsgivaravgiften innebär att du tvingas avstå x% av din lön för att sedan få sjuklön, pension och så vidare tillbaka.

    Annars kan man lika gärna säga att det inte är någon skatt på arbete, att det bara är företag som har skatt.

    SvaraRadera
  17. micke:

    Om arbetsgivaravgifterna kan man ha olika åsikter. Men det är ju inte det frågan gäller, frågan är om löntagaren själv skall betala in sin skatt. Om man tycker arb.avg. är en del av skatten skall den i så fall också betalas av löntagaren, om inte skall den fortsätta betalas av arbetsgivaren.

    Så varför skall inte löntagare själv betala in sin skatt?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.