2007-03-12

Har Ullenhag dåligt samvete?


Under dagen har jag gått omkring och funderat på den folkpartistiske partisekreteraren, Erik Ullenhags, påhopp på centerpartiet på DN Debatt i morse.

Det är så skruvat.

Folkpartiet har steg för steg övergett den äkta liberalismen. Den så kallade socialliberalismen har fått företräde. Och socialliberalism är en självmotsägelse. Den är ett permanent undantag som visar att man i själva verket inte tror på sin egen grundläggande ideologi. Den är dåligt självförtroende och reträtt.

När folkpartiet (och även moderaterna) överger de traditionella liberala idéerna, då är det inte konstigt att andra fyller tomrummet. I det här fallet är det ett antal begåvade unga centerpartister som tagit upp den fallna manteln.

Varpå folkpartiets partisekreterare blir förbannad!

Kan det kanske vara så att Ullenhags utspel är ett tecken på dåligt samvete över att folkpartiet har övergivit liberalsmen?

Är han rent av avundsjuk?

4 kommentarer:

  1. Henrik,

    have you heard of a concept that is winning terrain in the US called "Liberal Paternalism"? The idea is for the government to provide solutions and arrangements that they think will benefit the citizens (the Paternalistic part) but that any individul can choose at any time, not to participate in the state provided arrangement (the liberal part). One of the argument is that society is just so complicated that many individuals just don't know what's available to them, or how to choose, and they need help.

    SvaraRadera
  2. Jag är helnöjd, ett liberalt parti med trovärdighet i miljöfrågor. För oss som var med på Olle Johanssons är det lite svårt att vänja sig vid att vara rösta centern, men va fn... Nu skall vi bara ta ur partiet klimatalarmismen och få de att fokusera på de verkligt svåra miljöfrågorna så behöver man inte ens fundera inför nästa val.

    SvaraRadera
  3. Jag tolkar det hela som ren positionering. Man pekar på hur den "jobbiga nyliberalismen" flyttat från Moderaterna till Centern, men utan att någonsin toucha Folkpartiet, för Folkpartiet är snälla liberaler, inte såna där onda typer som tror på marknaden.

    Antingen det, eller så är det här ett av de största klavertrampen jag någonsin har sett.

    SvaraRadera
  4. Folkpartiet är klavertramparnas parti. Ullenhag är inte alls ensam med foten i klaveret. Lasse själv är ju ofta där och jag vill gärna rikta strålkastarna mot Gunnar Andren som sitter i skatteutskottet (jag kollade på hans blog också av ren nyfikenhet - han tituleras redaktör och verkar vara dyslektiker). Till saken - G Hägglund vill stärka landets kapitalbas genom att ge amnesti till de skatteförbrytare som placerat sina pengar utanför Svea Klibbfingers räckvidd. Nej skriker Gunnar Andrén "det vore orättvist mot dem som följt reglerna i alla år". Vi skall således inte om vi får ett genombrott i cancerterapin använda de nya rönen eftersom det vore orättvist mot alla de som redan dött av sin cancer. Att skatteutskottet bemannas med folk som inte ser horisonten har väl länge stått klart - men vem hade kunnat tro att det var så här illa.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.