2007-03-05

Intressanta texter

Expressen har intressanta opinionssidor i dag...

På ledarplats gör man öppna gränser för alla som vill bo i vårt land och som kan försörja sig till huvudnummer. Se där ytterligare en fråga som tidigare bara avfärdades i debatten, som nu börjar diskuteras på allvar. [Länk]

Och på Sidan 4 skriver den konservative samhällsdebattören Roland Poirier Martinsson något som kan bli en braständare - "Liberaler borde vara mot abort". Jag håller inte alls med honom. Men samtidigt skall jag erkänna att jag stör mig på att abortfrågan ofta viftas undan så lättvindigt. Den är svår och stor. Det bör vi som är för fri abort förstå och förhålla oss till, om vi inte vill att konservativa och frikyrkliga abortmotståndare skall vinna mark. [Länk]

5 kommentarer:

  1. Jag skrev om liberala pro-life argument häromdagen: Se här.

    SvaraRadera
  2. Håller med. Mest använda argumentet är "Hade vi inte diskuterat färdigt den här frågan frågan för flera decennier sedan". Men det används förmodligen för att man vet att frågan inte alls är så enkel och att man räds en debatt.

    SvaraRadera
  3. Lösningen är enkel: "plocka ut" inkräktaren och låt den klara sig själv.

    Liberalismen har svar på ALLT :)

    Dock svår fråga dock, jag lutar åt att det skall vara svårt att få göra abort efter 22:a veckan. Då har barn lyckat överleva och är man livsduglig
    så är det en mycket tunn linje mellan abort och mord.

    På abort avdelningen dör barnet, men hade kvinnan istället varit på akut avdelningen hade barnet kanske överlevt.

    SvaraRadera
  4. Då är det bara att påpeka att om man kan avlägsna någon från ens egendom (inklusive ens livmoder) utan att döda denne, så är det att föredra, framför att döda inkräktaren.

    SvaraRadera
  5. Abort är ett av väldigt få ämnen där jag grundar min åsikt på praktiska argument istället för ideologiska.

    Oavsett om man tycker att ett foster är en människa eller inte, så är den praktiska verkligheten är att ett förbud mot abort skulle få förfärliga konsekvenser.

    Det bästa scenariot är att folk skulle åka utomlands och få aborter.

    Ett annat tänkbart scenario är att en svart marknad för aborter skulle uppstå, där kvaliteten på abortgenomförandet skulle variera kraftigt. Många av de som genomförde aborterna skulle antagligen vara amatörer med smutsiga instrument. Kvinnor i ren desperation skulle känna att de inte hade något bättre alternativ.

    Ser man rent praktiskt på konsekvenserna av ett abortförbud, så ser man att det skulle få förfärliga konsekvenser.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.