2007-03-03

Så - vad gör vi nu..?

Den egyptiske bloggaren Karim Amer, som dömdes till fyra års fängelse härom veckan - vad kan vi göra för honom nu?

Hur kan vi visa honom att han inte är bortglömd?

Hur kan vi visa den egyptiska regimen att fallet inte kommer att falla i glömska?

Finns det något som vi kan göra för att få honom fri? Kan vi till exempel få den svenska regeringen att agera i ärendet? I så fall hur?

Idéer?

Free Kareem!

9 kommentarer:

  1. jag har musik tipps till aktiviteten iaf:

    http://www.midicenter.com/midi/midi_files/classical/tchaikovsky/tch1811.mid

    någon passande aktivitet någon annan hitta på...

    SvaraRadera
  2. http://www.musicstore.jp/~tohru/mp3/1812.mp3
    MP3 istället

    SvaraRadera
  3. Bra initiativ och frågeställning.

    Jag skulle gärna se en 'blogburst', där ett större gäng bloggare på samma dag publicerar samma (engelska) inlägg till stöd för honom. Eller ett inlägg som är symboliskt svart, eller... ja, något symboliskt, samordnat.

    Tror att det är en bra idé, det kollektivistiska förfarandet till trots =)

    Fint om initiativtagaren är en av Sveriges mer namnkunniga. Kanske HAX har lust att ratta?

    /Anders

    SvaraRadera
  4. Men.....kan ni inte bättre? Bildt är väl den som kan göra något. Snacka med Bildt, han snackar med Egyptens utrikesminister. Tror Bildt har en positiv syn på bloggare och med rätt snack så ställer han upp, ger både regering och Bildt lite positiv credit, kan de behöva.

    SvaraRadera
  5. Jag tycker också att det var ett bra initiativ, detta att börja fundera på vad vi kan göra!

    Ett spontant bidrag till "funderingsarbetet" (lite långt för att vara "spontant" kanske, men...):

    När det gäller Dawit Isaac så säger man ofta att man gör vad man kan i det tysta; saker som inte syns. För några år sedan sa sosseregeringen att man använde, och att det var viktigt att använda "tyst diplomati" i fallet Isaac. Jag begriper vad man eftersträvar med tyst diplomati. Bra mot kriminella i akuta gisslansituationer t ex, men är det verkligen adekvat mot stater som fängslar människor? Varför det skulle vara viktigt med tyst diplomati i det fallet begriper jag inte. Sverige ska ju också ha varit världssämst på att *alls försökt* få loss Wallenberg.

    Idag säger Bildt att regeringen är aktiv, men att det inte syns.

    Jag håller därför med Robert ("robsten") om att det bästa nog vore att få utrikesminister/UD att bli aktiva så att det ger något utslag på en decibel-mätare...

    Något annat som i lika hög grad kan göra det obekvämt för Egypten att fängsla Karem kan jag inte se. Möjligen att vi åker ett gäng på några hundra eller några tusen personer till Kairo och demonstrerar vilt några månader om året, typ. En sån sak kanske får regeringen att våga tala högt? Men det är kanske bra mycket mer "Gandhi" än de flesta av oss är (och lite väl ambitiös första steg/idé?).


    Således: Gärna kampanjer i bloggosfären(!!), men strategiskt är det nog inte mindre viktigt att få politiker att göra den Egyptiska regimen obekväm med sin politik mot både bloggare och andra oliktänkande som nu sitter fängslade. Kritik där innefattar naturligtvis det oacceptabla i att kritik mot religionen islam kan bestraffas - något som möjligen kräver mod av regeringen att uttrycka. (Vilka chanser har förresten ett hotat fritt samhälle där dess företrädare saknar ett visst mått av mod? Att ha filttofflorna på, är det inte att lite devalvera även ens egna frihet?)

    En sak man kan göra i bloggosfären borde alltså vara att gå ihop om mot regeringen, att de ställer krav på Egypten så att det hörs och märks. Här kan – och, tycker jag, *ska* - även fallet Dawit Isaac nämnas. Rigga en kampanj som även ifrågasätter regeringens tysta strategi...?

    SvaraRadera
  6. Glöm inte att det är en arabstat vi talar om, allt som får den att tappa ansiktet motverkar sannolikt sina syften. Egypten är nog lite mer "talbar" än Eritrea, tror jag i alla fall. Satsa på Bildt!

    SvaraRadera
  7. Jag orkar inte tänka ut något smart. Kan vi inte bomba landet på något sätt?


    /Jurgen

    SvaraRadera
  8. Får jag föreslå ett klassiskt low-tech alternativ? Skriv ett vykort eller brev i veckan/månaden till honom, och skicka då och då påminnelser till fängelsechefen och inrikesministern. Fången får moraliskt stöd och blir ofta bättre behandlad. Frigivning lyckas man med ibland.

    SvaraRadera
  9. Bra förslag Erik!

    Förresten: Bland annat med motiveringen att göra fallet kännt, och på så sätt skydda den fångne, tilldelades nu Dawit Isaak Publicistklubbens nyinstiftade yttrande- och tryckfrihetspris till den mördade ryska journalisten Anna Politkovskajas minne.

    (Se t ex Johan på mothugg.)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.