2007-04-23

Kuba: Tolv års färngelse för klotter

"Ned med Fidel Castro!"

En kubansk regimkritiker – Jiménez Posadas – har dömts till tolv års fänglse för att ha klottrat detta och andra slagord på offentliga byggnader i Havanna.

Posadas, som är jurist, fick inte föra sin talan i rätten. Rättegången hölls i hemlighet.

Jävla skurkar!

[Länk]

10 kommentarer:

  1. Jaaaa, men de har ju "fri" sjukvård.. Det räcker långt och ursäktar mycket.

    SvaraRadera
  2. "Kuba är det land i regionen som de senaste fyrtio åren bäst har försvarat de mänskliga rättigheterna." - Mikael Wiehe

    SvaraRadera
  3. Visst är det skurkaktigt att fängsla någon så länge för så lite men han kan ju trösta sig med att han vet vad han är anklagad för, att han har tidsbestämt straff och att han troligen slipper tortyr. Han kan tacka sin skapare för att landet han bor i inte har "demokratiserats".

    SvaraRadera
  4. Egypten framstår som ett demokratiskt fritt land i jämförelse med dett demokratiska och fria Kuba. Där får man bara fyra hårda år med tortyr, inte 12 år med tortyr. Carl Bildt hade så fruktansvärt rätt när han klagade. Nu kanske kubanerna på ambassaden kan stänga igen käften!

    SvaraRadera
  5. "Visst är det skurkaktigt att fängsla någon så länge för så lite"

    Men om han hade skrivit lite mer och grövre saker mot Ledaren, då hade det varit okej med 12 år i fängelse?

    Vilken mysig människosyn.

    SvaraRadera
  6. erik: du gör dig bara dum. "för så lite" syftar naturligtvis på "att skriva nånting dumt om ledaren", tolv år hade kanske varit skäligt för mord eller något liknande.. om man nu gillar hämnd-aspekten av straff.
    Jämförelsen handlar om folk som utsätts för omänsklig behandling för brottet att ha skägg.
    Det ena ursäktar naturligtvis inte det andra.

    SvaraRadera
  7. Man kanske kunde ordna en utväxling med Luis Posada Carriles, en terrorist som definitivt borde sitta i fängelse. Han bor dock i USA, och där man i Kuba kan dömas till långa straff för trivialiteter kan man i USA gå fri som massmördare, givet att man man mördat folk på Kuba och samarbetat med CIA.

    SvaraRadera
  8. Själv är jag nog så radikal att jag inte ens tycker att kritisera ledaren är lite fel, utan att det det är fullkomligen rätt att kritisera.
    Annars tycker jag det är lite så lustigt med alla "argument" som går ut på 'Titta på hur onda USA är då!'.
    So?

    SvaraRadera
  9. Erik, att kritisera Castro bör vara tillåtet, men klotter är vandalisering så lite böter bör han nog ha. Det skulle han i alla fall riskerat i Sverige.

    SvaraRadera
  10. undertecknads argument är typexempel på s.k. red herrings (http://en.wikipedia.org/wiki/Ignoratio_elenchi samt http://en.wikipedia.org/wiki/Red_herring).

    Vad gäller sakfrågan: agerandet är naturligtvis oursäktligt, men är tyvärr bara toppen av isberget.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.