2007-04-23

Världen är i trygga händer. Eller..?

Sångerskan Sheryl Crow är på USA-turné för att backa upp visningar av Al Gores klimatfilm.

Hon har även vissa personliga förslag. Till exempel vill hon ha regler för hur många rutor toalettpapper man skall få använda per "sittning". Hon tycker även att det är slöseri att använda pappersservetter – så hon använder själv en tygrasa, som måste tvättas mellan varje användning.

[Länk]

14 kommentarer:

  1. Får jag gissa att hon låter någon annan tvätta den?

    SvaraRadera
  2. Undrar om hon vet vad miljöeffekten av att tvätta tygtrasan råkar vara i form av tvättmedel, torking och vatten? För att inte tala om eventuell ersättning, med miljökostnader för bomull (hoppas för hennes skull det inte handlar om amerikanskt bomull....

    SvaraRadera
  3. Herre jävlar! Med sådana vänner behöver miljörörelsen inga fiender.

    SvaraRadera
  4. http://www.tmz.com/2007/04/23/rosie-to-sheryl-crow-have-you-seen-my-ass

    SvaraRadera
  5. bra och kul föreläsning om vänsterns hyckleri :)
    http://mises.org/multimedia/mp3/misescircle-houston07/Block.mp3

    SvaraRadera
  6. PAPPER KOMMER FRÅN TRÄD SOM ODLAS I TRÄDFARMER.

    Varför ända in i helvete vet inte folk detta? Tror de dreglande cp-idioterna på fullt allvar att servetter trycks på papper från träd som skurits ner i Amazons regnskog?

    Man odlar träd för att göra papper på samma sätt som man odlar potatis för att kunna göra pommes. Att återvinna papper är fan det mest korkade jävla skitet någonsin. Jag blir så trött!

    SvaraRadera
  7. Liam, varför detta hat mot pappersåtervinning? Att återanvända pappret spar både trä, energi och pengar. Det är ett typexempel på en lyckad återvinning.

    Det kanske undgått dig att vi har brist på trä i Sverige och tvingas importera för att hålla våra pappersindistrier igång. Denna import österifrån kommer ofta från skövling av skog som definitivt inte är hållbar. Skulle vi inte återvinna skulle vi antingen få dra ned vår export av papper eller importera än mer råvara, båda skulle kosta oss mycket pengar!

    SvaraRadera
  8. Thomas: Det vete sjutton om det är så väldans effektivt att återvinna papper. Det kan mycket väl tänkas att återvinningen är mer energikrävande än nyproduktion, med tanke på att mycket av energibehovet tillgodoses av barkeldning och sådant. Förbränning av använt papper istället för återvinning ger också energi, plus att en hel del obehagliga ämnen i form av färgpigment och annan behandling förstörs.

    Och du skriver att det skulle kosta oss att dra ned på vår export. Men spelar det så stor roll var köparna finns? Inhemsk konsumtion lär ju betala sig lika väl som export.

    Och som påpekades så är skogsnäringen en typiskt hållbar näring. Det bör nog vara en av de mest långsiktiga näringarna, faktiskt, med tanke på hur lång tid det tar för en gran att växa upp. Det är möjligt att det finns ett importbehov, men om det samtidigt finns en export så... Mer papper betyder generellt sett mer träd.

    Tveksamt alltså att återvinning skulle vara gynnsamt ur vare sig energi-, träd- eller kostnadssynpunkt.

    SvaraRadera
  9. tomas b, industrin hävdar att pappersåtervinning är lönsam och jag tror betydligt mer på dem än på dig! De har räknat på saken medan du "kan tänka dig".

    "Inhemsk konsumtion lär ju betala sig lika väl som export."

    Eh? Om du inte återvinner kan du producera mindre, alltså finns det mindre att sälja! Den inhemska konsumtionen av papper går inte heller upp för att vi slutar återvinna.

    "Mer papper betyder generellt sett mer träd."

    Det var ett ovanligt bakvänt resonemang. På vilket sätt skulle mer papper ge mer träd? Eftersom Sverige har begränsad yta kan du inte bara önska dig till mer träproduktion. I Sverige är det rentav så illa att det inte alls lönar sig att plantera träd i stora delar av landet utan det sker enbart för att lagstiftningen säger att man måste nyplantera efter avverkning.

    SvaraRadera
  10. Thomas: om det är lönsamt (utan subventioner) så är det ju inget att orda om. Då löser det sig självt. Pappersindustrin kan ju t.o.m. betala för att få tillbaka papper då, och då får även Liam anledning att återvinna.

    Mer papper->mer träd är inte alls särskilt bakvänt. Om vi inte behövde papper och trä så skulle det inte vara lika gynnsamt att ha skog. Ungefär som att om ingen åt potatis skulle det förmodligen inte finnas så mycket potatis...

    Vad jag menar med inhemsk konsumtion vs export-resonemanget är att företagen får betalt för pappret oavsett om det är svenskar eller utlänningar som köper det. Det har inget med om man återvinner eller ej att göra.

    SvaraRadera
  11. tomas, betalningen får du via lägre sophämtningsavgift. Osorterat avfall kostar nämligen pengar att ta hand om.

    Vad gäller tillgången på trä tycks du tro att vi lever i en oändligt stor värld. Det gör vi nu inte. Vi har redan idag en lagstiftning som garanterar att det planteras så mycket träd det går. Mer konsumption kan göra mycket lite åt detta, speciellt med tanke på att ingen lär plantera träd idag som är vuxna om 70 år bara för att efterfrågan stiger just nu. Det kan bli som våra ekskogar som en gång planterades för att bli örloggsskepp. Lagen om tillgång och efterfrågan håller inte för 70 års fördröjning!

    Företagen får betalt för papper vem de än säljer det till, så långt är det korrekt, men de får mer betalt om de kan sälja mer papper, och för att kunna göra det måste de ha tillgång till returpapper.

    SvaraRadera
  12. Om man sorterar det. Men det är dumt. Det är miljömässigt och energimässigt fördelaktigt att elda upp i princip allt avfall.

    Återvunnet papper får bara användas till typ kartonger och dylikt, på grund av alla gifter som finns i färgpigment och liknande. Plus att kvalitén försämras såpass mycket, fibrerna går sönder. Undantag tidningspapper som är en väl utvecklad återvinning.

    Vår värld är inte oändligt stor. Men nog är den stor nog för att vi ska kunna ha träd att göra papper av. Om inte skulle papper bli attans dyrt.

    SvaraRadera
  13. Här borta i asien har vi så kallade 'bum guns', dvs vatten-sprutor i form av små-duscahar bredvid toaletterna, som effektivt 'löser' problemet med att det saknas papper...förvisso har vi lite annat klimat med och kan tåla att underkläderna är fuktiga efteråt, men ny-inflyttade brukar åtminstonde ha papper för att torka sig torra efteråt, men det minskar konsumtionen iaf, om man nu bara måste börja snåla menar jag... =)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.