2007-05-02

Det där med 1:a maj...


Visst är det märkligt - om man tänker efter - att en politisk idé skall ha sin egen helgdag? Detta är ju trots allt inte Vitryssland!

Visst är det osmakligt - om man höjer blicken - att se den svenska vänstern marschera på gatorna på samma manér som "kamraterna" i Kuba, Nordkorea och andra skurkstater som förtrycker sina medborgare?

Visst ger det en bitter eftersmak - om man betänker historien - att den svenska vänstern upprätthåller den tradition som var årets höjdpunkt för historiens värsta mördarideologi, kommunismen?

Lägg ner första maj! Demonstrera om det finns något att demonstrera emot istället för att det står i almanackan att man skall. För den politiska debatten med argument istället för med färdigtryckta plakat.

6 kommentarer:

  1. HSB dansar Che-Che...

    Tack för dagens skratt!

    SvaraRadera
  2. Jag köper inte det där. Skall man racka ned på sossar för att de demonstrerar på samma 'dag', som mindre demokratiska element? Eller för att de hr samma färg på fanorna?
    Hur tacklar du då det allmänna flaggviftandet på Svenska nationaldagen? Samma färg och samma dag det också som mindre demokratiska element…
    Nej, det där håller inte. Det blir bara "guilt by association" som det brukar vara, fast från andra hållet… Den delen av arbetarrörelsen som inte är anti-demokratisk har väl all rätt i världen att demonstrera för vad de står för även om andra krafter är i farten samma dag. Sedan är det givetvis upp till dem att med all önskvärd tydlighet förklara att de absolut inte tycker samma sak som de samtidigt demonstrerande förtryckar-hyllarna. Och man får skylla sig själva om man, liksom i Hultsfred, går i samma tåg som kommunisterna.

    SvaraRadera
  3. Johan: Jag håller med dig att guilt by association inte är så lyckat men bortsett från det: Tycker du att det är rätt att det finns en dag som hyllar en specifik politisk ideologi och att den är en HELGDAG?
    Det tycker jag är otroligt snett och den borde utan vidare avskaffas. De som vill hylla socialismen kan ta ut en semesterdag och vifta med sina flaggor, men att JAG ska betala för det genom mitt arbete gör mig illamående.

    SvaraRadera
  4. Jag är för övrigt emot nationaldagen.

    SvaraRadera
  5. Det är klart att det är guilt by association. Och med rätta.

    Som om sverigedemokraterna skulle ordna fackeltåg på Hitlers födelsedag, ungefär...

    SvaraRadera
  6. Klart 1 maj inte skall vara en helgdag. Liksomn Nationaldagen inte heller borde vara det. Och hur är det egentligen med alla andra helgdagar? De är kristet religiösa nästan hela bunten.
    Eh... slutsatsen av allt detta är att jag nog bryr mig ganska lite om vilka dagar som är helgdagar. Det finns ändå inte "rätt" urval att göra där. Så sluta nojja och nyttja ledigheten istället till något kreativt.

    Oavsett ledigheten så har väl världens arbetarerörelser all rätt i världen att demonstrera om de vill det. Och samtidigt utse en viss dag till deras stora demo-dag.

    Hax:
    Din liknelse faller platt då första maj varken var Lenins eller Stalins födelsedag utan kommer ur minnet av Haymarketmassakern:
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Haymarketmassakern

    Men återigen: Det är upp till dmokraterna i arbetarerörelsen att visa avstånd och avsky mot kommunisterna och förtryckarregimerna som marscherar samma dag. Något de gör alltför klent kan man tycka.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.