2007-05-02

Ett "harmoniserat" Europa?


Europa… är så… stort, liksom. Och på så många sätt.

Tänk dig en sådan där tropiskt varm och svettig sommarnatt. På en uteservering i Trastevere...

Spagetti. Rödvin. Alla pratar i munnen på varandra och gestikulerar. Kyparna virrar omkring. En vespa kör modigt genom serveringen, mellan borden. Spårvagnen dundrar förbi bara någon meter från stolen. En liten orkerster försöker göra sig hörd. Men ändå är det inte bullrigt. Bara varmt, mörkt och skönt. Livet leker och man har sås på slipsen!

Samma sommarnatt på campingen utanför Skövde...

Det är tolv grader varmt och det har regnat tre dar i sträck. Allt är genomsurt och nerkylt. Det går inte att få upp värme i sovsäcken. Och trots att det regnar så finns det lik förbannat mygg i husvagnen. Ut och pinka. Kliva över barn och idioter till släktingar. På med stövlar. Tappar cigarettpaketet i en regnpöl.

Det är liksom samtidigt. Inte bara miljön skiljer sig åt. Människorna är olika. Helt olika. Men inget fel i det. Jag älskar när det är mycket och olika!

Men en sak har de alla gemensamt. Hit till Bryssel kommer de. För att sätta upp gemensamma regler för hur alla, på hela kontinenten och ända bort till tundrans rand, skall bete sig och leva sina liv.

Här har, på fullt allvar, diskuterats gemensamma riktlinjer för stadsplanering i unionen. Borde inte alla städer ha en vallgrav? Hur stor del av ytan skall vi tvinga alla städer att använda till parkmark? Vad är snöröjning?

Se bara hur fantastiskt dom där svenskarna har lyckats samordna sina stadskärnor… Domus. Åhléns. Kyrka. Korvkiosk. Spritbutik. Blomsterpotta. Sportbutik. Och en vallgrav, det tror jag bestämt!

Hmmmm…

Eller den trådsmala före detta tv-hallåan som blivit liberal EU-parlamentariker för Belgien. Ett sådant där solbränt fruntimmer med stort hår och designerkläder. Hon tycker att det är äckligt att unionens medborgare är så feta. Gissa om hon har fått igenom mycket galenskaper? Men till och med Europaparlamentet sa till slut nej, när hon ville ge alla skolbarn en sportsbag, med fylld med idrottskläder med EU-loggan på.

Jag skämtar inte!

EU har alldeles nyligen bestämt att det måste bli ett slut på ofoget med glödlampor. Lågenergilampor skall det vara! Om det inte vore för att vi har lagt skyhöga tullar på import av just lågenergilampor, förstås… Så att tyska Osram Siemens inte skall behöva lida för att deras lampor är dubbelt så dyra som hos de där asiaterna, i sina konstiga hattar och sandaler. Tyskar kan inte leva på ris! Och beslutet är i vart fall bra för miljön. Ja, utom då allt kvicksilver som alla lågenergilampor innehåller.

Upp till kamp, eller så…

Så det är ju faktiskt inte så märkligt att EU har lyckats konstruera ett system där skattebetalarna först får betala för att bönderna skall få odla och producera mer än vi behöver. Så att de inte blir sura och tömmer ett lass gödsel utanför Kommissionen. Eller röstar fel. Och att skattebetalarna sedan får betala för att mycket av just denna mat förstörs. Den del som vi inte säljer vill säga, till underpriser för skattebetalarnas pengar, till korkade u-länder. Så att deras eget jordbruk slås ut. Ja, ja. Vi kan ju alltid ge negr… eh… f´låt… biståndländerna mer u-hjälp. För skattebetalarnas pengar.

Tjoho!

Varför? Jo, för att politikerna och byråkraterna kan! För att vi, du och jag, låter dem.

Svårare än så är det inte med "harmonisering".

1 kommentar:

  1. Riktigt suverän sarkasm!

    Slutklämmen är verkligen sann; de härjar med oss i samförstånd med oss.

    Fast å andra sidan är vi ju flockdjur, kanske det förklarar en del av fenomenet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.