2007-05-23

Europafacket, del 2

På europafackets kongress i Sevilla har holländarna krävt att även prostituerade skall få fackliga rättigheter.

Detta har fått de svenska representanterna att gå i taket.

LO:s andre ordförande Ulla Lindqvist krävde direkt att förslaget skulle strykas. Handels ordförande Lars-Anders Häggström säger till DN att "Det går inte bara att komma hem och säga att vi svalde alltihop."

Förslaget slutade i en komromiss. Det skall vara möjligt att organisera prostituerade fackligt. Men det svenska facket skall inte ha någon skyldighet att göra detta. Och det tänker man verkligen inte göra.

Så Wanja Lundby-Wedin kommer även i framtiden att kunna tala om principen sist in först ut, utan att någon elak fan börjar skratta. Även uttrycket inkomst av rörelse kommer fortsatt att vara väl förankrat i gravallvar.

SKTF:s ordförande Eva Nordmark knyter ihop säcken "Det står i alla fall ingenting om frivillig prostitution längre. Det var det viktigaste. Något sådant finns inte i vår föreställningsvärld."

Moralpanik, sexualkskräck, förnumstighet, arrogans och en stabil besserwisserattityd kännetecknade med andra ord den svenska insatsen.

När verkligheten inte stämmer överens med kartan, då gäller kartan – eftersom den tillverkades senare. Typ.

[Länk]

5 kommentarer:

 1. Tänk om de skulle våga prata med oss som säljer sex istället för om oss...

  Jag skulle debattera sexköpslagen efter en teaterföreställning i Stockholm för ett par vekor sedan men INGEN fanns att finna som ville ställe upp i en debatt mot mig!

  Fast det hade varit svårt att hävda att jag inte finns om jag sat två meter ifrån så klart....

  Kram på er!
  Isabella Lund

  SvaraRadera
 2. "Det går inte bara att komma hem och säga att vi svalde alltihop." Nej, det är väl de prostituerades uppgift...

  Allvarligt talat, den svenska sexköpslagen är dels en papperstiger eftersom den endast tvingar prostitutionen att skötas mer diskret (och med större fara för de prostituerade), dels ett tecken på den moralfascism som vårt så kallade sekulariserade och upplysta land lider av.

  Isabella: Din situation känns igen. Jag vet att det har förekommit debatter i dagspressen (bland annat i Upsala Nya Tidning) där sexsäljare själva har deltagit. Men motdebattörerna talar alltid över huvudet på dem, de "vet inte sitt eget bästa". Det är kränkande behandling om något.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Fascineras av att Eva Nordmark faktiskt säger att "något sådan finns inte i vår föreställningsvärld". Istället för att bara hävda att "något sådant finns inte".

  SvaraRadera
 5. Rätt symptomatiskt på resten av deras politik med.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.