2007-05-03

Europol, del 2

Ju mer jag tänker på det, ju mer konfunderad blir jag över det nya Europol.

EU har aldrig haft några egna pistoler. Har våldsmonopolet behövt upprätthållas, då har det skett genom medlemsländernas polis och någon gång med hjälp av någon eller några medlemsstaters försvarsmakt.

(EU-styrkor för att döda utlänningar i främmande länder är en annan sak och befinner sig än så länge mest på diskussionsstadiet. Olafs famösa bedrägerirazzia-kommando kan inte heller räknas dit.)

Men nu skall alltså EU få en egen polisstyrka. En polisstyrka kan definieras som en grupp som av staten (EU) förlänats rätt att ha monopol på att använda våld, för att upprätthålla lagarna och för att tvinga medborgarna att följa statens påbud.

Man kan fråga sig vad en EU-Polis skall kunna göra, som inte en nationell polis kan göra.

Man kan fråga sig varför EU vill kunna gå runt medlemsstaterna och själva använda det statliga våldsmonopolet.

Man kan fråga sig varför en union, vars grund skall vara fri rörlighet, vill ha egna och beväpnade ordningsstyrkor.

Ett tänkbart svar är hybris. Ett annat är att stärka greppet över medborgarna. Ett tredje är att stärka greppet över medlemsstaterna.

Slutligen kan man fråg sig inför vem EU-Polisen skall vara ansvarig när fel begås. För det är det enda vi kan vara säkra på - misstag kommer att ske.

Detta är verkligen inte bra...

7 kommentarer:

  1. Känns väl mera som "Oj i USA har dom FBI, det är tufft. Det borde vi med ha. Gud så praktiskt det kommer bli när alla pratar olika språk"

    SvaraRadera
  2. Fattas bara att dom låter Hugo Boss sy de svarta kostymerna. Den här gången också...

    SvaraRadera
  3. För att fortsätta FBI-liknelsen, och travestera Hax:
    "Man kan fråga sig vad en Federal-Polis skall kunna göra, som inte en delstaternas polis kan göra."

    Ja? varför finns FBI egentligen? Är det också bara ett resultat av hybris och viljan att stärka greppet om de stackas medborgarna?

    SvaraRadera
  4. De brott som för det mesta aldrig klaras upp är väl typ cykelstölder och när folk hotar varandra i krogköer. Eftersom vår existerande polis redan sköter resten, så är det väl just cykelstölder och krogkösbrotten som en EU-polis bör pyssla med.

    SvaraRadera
  5. Det kommer inte att saknas uppgifter för Europol. År 1998 smög EU på oss en lag som inskränker yttrandefriheten på Internet, och nyligen kom det en lag som förbjuder kritik av islam. Så nu är det fritt fram att förvandla Europa till en diktatur, du sköna nya värld där man bara får prata om oväsentligheter.
    Att ifrågasätta EU's regler och reglementen kommer att betraktas som ett brott. Om man inte vill ha överstatlighet och utsuddade gränser blir man rubricerad som xenofob. Tankepolisen är här.

    SvaraRadera
  6. Hatten av för HAX:s envisa engagemang i just frågor rörande
    EU:s odemokratiska drag.

    Tog nyligen upp det på min egen blogg: Political Junkie

    Brussels Journal
    ägnar också EU:s totalitära tendenser en kontinuerlig bevakning.

    SvaraRadera
  7. Varför skall Europol-agenter åtnjuta straffrättslig immunitet?
    Har någon förklaring lämnats?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.