2007-05-23

Generaladvokaten: Go home!

Generaladvokaten vid EU-domstolen landar, i sin rekommendation, på fackets sida i det så kallade Vaxholmsmålet.

Han menar att de åtgärder som det svenska byggfacket vidtog för att stoppa utländska byggföretag och byggarbetare från att fritt konkurrera på den svenska marknaden inte strider mot den fria rörligheten.

Frågan är dock om domstolen kommer att hålla med om att skråväsenliknade begränsningar för tjänster och människor är förenlig med den fria rörligheten för varor, tjänster, människor och kapital.

Men det är klart – den fria rörligheten har ju redan kringskurits och misshandlats så svårt att den nu mest är ett dåligt skämt...

SvD: Facklig framgång i Vaxholmsstrid

Uppdatering: Peter J. Olsson har hunnit tränga in i materialet och hittat ett par saker i generaladvokatens förslag som facket nog inte är helt förtjust i. Kolla här...

6 kommentarer:

  1. Bra dom.

    Visar att det kommer att råda demokrati ett tag till.

    SvaraRadera
  2. micke>> Demokrati? Driver du med oss? Eller fabulerar du fritt igen för att få lite reaktion?

    SvaraRadera
  3. Bra. Detta kommer innebära en fortsatt hög välståndsnivå i de rikare delarna av europa, och en ekonomisk utjämning som lyfter de fattigare delarna.
    Det var väl just därför som (s)ossarna var EU-positiva?

    SvaraRadera
  4. Man kan undra när vi skall förbjuda internet? Det gör ju saker enklare, snabbare och billigare än hederlig svensk arbetskraft. Och all import av billiga kläder som svenska textilarbetare kan göra, i och för sig dyrare, men i Sverige..!

    SvaraRadera
  5. Zarkow sa...
    Eller fabulerar du fritt igen?
    -----------------------------

    Tack ska du ha.Det var vänligt sagt.
    Jag svårt att se varför Svenskt näringsliv ska springa till mamma och pappa och gråta om ett kollektivavtal som dom själva skrivit på.

    I synnerhet som dom ljög ihop omständigheterna kring deras anmälan av ett annat kollektivavtals konsekvenser som dom OCKSÅ skrivit på.


    Att Svenskt näringsliv försöker driva politik via Eu´s rätts system istället för att förhandla i sakfrågorna är knappast nåt jag har lust att vara med och betala.

    För det tredje så blir det en aning märkligt när folk som i grunden anser att Eu är fel helt plötsligt börjar värdera enskilda beslut som felaktiga därför att dom ger fel utfall åt dom egna intressena.

    SvaraRadera
  6. Angående fiasko domslutet i waxholms-konflikten….
    Det bör noteras att domslutet inte handlar om vad som är rätt eller fel…
    EU-domstolen dömer ALDRIG mot den allmänna opinionen i ett land (möjligen fram till början av 90-talet, men sedan har de svängt)…
    När facket, gamla sosse regeringen och den nya borgliga regeringen har valt samma linje, så lämnas inget utrymme för den fria rörligheten…
    Den dagen den allmänna opinionen VILL tillåta lettiska byggjobbare i sverige, så kommer de att döma till den fria rörlighetens fördel.
    Det av gammel-kommunistisk snitt som har störst chans att bli fält av EU-domstolen är spelmonopolet (och till viss del systembolaget) eftersom den allmänna opinion vill tillåta konkurrens i dessa områden….
    Häls/JJ

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.