2007-05-22

Praktvurpa!

Onsdag, eller i dag när de flesta av er läser detta, kommer Europaparlementet att göra något oerhört korkat. (Igen.)

Med röstsiffror som kan uppskattas till 500-200 kommer man att införa prisreglering på internationell mobiltelefoni i andra nät än det man själv är kund i, så kallad roaming.

För det första ligger detta långt bortom parlamentets naturliga kompetens. Vad kommer nästa gång? Prisreglering av tågresor? Tidningar? Toppluvor?

För det andra är detta så osannolikt dumt. Mobiltelemarknaden är ett fantastiskt exempel på hur ny teknik och avreglering har gett oss konsumenter något som är offantligt mycket bättre och billigare än det vi hade tidigare. Men från och med onsdag eftermiddag är det alltså politikerna som sätter en del av priserna - igen. Något som aldrig fungerat, alltid skapat problem och alltid resulterat i oönskade och oförutsedda effekter.

Att roaming är en kostsam historia beror främst på att de gamla, statliga eller tidigare statliga, telefonbolagen i många EU-länder har hållit uppe de internationella priserna. Det kan man möjligen ha åsikter om på nationell nivå. Men övergripande regler för hela EU och alla dess telebolags olika affärsmodeller kan och kommer bara att sluta med fiasko.

De priser som kommer att fastställas genom politiska beslut kommer för övrigt att bli högre än vad jag och andra Telenorkunder med Passport kopplat till våra abonnemang betalar i dag. Fem till tio gånger högre! Man kan även räkna med att Vodafones kunder runt om i unionen kommer att drabbas av motsvarande prisökning.

Priskonkurrens och prisreglering är som olja och vatten. Det behöver man inte vara Einstein för att inse.

Affärsmodellerna inom mobiltelemarknaden är otaliga i unionen. Vi har den svenska modellen, där samtalen varit relativt dyra men lurarna subventionerade – vilket gett oss ett försteg på området. Ett exempel på andra modeller är en fast månadskostnad och fria samtal. Det har också sina fördelar. Men nu måste branschen sätta sig ner och fundera igenom hur dess modeller spelar mot EU:s politiskt styrda prisreglering. Vi kommer att få se förändringar. Till det sämre. Tämligen snart.

Och hur stort är egentligen problemet? Det är ju bara att köpa ett kontantkort när man är utomlands. Då betalar man inte ett öre för inkommande samtal från fosterlandet. Och samtal åt andra hållet är ofta till och med billigare än för fast telefoni!

Onsdagens beslut är så outsägligt korkat. Och det kommer bara att öppna vägen för prisreglering på fler områden. Detta plan sluttar brant!

(Bland regleringsivrarna finns socialistgruppen och nyttiga idioter som centerpartiets Lena Ek.)

5 kommentarer:

  1. Men seriöst, hur tänker du?

    Varför skulle du få högre kostnader? Det är ett tak som EU lagstiftar om, inte en miniminivå.

    Konkurrensen på internationel mobiltelefoni är inte bra. Det är just därför EU känner ett behov av att lagstifta ett tak. Hade den fungerat så bra som du påstår så hade det inte ens kommit upp på bordet.

    SvaraRadera
  2. Och du tror att det lägre priset kommer att vara kvar när de kan höja det till den fastslagna nivån utan att riskera att tappa kunder till andra?

    SvaraRadera
  3. Dessutom - om konsumenterna med vett och vilje väljer andra än de billigaste operatörerna, varför skall då EU gå in och "rädda" dem?

    Skall EU gå in och upphäva alla dumma och korkade val folk gör?

    SvaraRadera
  4. Och knappt har klubban hunnit falla i bordet innan vissa EU-parlamentariker börjar snacka om enhetliga priser på SMS och MMS i EU.

    Pandoras ask har öppnats...

    SvaraRadera
  5. Och i rapport idag gjorde public service ett reklaminslag för det fantastiska med detta pristak. När det kommer till prisreglering är en rimlig motfråga: Om prisreglering fungerar, varför sätter ni inte priset till 0?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.