2007-05-25

Så här får det inte gå till!


Inför nästa EU-toppmöte kommer det tyska ordförandeskapet att lägga fram ett nytt förslag till fördrag för unionen. (Det som även har kallats för en EU-konstitution.)

Enligt ryktet kommer det att medföra minskad veto-rätt för medlemsstaterna och ökade inslag av majoritetsmakt. Men det vet vi inte säkert ännu.

Vi vet inte eftersom tyskarna inte kommer att presentera förslaget förrän i sista stund innan toppmötet!

En klassisk taktik för att undvika debatt – och för att forcera igenom ett beslut, typ.

Inte ens riksdagens EU-nämnd kommer att hinna ha ett vanligt möte med statsministern om saken. Det sägs att det istället får bli ett snabbt telefonmöte...

Och vad värre är – svenska folket, partier, organisationer, media och viktiga grupper som till exempel den svenska juristkåren får ingen reell möjlighet att titta på förslaget ordentligt i förväg. Någon tid att framföra relevant kritik kommer inte att finnas.

Om nu EU menar något när man säger att man är oroliga för att man inte har folket med sig – då är det väl en sällsynt dålig plan att driva igenom något så viktigt som ett nytt fördrag över huvudet på medborgarna?

Naturligtvis kommer visst utrymme för debatt att uppstå efter toppmötet och före det att medlemsstaternas parlament skall ratificera fördraget. Men då finns inget utrymme för förändringar eller förbättringar. Då ställs man inför fullbordat faktum – och kan endast välja mellan bifall eller avslag i sin helhet.

Just another fine mess...

2 kommentarer:

  1. Snart kommer EU att vara en fulländad polisstat. Detta är det absolut största hotet mot vår frihet. Vi får hoppas på att Ron Paul vinner presidentvalet i USA så att man kan flytta dit.

    SvaraRadera
  2. Att Ron Paul vinner presidentvalet är lika sannolikt som att Henrik inte är onykter i kväll och låter bli datorn.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.