2007-05-26

Down in flames

Strejken bland de svenska kabinanställda på flygbolaget SAS fortsätter.

Naturligtvis är det lätt att tycka synd om de strejkande, som säger att de varken hinner kissa eller äta. Men är det så?

På inrikes flygningar och på rutter mellan de nordiska huvudstäderna är tiden från hubben till destinationen och tillbaka till hubben sällan mer än tre till fyra timmar. Är det orimligt långa arbetspass?

Och på längre flygningar räcker det ju med att observera vad man ser. När käket är serverat på en flygning till Bryssel, London eller Paris – då är kabinpersonalen spårlöst försvunnen. Det är naturligtvis möjligt att de sitter och lagar flytvästar, övar nödlandningar och läser in sig på ABC-räddning. Men, det förefaller faktiskt inte så. Jag har en känsla av att de hinner kissa och äta rätt så mycket. Rätta mig om jag har fel.

Jag tror att problemet är ett helt annat.

I de flesta flygbolag är kabinjobb inget livslångt karriärval. Det är något som unga, energiska människor stiger på under en del av sitt arbetsliv.

Men på SAS Sverige är personalen inte sällan i 60-65-årsåldern. Man kan anta att de inte är lika energiska som yngre människor. När folk har ett servicejobb fram till pensioneringen, då blir den egna bekvämligheten och de egna förmånerna inte sällan vilktigare än själva arbetet.

Det är då man börjar se kunderna som problem och störningsmoment.

Ett tecken på att det ärj ust så är konfliktfrågan om vem som skall utse pursern (kabinchefen) ombord. SAS vill ha makten över detta och göra tillsättningar utifrån duglighet och serviceförmåga. Kabinpersonalen, däremot, anser bestämt att det skall vara antalet tjänsteår som skall avgöra...

SAS personal måste lämna 60-talet, då de själva var unga och livet ombord till stor del handlade om att gulla med jetsetarna. Och SAS som bolag kanske borde överväga om det över huvud taget kan konkurrera på den nya flygmarknaden. Det räcker inte med att vara lika billiga som alla andra i delar av kabinen. Man måste även vara bättre.

Lägg ner SAS! Låt det svenska näringlivet starta något nytt från scratch, utan inblandning från statens sida. Eller låt BA, Lufthansa och andra nya eller etablerade bolag ta över SAS linjer – även inrikes.

17 kommentarer:

  1. Flygbranchen är ju bara så sönderreglerad (och har alltid varit) så det historiskt sett nästan varit omöjligt att göra vinst på flygverksamhet (tror Ryanair och Jetblue är två undantag).. Så som helhet är branchen inte speciellt attraktiv att konkurrera i om någon ska ersätta SAS..

    SvaraRadera
  2. Ett annat problem som vi alla känner till är att bloggare över 40 tenderar att tappa stunsen helt. De ältar bara gamla käpphästar och är helt oförmögna att tänka i nya banor. Det vore därför en välgärning om Blogger och liknande tjänster åldersbegränsade bloggandet, så vi slapp höra dessa gamla stofiler mala sina dogmer från det kalla krigets tid.

    Och nu har EU till råga på allt gått in och lagstiftat mot åldersdiskriminering. Jag säger: ge kunderna vad de vill ha och håll inte på och jamsa med individer som för länge sedan har passerat bäst före-datum!

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Martin Karlsson: Skulle ditt inlägg vara roligt?

    SvaraRadera
  5. Frihet har ett oändligt bäst-före-datum.

    SvaraRadera
  6. Det vore värre om dom inte strejkade.

    Du vet lika väl som mig att det ytterst handlar om att inte få samma skitvilkor som flygbolagen som transposterar folk för 100 spänn tur och retur till London från en flygplats i lingonskogen.



    Om man är mån om frihet så borde varje strävan att behålla integriteten mot makten vara något man ser som vettigt även om Expressen spelar ut "vi och dom korten"

    Varför ska individen stå fri mot "Göran Person och Hans Tilly" och samtidigt lydigt göra exakt som markanden vill?

    Fullständigt obegripligt.

    Antingen är liberalism frihet eller så är det inte det.

    Är liberalism att alltid göra vad marknaden kräver så är liberalism en slavideologi som alla andra.

    SvaraRadera
  7. Micke, försöker du ens vara allvarlig?

    Lagar = tvingande

    Marknad = frivilliga transkationer

    Är det så förbaskat svårt att fatta?

    SvaraRadera
  8. Wille: De flesta flygbolagen går ju med vinst nu, trots hård konkurrens.

    SvaraRadera
  9. Hansa,

    Jag ber om ursökt om jag förolämpat dig. Det var alls inte meningen. Jag ville visa på hur trista Alexanderssons fördomar är, det var allt. Jag ber om ursäkt om det tvärtom framstått som om jag hyser liknande fördomar.

    SvaraRadera
  10. jonas n,

    du verkar ha missat att en marknad behöver tvingande lagar för att fungera. Din dikotomi haltar därför ganska ordentligt.

    SvaraRadera
  11. Martin K
    Nej, jag har inte missat någonting alls.

    De enda lagar som behövs för marknadsekomin är sådana som föreskriver vad folk inte får göra. Tex, stjäla, bedraga, tvinga andra etc.

    Vidare: Du kanske är yngre än 40, men dina tre inlägg här saknar ändå all stuns, fokus, pregnans, är ens det minsta roliga eller uppvisar någon slags förmåga.

    Hur trist skall inte du bli då när du blir äldre!?

    SvaraRadera
  12. Det är möjligt att jag är ett svin med åldersfördomar.

    Men märkligt nog brukar jag gilla gamla människor. Skulle jag anställa en sekreterare skulle jag till exempel inte ta något 20-årigt bombnedslag - utan någon erfaren 60-åring som kan hålla ordning.

    Men det blir parodiskt med 60-70-åringar som kabinpersonal.

    På mina resor med SAS har jag fått hjälpa kambinpersonalen att öppna dörren när vi kommit till gate (!), lyfta upp saker på bagagehyllorna år dem och få loss serveringsvagnen ur sin parkering.

    Sitter man bakom skynket skall man inte alls vara säker på att få service om man plingar på en flygvärdinna.

    Man behöver inte ha åldersfördomar för att konstatera att det finns saker som de flesta människor blir mindre bra på när de blir gamla och trötta. Att vara flygvärdinna kan vara en av dem.

    SvaraRadera
  13. Likheterna med Sabenas undergång blir för övrigt fler och fler...

    SvaraRadera
  14. En annan sak är ju att de nu slåss för saker som de tidigare gav upp för att få mera i lönekuvertet.

    Nä dags för dessa glorifierade servitriser att komma ner på jorden!

    SvaraRadera
  15. Liberalism = Sortering.

    SvaraRadera
  16. micke = okunnig

    Se, fler kan leka.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.