2007-05-11

Vi - de godtrogna

Från Neos konferens om islamism....

Mellanösternexperten Magnus Norell talar nu och beskriver de problem som uppstår när demokrater står öga mot öga med religiöst motiverade fundamentalister.

Han tar palestinska Hamas som exempel. Trots att denna terrorstämplade organisation, som vann det palestinska valet, gått i koalition med Fatah - så har väldigt lite förändrats. Hamas har inte blivit mer moderata. De kompromissar inte.

Dessa människor, som anser att en högre makt står på deras sida, bryr sig egentligen rätt lite om olika EU-sanktioner. Om Gud vill...

Detta speciellt när de sanktioner som EU sätter upp är halvhjärtade och vankelmodiga. Sanktioner som inte får några egentliga effekter, för man vill ju inte vara elak mot någon... Alternativt ett mer eller mindre villkorslöst bistånd, när vi är på det humöret.

Antingen bör vi lägga ner och helt strunta i att ställa krav på demokrati och fred, eftersom vi ändå inte sätter kraft bakom orden. Eller också tuffar vi till oss och ställer konkreta krav med klara mål. Men vi måste faktiskt bestämma oss!

Resultatet blir annars bara att det blir vi, EU, som får backa.

Det blir vi som får anpassa oss till en terrorstämplad organisation. Det blir vi som får vika oss för religiösa fundamentalister. Det blir vi som får acceptera att de ickedemokratiska krafterna flyttar fram sina positioner. Det är vi som blir lurade och förlorar.

"Demokratierna" och fundamentalistiska religiösa krafter spelar inte efter samma regler. Vi spelar inte ens samma spel.

Och Hamas bara skrattar åt oss. Med all rätt. För vi är fåniga, godtrogna, svaga, principlösa och undfallande.

En intressant bild, som väcker funderingar.

5 kommentarer:

  1. Nu tillhör även världsbanken fel sida.
    Frågan är om det påverkar Norells analys. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=145&a=648010&rss=1399

    SvaraRadera
  2. Från ovan länk (som iofs är ett sidospår):

    Rapporten presenteras på onsdag i Jerusalem. I den sägs också att Israels säkerhetsaspekter är "obestridliga och måste tas i beaktande".

    SvaraRadera
  3. Vad världsbanken säger är att det finns två sidor av samma mynt.
    Det är ju bra att dom kan säga det uppenbara.
    Hade jag eller du sagt sagt det så hade vi kallats terrorist sympatisörer.



    Men Världsbanken menar också att Israels Västbanksbarriär och system av väg- och zonrestriktioner är ämnad att "skydda och öka den fria rörligheten för bosättare och den fysiska och ekonomiska expansionen av bosättningar på bekostnad av den palestinska befolkningen".

    SvaraRadera
  4. "Godtrogna", kanske inte bara det. En dos ren dumhet bidrar också.
    Det hela påminner lite om de kurser i förhandling mad haft på jobbet.
    Det är ju så enkelt att sabotera all form av "förhandling" genom att ena parten ständigt säger "nej". Nej. Nej...
    Vem tvingas då backa för att man öht taget ska få till ett slut på "förhandingen"?
    Vi har sett detta i snällare form vid "förhandlingar" med gamla Sovjet. Dom backade normalt inte en tum - förrän man själv satte hårt mot hårt - då backade DOM..
    Hamas gör det exemplariskt. Vi backar INTE - för vi vet att de korkade västerlänningarna kommer att göra det - och då vinner vi lite - VARJE gång.

    SvaraRadera
  5. Och Israel bara skrattar åt oss. Med all rätt. För vi är fåniga, godtrogna, svaga, principlösa och undfallande.

    Är det någon som tror att västvärlden kommer att göra något oberoende av hur många rapporter om israeliska övergrepp som publiceras? När Hamas värgrar acceptera Israel bojkottar vi deras regering, när israeliska regeringar vägrat acceptera en palestinsk stat har vi ryckt på axlarna.

    Är det så konstigt om många palestinier känner sig svikna av Västvärlden och istället ser om Islam har ett svar? Det är inte konstigare än att vietnameserna när väst valde att stödja en fransk återkolonisering av landet efter andra världskriget vände sig till Sovjet. (Ho Chi Minh hade alltid USA som förstaval).

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.