2007-05-11

Ijtihad

Från Neos konferens om islamism...

Kan Islam reformeras och i så fall hur? Detta var ämnet för den muslimska reformisten Irshad Manji, kanadensisk journalist, författare och filmare - som fick avsluta dagens konferens.

Hennes budskap är på sätt och vis enkelt. Och effektivt. Hon driver ijtihad - det vill säga en modern, logisk tolkning av koranen - som vågar ifrågasätta. Och gissa om hon har lyckats reta upp de bokstavstrogna islamisterna! Genom att ställa raka frågor, använda sunt förnuft och logiska resonemang lyckas hon inte sällan göra fundamentalisterna fullständigt ställda.

Samtidigt vinner hon och ijtihad allt fler muslimers öra. Inte minst de ungas.

Som hon påpekade så är islam den enda religion där bokstavstroende är mainstream i dag.

Och - trumvirvel - ofta handlar det bara om saker som religiösa och politiska ledare har slagit i folk står i koranen, men som ingenstans står att finna. Som de flesta dock inte vågar ifrågasätta...

Irshad Manji kräver saker av oss. Hon kräver att vi skall våga ställa frågor. Ta debatten. Vara kritiska och rationella. Och verkligen våga vara det. Detta gäller så väl progressiva ickemuslimer som reformistiska muslimer.

Och där kan vi inte räkna med stöd från allsköns postmoderna relativister. För folk som inte tror på något, de sväljer också allt...

1 kommentar:

  1. Jag tror inte man kan säga att det är modernt och logiskt bara för att det är ijtihad.

    Ijtihad som sådant har väl funnits under lång tid och behöver inte nödvändigtvis reta upp bokstavstroende i sig. Det som retar är nog mer vad som sägs och vem som säger det.

    Den engelska versionen ger ju mer kött på benen än den svenska som du länkar till, men annars kan jag rekommendera "Kampen för Gud" av Karen Armstrong. Finns i pocket och väl värd att läsa.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.