2007-05-11

Islamism och liberalism

Från Neos konferens om islamism...

Ja, jäklar. Nu tände det till! Ms. Melaine Phillips, brittisk författare och journalist har just talat under ämnet Liberalism vs. Islamism.

Phillips menar att striden mellan liberalism och islamism är en strid på liv och död. Och att liberalismen ligger illa till.

Problemet är att vårt liberala samhälle har avlägsnat sig från sina kärnvärden. Och om folk inte lägre vet vilka de liberala värdena är - och vaför de är viktiga - hur skall de då kunna försvara dem när de är under angrepp?

En annan intressant vinkel är diskussionen kring vad ordet "multikultur(alism)" egentligen innebär. Phillips menar att det är ett relativistiskt uttryck som inte alls har med mångfald och tolerans att göra. Istället är det ett postmodernt jämlikhetsbegrepp där allt måste vara lika bra och inget får vara mer rätt eller fel än något annat. Detta underblåst av bland annat den kulturella marxism som vi alla så väl känner igen.

Pluralism är mycket större, bättre, viktigare och tolerantare än multikulturalism. Och principiellt det rätta.

I ett pluralistiskt samhälle får alla leva efter sin religion, så länge de inte tvingar sig på någon annan. Och oavsett bakgrund har man ingen rätt att ställa krav på att staten skall anpassa hela samhället till den tro man själv eventuellt har. Detta till skillnad mot multikulturalismen, där Sharialagar är lika mycket värda som västvärldens liberala fri- och rättigheter.

Naturligtvis är muslimer välkomna till Europa, säger Phillips. Vi skall respektera deras tro och seder. Men de måste också acceptera våra. Vi får inte heller glömma att även moderata muslimer är måltavlor för islamistiskt förtryck.

Men vad gäller våra liberala värden kan och får vi aldrig ge upp - utan måste slåss för vår sak.

2 kommentarer:

  1. Det förefaller som Islamism och liberalism står närmare varandra än socialism och islamism. Enligt en attitydundersökning som i dag publiceras i DN och som har genomförts av statsvetaren Ulf Bjereld är nnämligen folkpartister mindre negativa till Hezbollah än vänsterpartister.

    SvaraRadera
  2. Går det att på ett tillräckligt pålitligt sätt komma till en sådan slutsats ? Att en västerländsk ideologi har kunnat vara liberal i förhållande till en aggressiv islamism, kan bero på fördelakti- ga förhållanden. Det har inte alltid varit så och kommer väl inte att vara så heller. - Socialis
    men har också liberaliserats. Den växelverkan som kunnat prägla des- sa två, har lyckats i vissa länder i västvärlden.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.