2007-06-13

I var och varannan trädgård

Nya uppgifter visar att det nu odlas mer cannabis i Sverige än vad som smugglas in i landet.

Detta skapar naturligtvis panik inom polisen och politiken. Folk kan ju upptäcka att man kan bruka en drog utan att omedelbart falla döende ner i närmsta rännsten. Och tänk så mycket skattepengar staten skulle förlora om folk byter från sprit till cannabis!

Jonas Nilsson på rikskriminalen säger "Vi riskerar att få samma slapphänta attityd som i Storbritannien om vi inte tar krafttag mot problemet. Det måste upp till ytan så att känslan av acceptans inte etablerar sig bland unga."

Jo, tjena!

Detta är för övrigt samme man som härom dagen krävde att man skall kunna upprätta vägspärrar för att jaga folk som innehar eller transporterar cannabis. I dagens SvD föreslår han även ett angiverisystem, där allmänheten skall uppmuntras att tipsa polisen om misstänkt rökrelaterad verksamhet.

För polisen och politikerna är detta en principfråga. De bryr sig inte om att vi skulle få färre våldsbrott om folk rökte på istället för att supa. De tar inte heller någon notis till att sprit är farligare än cannabis, som drog betraktad. Kusen ligger fast! Även om den är fel!

Länk.

22 kommentarer:

  1. Drogliberalismen sprider sig redan bland det unga, detta ser man speciellt när man pratar om det på internet. Bara för 5 år sedan så var attityderna helt omvända, då var majoriteten av unga positiva till förbud.

    På forumet på sweclockers.com så röstade nyligen 400 personer om Cannabis ska vara lagligt eller inte, detta var svaren: "Ja" eller "Ja, med vissa begränsningar" fick nästan 60% av rösterna och nej sidan fick givetvis under 40%. Så det håller på att hända nånting bland de unga.

    SvaraRadera
  2. Äh... förbjud alkoholkonsumtion i olämpliga mängder och tillåt endast reglerade och relativt ofarliga droger. Varför ska tradition spela roll för vilka droger som är tillåtna...

    SvaraRadera
  3. aewheros:
    "förbjud alkoholkonsumtion i olämpliga mängder"

    Och vem bestämmer vad som är en olämplig mängd? Och är det verkligen en förbättring om polisen ger sig ut och jagar alkisar (som nog kan antas skulle falla under de personer som trycker i sig alkohol i olämpliga mängder) istället för att jaga hashrökande ungdomar? Vari ligger förbättringen?

    SvaraRadera
  4. Den intressantaste kommentaren i sammanhanget tycket jag att Magnus Hänström stod för:

    "Det vanliga spaningsarbetet kring våldsbrott sker ofta på bekostnad av narkotikabekämpningen och det är synd."

    Det fann jag så häpnandsväckande korkat så att jag faktiskt kom mig för att skriva en liten blogpost om det.

    Kanske inte det resultat Herr Hänström ville ha..

    SvaraRadera
  5. Hasch har liksom alla andra droger potential att vara negativt för människor.

    SvaraRadera
  6. Micke:
    Jomenvisst är det så (men å andra sidan så har den liksom i princip alla andra droger också potential att positiv för människor).

    Däremot så är den inte på långa vägar det hot mot hälsa och samhälle som våra politiker och andra gärna påstår. I den mån det går att göra en jämförelse mellan olika drogers skadeverkningar så placerar sig dock Cannabis ganska långt ner på listan.

    Det kan vara så att Cannabis kan ge allvarliga biverkningar hos vissa enskilda individer (men å andra sidan likaså kan jordnötter) men något hot mot "folkhälsan" är det knappast.

    SvaraRadera
  7. Däremot så är den inte på långa vägar det hot mot hälsa och samhälle som våra politiker och andra gärna påstår.

    Det beror dels på vem som räknar och hur utbrett bruket blir om drogen avkriminaliseras helt.

    Jag är gammal "brukare" själv (utan bekännelsekomplex) och min erfarenhet är att hög konsumtion under längre tid ger hög passivitet samt hämmar kreativitet och uttryck.

    När det sen gäller "allvarliga biverkningar" så har jag sett allför många påverkas psykiskt på starkt negativt sätt att jag därför omöjligt kan avfärda biverknings argumenten.
    Själv kunde jag inte summera förrän jag var i 35 års åldern när det stod fullt klart för oss som höll ihop och rökte från det vi var 15-16 år och framåt vilka som hade blivit "grönsaker" och vilka som arbetade som "lärare på universitet".

    Andelen "grönsaker" var allför stor för att det inte skulle ha nån koppling till det väg val vi gjorde när vi var 15 om man jämförde med folk som inte rökte.

    Men visst...hasch är ofta en mycket behaglig drog och ibland kan jag tänka tillbaka på den tiden med saknad.
    Det har jag råd med.Andra har det inte.

    SvaraRadera
  8. Personliga upplevelser är dessvärre en ganska så dålig metod för att få ett grepp om "the big picture".

    Tittar man på Cannabisrökare i stort så finns det dock inte någon sådant enkelt urskiljbar negativ påverkan. Det som främst diskuteras är att man har funnit indicier på att Cannabis hos vissa individer eventuellt kan agera som en katalysator för en del psykiska sjukdomar.

    Men eftersom man inte har funnit någon korrelation mellan en ökad andel Cannabisrökare och en ökning av dessa sjukdomar i stort så tyder det snarast på att Cannabis på sin höjd kan tidigarelägga utbrottet av en psykisk sjukdom hos personer som har den latent, inte att Cannabis skulle orsaka psykiska sjukdomar hos annars friska individer.

    Självklart så kan det ovanstående vara ödesdigert för de individer som drabbas, men det är knappast någon anledning att slå på den stora "folkhälso"-trumman.

    Sedan ska man komma ihåg att man känner till många andra faktorer som också anses kunna agera som katalysatorer för dessa psykiska sjukdomar (stress, alkohol och trauman kan nämnas i förbifarten), så Cannabis är knappast i någon särställning ens där.

    Vad vi vet idag så är Cannabis trots allt en relativt harmlös drog och sett ur ett vidare perspektiv så skulle nog samhället faktiskt tjäna på att en större del av alkoholbruket substituerades av Cannabisbruk.

    SvaraRadera
  9. "hämmar kreativitet"

    Du drar i mitt ben, som jänkarna säger.

    SvaraRadera
  10. "Du drar i mitt ben, som jänkarna säger."

    När det gäller "chronics" - högkonsumerande vanerökare - så kan nog Micke faktiskt ha en viss poäng där.

    SvaraRadera
  11. Vad gäller vägspärrar har utredaren numera nyktrat till och insett att en vägspärr passar bra i ett land i krig så de har bytt till "trafikkontroller" för att folk inte ska missuppfatta saken. Sedan har jag för mig att fordon jämställs med bostad och därför får man inte genomsöka utan giltigt beslut.

    "5 § En polisman får företa husrannsakan utan förordnande enligt 4 §, om det är fara i dröjsmål. Detta gäller dock inte husrannsakan för delgivning. Lag (1995:637)."

    Men de måste ha gott lagstöd eftersom åklagare ska godkänna i efterhand. Helt rimlig lag. Problemet blir att motivera tusentals "fara i dröjsmål" när dagen är slut.

    Vi behöver inga yttre hot när vi klarar det så fint själva, dessutom inifrån vår egen poliskår.

    SvaraRadera
  12. "Men de måste ha gott lagstöd eftersom åklagare ska godkänna i efterhand. Helt rimlig lag. Problemet blir att motivera tusentals "fara i dröjsmål" när dagen är slut."

    När ravekommisionen härjade som värst så utförde de systematiskt husrannsakningar enligt 5 § i 1995:637, ofta dessutom på väldigt vaga grunder. Trots det så har jag för mig att varenda en av dessa husrannsakningar godkändes i efterhand av åklagare.

    SvaraRadera
  13. Korrupta åklagare dyker upp lite emellanåt. Dessutom är det skilnad på ett rave där knark är relativt vanligt. Det finns statistik på beslag att luta sig på. om man jämför med mängden cannabis man skulle hitta om man systematiskt genomsökte tusenals bilar på en huvudväg.

    Miljöpartiets kommunfullmäktigeledamot i Hedemora, Leif Stenberg, tror på allvar att att folk i allmänhet skulle acceptera att få sin bil genomsökt för att de, som han säger "personer som smugglar stora kvantiteter narkotika är extremt impopulära bland allmänheten". Ja, storsmugglare är inte poppis men dessa hittar man inte genom att våldföra sig på folks frihet att inte få hem och bil genomsökt utan anledning. Om hans teori skulle vara rätt skulle polisen kunna gå från hus till hus och knacka på och fråga om man kunde få rota igenom hela ditt hem. Inga skulle ju protestera eftersom de som nekade direkt var skyldiga i och med att de hade något att dölja.

    Sedan går vi rakt in på telefonavlyssning. Låt polisen spela in allas samtal, email och SMS och nyckelord kan trigga manuell granskning. Varför inte en kamera med mikrofon i varje rum? Då kan en massa civilanställda sitta och titta på TV live från folks hem. Allt i kampen mot knarket.

    Denna mannen är sammhällsfarlig och en fara mot folks integritet, lite som Odenberg och Henrik Pontén. Vi börjar koka grodan med fordonsgenomsökningar.

    SvaraRadera
  14. "Dessutom är det skilnad på ett rave där knark är relativt vanligt. Det finns statistik på beslag att luta sig på. om man jämför med mängden cannabis man skulle hitta om man systematiskt genomsökte tusenals bilar på en huvudväg."

    Nu var det ju inte rave som majoriteten av ovanstående tillslag var riktade mot utan vanliga privatpersoners lägenheter.

    SvaraRadera
  15. Ravekommissionen måste fått sina adresser från någonstans eller hur? Eller du tror de kastade pil på en karta?

    SvaraRadera
  16. Du skriver att sprit är farligare än cannabis. Kanske är det så om man missbrukar sprit och dricker sig redlös medans man bara röker på nån gång då och då och blir lite lugnare och får en skön känsla. Men det finns en anledning till att droger är olagligt, och i längden är det bra mkt lättare att bli beroende av narkotika och sedan måste man trappa upp och ta tyngre droger för att få sitt behov tillfredsställt, vilket i många fall leder till brottslighet av olika slag. Så det finns nog en anledning till att polisen är oroliga.

    SvaraRadera
  17. Det farliga med cannabis är väl varken de fysiska eller psykiska biverkningarna, utan snarare att det är en sån enorm inkörsport till övrig narkotika - och jag skulle hemskt gärna se någon argumentera mot det faktum att större delen av narkotikan bränner sönder skallen på folk.

    Det kanske finns de som klarar av att hålla sig till att vara enbart "hobbybrukare", och verkar det intelligent att utnyttja den "gåvan" så grattis. Men det finns också missbrukare och dom hamnade ju trots allt där av en anledning ; droger är (många gånger) både skadligt och framför allt beroendeframkallande.

    SvaraRadera
  18. Cannabis är mindre farligt än alkohol på alla tänkbara punkter och det finns inga som helst belägg för att Cannabis i sig skulle vara en inkörsport till tyngre droger.

    Dock är det självklart så att om man måste köpa sin Cannabis av en narkotikahandlare på svarta marknaden så kommer man på det sättet lättare i kontakt med tyngre droger och annan sorts kriminalitet. Dvs att förbjudna preparat blir en inkörsport till andra narkotikaklassade substanser och annan sorts kriminalitet. De som har privata odlingar klarar sig alltså från denna nedåtgående spiral.

    fannysvedin: "Men det finns en anledning till att droger är olagligt, och i längden är det bra mkt lättare att bli beroende av narkotika och sedan måste man trappa upp och ta tyngre droger"

    För det första så blir det väldigt svårt att hålla en debatt om Cannabis om man inte skiljer på så helt olika saker som 'Narkotika' och 'Cannabis'.

    Cannabis (Sativa) är namnet på en växt som man kan använda för att producera Marijuana (torkade honblommor) och hasch (ihoppressade växtdelar (kortfattat beskrivet)). Dessa substanser kan man röka, äta eller förånga och inhalera och de är narkotikaklassade.

    Narkotika är ett samlingsnamn för alla narkotikaklassade preparat. Det finns tusentals olika sorters narkotikaklassade preparat och de flesta skiljer sig helt från varandra i hur beroendeframkallande de är, hur skadliga de är och hur de påverkar psyket hos den som brukar dem.

    Droger(narkotika) är olagliga för att de som har haft uppdraget att narkotikaklassa olika substanser tog beslutet att narkotikaklassa substansen i fråga och därmed göra den till en drog. Om det var ett rätt beslut att narkotikaklassa de potenta prudukterna av Cannabis eller inte är det som diskuteras.

    Att det i längden är lättare att bli beroende av narkotika är ett så flytande påstående att det knappt går att greppa men i somliga fall stämmer det och i andra inte. Cannabis, LSD, och så kallade "magic mushrooms" är ytterst lite till inte alls fysiskt beroendeframkallande medan Alkohol och Kokain är fysiskt beroendeframkallande och Nikotin samt Heroin är väldigt fysiskt beroendeframkallande. Om alla narkotikaklassade preparat i geomsnitt är mer eller mindre beroendeframkallande än Alkohol tror jag inte att någon människa kan svara på.

    Att man av en drog i sig skulle känna sig tvingad att ta en annan (tyngre?) drog tror jag inte att det finns några som helst belägg för. Möjligtvis så drar man sig inte lika mycket från att testa en drog man inte skulle testat vid nyktert tillstånd om man är full, hög på Cannabis eller mitt i en LSD-tripp men även här skulle nog en fylla vara den större boven av de 3 nämnda berusningstillstånden.

    windhen: "och jag skulle hemskt gärna se någon argumentera mot det faktum att större delen av narkotikan bränner sönder skallen på folk."

    Okej? Lär du nog aldrig få se men länka gärna till "faktan". Själv skulle jag gärna vilja att alla som är intreserade av att diskutera droger och drogpolitik byggde alla sina åsikter på fakta eller egna erfarenheter snarare än känslor och viljan att bli omtyckt för vad man tycker.

    windhen: "Men det finns också missbrukare och dom hamnade ju trots allt där av en anledning"

    Jajjemän, och anledningen är uppenbarligen inte att missbruket är lagligt eftersom dom blivit missbrukare i ett land med våra lagar. Men du kanske menar att en dos av olaglig 'preparat x' är mindre farlig än samma dos av lagligt 'preparat x'?

    windhen: "Det kanske finns de som klarar av att hålla sig till att vara enbart "hobbybrukare", och verkar det intelligent att utnyttja den "gåvan" så grattis."

    Jag tror inte att det handlar om intelligens. Förövrigt så behöver man när det gäller Cannabis ingen "gåva" utan bara vara fri från psykiska åkommor. Och även att man måste vara fri från psykiska åkommor för att inte råka illa ut av att bruka Cannabis är än så länge bara en teori och inget faktum.

    windhen: "droger är (många gånger) både skadligt och framför allt beroendeframkallande."

    Absolut. Jag har aldrig stött på någon människa som påstått något annat.

    SvaraRadera
  19. håller helt klart med alla som är för cannabis. Politikerna förstår inte bättre såsom många andra svenskar.. Varför kanske inte satsa på att legalisera cannabis och satsa på att ta bort dom tunga drogorna från gatan. Skulle bli betydligt lättare att urskilja låt oss säga en som missbrukar tyngre droger. Än någon som röker en holk eller odlar cannabis hemma..Istället för att lägga krutet på att jaga cannabis användare eller odlare som sagt legalisering är ett bra altenativ...

    SvaraRadera
  20. Andreas: Okej? Lär du nog aldrig få se men länka gärna till "faktan". Själv skulle jag gärna vilja att alla som är intreserade av att diskutera droger och drogpolitik byggde alla sina åsikter på fakta eller egna erfarenheter snarare än känslor och viljan att bli omtyckt för vad man tycker.

    Jag går faktiskt enbart efter egna erfarenheter, eller inte mina egna då, eftersom jag inte brukar narkotika, men många av mina vänner gör det och jag ser ju att dom efter ett tag inte nöjer sig med att röka på, utan dom vill ha nånting "mer" och börjar med tabletter, svampar, MDMA m.m. Och jag skriver absolut ingenting för att försöka bli omtyckt. Men det kanske du gör?

    SvaraRadera
  21. Bongoman försöker göra en höna av en fjäder. Det görs 10.000 tals trafikkontroller varje år och det har pågått i många år. Så vad är nyheten?

    Läser man inläggen på Internet så upptäcker man att Leif Stenberg inte har förslagit någon som helst förändring av polisens befogenheter. Bongoman har fantiserat ihop en del. För övrigt bör det noteras att ingen ledamot i kommunfullmäkte i Hedemora heter Leif Stenberg.

    SvaraRadera
  22. fanny: "Jag går faktiskt enbart efter egna erfarenheter, eller inte mina egna då, eftersom jag inte brukar narkotika, men många av mina vänner gör det och jag ser ju att dom efter ett tag inte nöjer sig med att röka på, utan dom vill ha nånting "mer" och börjar med tabletter, svampar, MDMA m.m.

    Då kan det kanske vara läge att fråga sig varför dessa personer började ta andra preparat med tanke på att Cannabis i sig inte påverkar brukarens vilja att göra så...

    Kan det ha varit så att dina vänner velat söka kickar innan de testade Cannabis? Började de sitt kicksökande bland preparat med Cannabis eller hade de tidigare provat Alkohol och Tobak i hopp om en ny kick?

    Och om de nu var helnykterister innan de av ren händelse råkade testa Cannabis, kan det i sådana fall vara så att deras langare (som ofta är rätt skumma typer med andra perparat på försäljningslistan) försökte och lyckades få dem att testa andra droger för sin egen vinning?

    fanny: "Och jag skriver absolut ingenting för att försöka bli omtyckt. Men det kanske du gör?"

    Det tror jag inte heller att du gör. De som däremot gör det är mainstream-media och folkliga politiker i densamma. Det stycket du tog ur mitt tidigare inlägg och svarade på var mitt svar till aliaset windhens beskrivning av vad denne skulle vilja se i drogdebatten. Det var alltså en beskrivning av vad jag skulle vilja se i drogdebatten och inget annat.

    Därimot så tror jag att du bygger dina åsikter på känslor om du nu vill känna dig träffad av stycket.

    Och nej, inte jag heller.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.