2007-06-13

Clearing House


Visste du att hemliga polisen, underrättelseväsendet och kontraspionaget i EU-länderna samarbetar i en icke-officiell "arbetsgrupp" kallad Clearing House?

Förmodligen inte. Det är det få som gör.

Denna grupp finns inte listad bland EU:s "working groups" och står helt utanför politisk insyn och demokratisk kontroll. På dess möten i Bryssel föreslår Clearing House vilka personer och organisationer som skall terrorstämplas. I övrigt ägnar man sig bland annat åt "informationsutbyte".

Att underrättelseorganisationerna i unionen utbyter information är i och för sig inte speciellt konstigt.

Lite knivigare är frågan om terrorstämplingen. Det finns ju exempel på personer och organisationer som listats av misstag. Och andra, som borde vara med, som slunkit undan. På något sätt känns det som om det borde finnas något slags (ickepolitisk) reality check – som är fokuserad på rättssäkerhet – innan materialet går vidare för terrorstämpling i EU.

I Danmark har det utbrutit en debatt om Clearing Houses verksamhet. Frågan som debatteras är om ett eller flera medlemsländer kan manipulera terrorlistorna för att klämma åt folk som man inte kommer åt på annat sätt.

Läs mer i EUobserver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.